Vitaminok álmatlanság ellen

 

Sokszor nem elég napi egy-két almát, pár deka cseresznyét vagy egy ananászkonzervet megenni ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jusson a szervezeted?

Nagyon gyakran emlegetik, hogy az álmatlanság oka a stressz. Túl gyakran…

Mintha a testi jól-létünk, hormonális és vitaminháztartásunk alig játszana szerepet az álmatlanságban! Csak kevesen gondolják, hogy az alvászavarok hátterében bizony testi okok, fizikai betegségek vagy neurobiológiai, esetleg genetikai okok állnak.

Arra meg pláne csak kevesen gondolnak, hogy a dolog mögött vitaminhiány áll. A testünk állapota nagyban hat a lelkünre is, elsősorban a hangulatunkra – többek közt ezért is lényeges, hogy testileg „rendben legyünk”.

 

 

az alvás vitaminjai

 

A vas

Az első, amire gyanakodjál, ha alvászavarokban szenvedsz, a vashiány. Főleg, ha nőből vagy – ez esetben irány a labor, hogy vért vegyenek Tőled! Nőknél ugyanis sokkal gyakrabban fordul elő vashiány, mint férfiaknál.

Ha a vasad rendben van, akkor sem árt végigfutnod a következő listát. Sajnos napi 10-20 dkg gyümölcs és menzákon agyonfőzött, szánalmasan gyengus sárgarépás-borsós köret (amit eleve fagyasztott zöldségekből készítenek) nem pótolja a napi ajánlott bevitelt az alábbi vitaminokból:

 

A D vitamin és az alvás

 

Mi köze a D vitaminnak a tobozmirigyhez? Na és az alváshoz?
Nagyon is sok! A tobozmirigy irányítja ugyanis a belső biolgóiai óránkat, utóbbi pedig szabályozza az alvás-ébrenléti cilust. Ezért a D vitamin hiánya akár teljesen felboríthatja az alvásritmusunkat – ezenkívül enerválttá, fáradttá is tehet (jó, azaz elégendő alvás esetén is).

 

E vitamin – szedd és elnyugszol

 

Az ún. nyugtalan láb szindrómának hathatós ellenszere az E vitamin. Ebben a zavarban szenvedő nők (a nők 15-20 %-át érinti, terhesség és menopauza alatt jellemző főleg) E vitamin hatására nyugodtabban aludtak, könnyebben elaludtak és nem volt jellemző rájuk az éjszakai ébredés sem.

 

B vitamin – a jó alvás vitaminja

 

Állítólag a B1 vitamin érdemli ki leginkább a jó alvás vitaminja címet – mivel hiánya illetve megléte erőteljesen kihat a hormonháztartásra – és ezáltal az idegrendszerre.
A szervezet B6 vitamin-, a magnézium- és a D vitamin-szintje is kihat a melatonin hormon termelődésére – márpedig ez a hormon felelős azért, hogy elálmosodj és végigaludd az éjszakát, majd reggel kipihenten ébredj. A B12 és a B3 vitamin pedig a mellékvese mirigyeinek termelését szabályozza – ezáltal biztosítva, hogy zavartalanul aludjál.

 

Kálcium és magnézium

 

Legjobb, ha 2:1 arányban szeded őket (2 adag Mg, 1 rész Ca). Hogy miért?
Magénzium nélkül az izmok nem tudnak rendesen ellazulni, ezenkívül az idegrendszer sem tud ellazulni, mire leszáll az éj. Hiperaktivitásra, szívdobogásra számíthatsz, ha nagyon lecsökken a magnézium szinted. A magnézium és a kálcium szintje szorosan együtt mozog a szervezetben, ezért ezteket az ásványi anyagokat érdemes 2:1 arányban szedni.

 

Réz

 

Ha a szervezetben kevés a réz, érdekes módon az adrenalinszint a rézhiánnyal egyenes arányban emelkedik, ezenkívül a réz hiánya szívritmuszavarokhoz is vezethet. Az adrenalin egy stresszhormon, akárcsak a kortizol, és ha ez a hormon túlteng a testedben, az alvás egészen biztosan zavart szenved.

 

C-Vitamin

 

A felsorolt vitaminok mellé ha még C vitamint is szedsz, az lesz csak a tuti kombináció! A C vitamin ugyanis segít a tryptophan nevű aminosav átalakításában – és a szervezet a tryptphant nem mássá alakítja, mint szerototnninná: ez a hormon pedig az alapja, hogy stabil legyen a hangulatod és jó a kedved.

 

Forrás: gesundheitslexikon.de
Webmd.com

Horváth Ágnes portréHorváth Ágnes, alvástréner és mindfulness oktató. 2013 óta tartok Alvástréningeket mindfulness alapú tanfolyamokat. Tudásomat az Oxfordi Egyetemen szereztem. Egy 5 hetes, gyors és hatékony alvásjavító programmal segítem az álmatlanságban szenvedőket megtanulni gyógyszerek nélkül jól aludni. 

Előadásokban, céges tréningeken, publikációkban, rádióinterjúkban népszerűsítem a mindfulness szemléletmódját és a gyógyszermentes, pihentető alvás jelentőségét 

Summary
A jó alvás vitaminjai
Article Name
A jó alvás vitaminjai
Description
Az alvászavarok hátterében vitamin- és ásványianyag hiány is állhat. A vashiány, a D vitamin hiánya simán okozhat alvászavart. A jó alvás vitaminjai.
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Pin It on Pinterest