Az orvosok védelmében – avagy miért szeretnek az orvosok felírni altatókat?

Őszintén szólva nem csodálkozom, hogy az orvosok „szeretnek” altatót felírni alvásproblémákra (Sanval, Stilnox, Somnol, Dormicum stb) , nyugtatót idegességre, szorongásoldót szorongásra (Rivotril, Frontin, Xanax) . Hiszen a fent említett Álmatlanság Szindróma 5. fokozatában jutunk el orvoshoz – a teljes kétségbeesés tetején. AZONNALI megoldást akarunk, most rögtön szeretnénk kigyógyulni az alvászavarból – hiszen már hetek, hónapok óta nem tudjuk kipihenni magunkat. Az orvost gyakran a legnagyobb jószándék és segíteni akarás hajtja, amikor a fent említett szereket írja fel nekünk.

Ezen kívül tartós álmatlanság esetén sokszor VALÓBAN nincs más út, mint altatót szedni!
A kimerültség, a rossz közérzet, az egész nap tartó szorongás, félelem vagy pánik valóban gyógyszerért kiált. Nincs mindig lehetőség, idő a beszélgetésre, a természetben való sétálgatásra, jógázásra, egészséges ételek elkészítésére és elfogyasztására. Dolgozni kell, hajtani a pénzt, a melót – jobb lenne, ha az orvos beszélgetne veled, (amitől egy órára megnyugszol, majd újra kezdődnek az aggodalmaskodó gondolatkörök), Te pedig elveszítenéd az állásodat, a családodat vagy akár a józan eszedet?

Az altatókról nem könnyű leszokni - de nem is lehetetlen.

Az altatókról nem könnyű leszokni – de nem is lehetetlen.

„Ez itt a való élet, Drágáim…”

A háziorvos nem pszichológus. A pszichiáterek nem mindig jártasak a pszichoterápiában. Ezt el kell tudnunk fogadni.
És az orvos is ember. Nem egy tökéletes, jóságos, mindentudó szülő (ahogyan a politikusok és a főnökeink sem, pedig ma Magyarországon igencsak szeretnénk, ha a felettünk állók tökéletesek lennének és életünk irányítását teljes bizalommal a kezükbe adhatnánk. A helyzet az, hogy életünknek mi magunk vagyunk a kormányosa és SENKI EMBERFIA nem alkalmas nálunknál jobban vezetni az életünket! Talán jó lenne a felelősséget másokra hárítani, az álmatlanságunkból való gyógyulásért semmit sem tenni, csak valaki másra bízni, a nehéz döntéseket megúszni, de sajna, ez itt a való élet, drágáim….)

A mai egészségügyi rendszerben maga az orvos is kétségbeesett, túlterhelt, frusztrált. Látja, tudja, hogyan lehetne segíteni, de az egészségügyi rendszer szerkezete miatt nem tudja megadni Neked azt a segítséget. Van, hogy az orvos is belefárad a küzdelembe, a szélmalomharcba a bürokráciával, a napi 50 beteggel, az egészségügy rossz szerkezetével, a bénázásokkal, a technikai- hely- és készlethiánnyal, avval, hogy nincs ideje önmagára, sem a betegeire és sokszor talán ő sem vágyik másra, csak hogy egy perc nyugta legyen.

A beteg felelőssége

Sokszor elsikkad a beteg felelőssége. Hiába mondogatjuk, hogy „Ő a szakember, én nem értek hozzá!”, meg hogy „Én csak azt csinálom, amit ő mond, nem akarok vele ellenkezni.”. Igenis mi vagyunk a felelősek a gyógyulásunkért! És ha egy orvosban, pszichológusban, addiktológusban, akupunktőrben nem bízunk, akkor kutya kötelességünk kételyeinknek hangot adni, kérdezni, a döntések okát, értelmét firtatni – és DÖNTENI, hogy kell-e nekünk a szakember által ajánlott gyógykezelés, vagy sem.

Nem az orvos tehet róla, ha tíz éve nyugtatókon élsz

Minden pillanatban döntést hozunk. Nem az orvosok az okai annak, ha húsz éve nyugtatókon élünk! De annak se, ha öt.
Bármelyik nap dönthetünk arról, hogy a nyugtatót, altatót, szorongásoldót nem szedjünk tovább. Jogunk van orvost, terapeutát, pszichológust választani – és váltani. Jogunk van kérdezni, a betegségünknek utánaolvasni, más gyógykezeléssel próbálkozni. Mindehhez jogunk van. És mivel jogunk van, kötelességünk is önállóan rendelkezni gyógyulásunkról, esetenként felülbírálni vagy megkérdőjelezni az orvos döntését.

Felnőttek vagyunk és a felnőtt élet nehéz döntések elé állít. Sokszor akkor kell a legnehezebb döntéseket meghoznunk, amikor éppen egy kis könnyítésre vágyunk, vagy a legkevésbé vagyunk alkalmas állapotban arra, hogy felelős, felnőtt döntést hozzunk nagy és komoly kérdésekről.

Jogod van elszúrni dolgokat, a mértéket nem megütni…

Az altatók szedése előtt az ember nagyon sokat gondolkodik, főleg, mivel felerősödnek a félelmeink: mi van, ha rá fogok szokni?

Pedig a döntésektől nem kell félni. Na és, ha rosszul döntesz, akkor mi van? Félsz, hogy rászoksz az altatódra, a nyugtatódra, a bármire? Hát majd leszoksz róla – számtalan ember hagyta már el a gyógyszereit és él tiszta életet.

Mindig van lehetőség az újrakezdésre, a gyógyszerről való leszokásra, egy jobb, hatékonyabb terápia megtalálására. Egyetlen hibát követhetsz csak el a gyógyulásod során: ha elveszted a gyógyulásba vetett hitedet és elveszted a bizalmadat az orvosokban.

Vannak jó és vannak rossz orvosok – hogyan vannak jó és vannak rossz cipészek, tanárok, műtősök, erdészek, politikusok és postások is. Minden szakmában vannak kiválók és kevésbé jók. Belebotlottál egy kevéssé hatékony gyógykezelésbe? Dönts másképp! Nézz utána! Keress mást!

Az ítéleteidet, véleményedet pedig hagyd az ajtón kívül. A gyógyulásod a legfontosabb – és számtalan kiváló, jószándékú szakember várja, hogy rátalálj.

Az Alvástréning tanfolyam már sokaknak segített legyőzni az álmatlanságot – és elhagyni az altatót.

Jelentkezz Te is az Alvástréning Tanfolyamra!
>>>http://alvasguru.hu/alvastrening/<<<

Summary
Altatók, álmatlanság - mikor érdemes altatót szedni?
Article Name
Altatók, álmatlanság - mikor érdemes altatót szedni?
Description
Mit tegyünk, ha a tartós álmatlanság miatt altatót kell szednünk? Mikor szedjük be az altatót és hogyan szedjük az altatót úgy, hogy tényleg hasson?
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Pin It on Pinterest