Ezeket tanultuk az alváskutatóktól 2016-ban!

2016 az alváskutatás éve volt. Az amerikai kormány dollármilliárdokat áldozott (ha jól emlékszem, összesen 14 milliárd dollárt) az alváskutatásra. Ha más nem is, ez az adat minimum meg kellene, hogy győzzön mindenkit, hogy jókat aludni igenis érdemes.

De mire jutottak a tudósok (agykutatók, neuropszichológusok, kronobiológusok és etológusok) 2016-ban?

1, A koránkelés a génjeinkben van

A 23andMe vállalat, mely genetikai tesztelésekre szakosodott, 90.000 pacsirta genotípusát vizsgálta meg. Ez a 90.000 ember tehát azt állította magáról, hogy koránkelő típus. Összesen 15 DNA mutációt találtak, mely elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy az adatok reprezentatív statisztikai tényezőnek számítsanak. Több kutatás is volt már, mely az emberi kronotípus genetikai hátterét kutatta, de egyik sem volt olyan nagyszabású és átfogó, mint a 23andMe-nél végzett elemzések.

almos ferfi

2, Dollármilliárdokba kerül a kialvatlanság

A kialvatlanság csak az amerikai gazdaságban 411 milliárd dollárt emészt fel évente. Hogy miért? A kialvatlan dolgozók csökkent teljesítménnyel és magasabb hibaszázalékkal dolgoznak. Egy tanulmány szerint a kialvatlanság 1,23 millió munkanapnyi veszteséget okoz a vállalatoknak és a gazdaságnak.

Szeretnél jól aludni végre? 10 kincset érő tipp, amivel legyőzheted az álmatlanságot!
>>> http://alvasguru.hu/10-kincset-ero-tipp-amivel-legyozheted-az-almatlansagot/

3, Az alvás szó szerint megszépít!

Egy brit kutatás szerint a kialvatlan embereket kevésbé intelligensnek találták. Az alvás valóban feszesebbé teszi a bőrt, ráadásul sokkal olcsóbb, mint egy éjszakai krém. A kutatók megállapították, hogy valószínűleg az álmosabb szemek miatt tűnhettek a kialvatlan emberek kevésbé intelligensnek. Aki álmatlanságban szenved vagy keveset alszik, ne essen pánikba! Egy másik kutatás szerint az álmatlan emberek hajlamosak túlbecsülni a fáradtságuk mértékét és azt hiszik, nagyon is meglátszik rajtuk – míg egy külső szemlélő számára mindez kevésbé feltűnő.

monday-again

4, Még egy ok, amiért utáljuk a hétfőket!

A tavaszi óraállítást követő hétfőn jóval magasabb arányban fordulnak elő a közlekedési balesetek és lényegesen több embert szállítanak kórházba stroke-kal vagy szívinfarktussal. Ezt eddig is tudtuk, azonban az is kiderült, hogy ezen a napon szigorúbb bírósági ítéletek születnek – amiért a bírák és az esküdtszék kialvatlansága felelős. A Washingtoni Egyetem kutatója szerint „az alvásnak semmiféle szerepet nem kellene játszania az ítélethozatalban, azonban sajnos nem ez.”

folytatás hamarosan…

 

Horváth Ágnes
alvástréner

Summary
8 dolog, amit az alváskutatóktól tanulhattunk 2016-ban
Article Name
8 dolog, amit az alváskutatóktól tanulhattunk 2016-ban
Description
Minden, amit az alváskutatóktól megtanulhattunk 2016-ban: pacsirata-gének, tavaszi óraállítás hatásai és az alvászavarok költségei dollárban
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Comments

comments