Altatók szedése – nagyon nem mindegy, hogyan, mikor és mit szedsz

Hogyan érdemes az altatót szedni? Miért van az, hogy néha “nem hat” az altató?  Milyen altatót érdemes szedni? Mitől vannak a tudatkiesések? Melyik az az altató, amelyiktől nem leszek álmos? Az altatók szedésének számtalan trükkje van, nem mindegy, mit, mikor és hogyan szedsz. Válaszok itt!

Altatók és leszokás

Altatók és leszokás – az altatók elhagyásának szabályai

Bevehetek altatót, ha éjszaka felébredtem?

Csak az orvos által előírt adagot szedd! Ha éjszaka felébredsz, tilos még egy szemet beszedni! Így kezdődik a hozzászokás….

Tipp: Elképzelhető, hogy azért ébredsz fel éjszaka, mert az altató hatása csökken, illetve rövid felezési idejű altatók esetében (Sanval, Stilnox, Gerodorm, Somnol) a gyógyszer kiűrül a szervezetedből. Nem megoldás, hogy bekapsz még egy bogyót, esetleg még egyet pár óra múlva. Ha hosszú távon gondolkodsz (és fontos az egészséged), akkor érdemes leszokni az altatóról és helyette relaxációs technikákat tanulni, különben a gyógyszerkapkodásnak sosem lesz vége.

Szedhetek Xanaxot/Frontint altatónak?

Xanax? Felejsd el! A Xanax nagyon hamar komoly függőséget okoz, ráadásul elég durva elvonási tünetei vannak. Hiába könnyű hozzájutni, a Xanax NEM ALTATÓ! Ráadásul tízszer olyan addiktív, mint más szer és nem mindig könnyű a Xanaxot elhagyni sem.
Tipp: Ha napközben is nyugtalannak érzed magad, tanulj meg relaxálni vagy fordulj szakemberhez (pl. válassz egy szimpatikus, „jó fejnek” tűnő pszichológust), akivel megbeszélheted, hogy mi az, ami nyugtalanít. Sokszor, ha megszűnik a szorongás, az alvás is megjön magától és minél kevesebb gyógyszert szedsz, annál jobban fogsz tudni aludni.

nem megy az alvás

A Rivotril altatónak számít?

Ahogy a Xanax, úgy a Rivotril sem altató… A Rivotrilt szorongások ellen szokták felírni, sajnos sokszor bele sem gondolva abba, hogy mennyire nehéz leszoknia róla. A Rivotrilt ugyanis nagyon nehéz elhagyni, szintén azért, mert komoly elvonási tüneteket okoz.
Tipp: Ha már szedsz Rivotrilt vagy Xanaxot, akkor próbáld meg kiváltani „sima” altatóval. Annak legalább kevésbé rémisztő elvonási tünetei vannak…

Úgy érzem, egy szem már nem hat…

A benzodiazepin (és a zolpidem hatóanyagú ) altatók (Sanval, Stilnox, Somnol, Gerodorm stb.) sokkal jobban hatnak, ha üres gyomorra veszed be őket. Ha későn vacsorázol, érdemes vacsoara előtt bevenni.

Mikor NE szedj semmiképp altatót?

Horkolsz? Akkor nagyon óvatosan azokkal az altatókkal! A benzodiazepin típusú altatók ugyanis növelik az alvási apnoé  lehetőségét illetve rontanak a már meglévő tüneteken.

Mennyi alkoholt lehet az altatóra inni?

Alkoholt altatóra? Nagyon gyorsan felejtsd el!
Mindkét szer függőséget okoz (az álmatlanság épp elég baj önmagában is, az alkohol ördögi köreiből kijönni pedig nagyon nehéz.) Lehet, hogy ettől a kombótól beájulsz (és talán épp ez az, amire vágysz), de jelentősen rontja az alvás minőségét, ha az altatót alkohollal kombinálod, valószínűsíthető, hogy több felébredésben is lesz éjszaka részed, ezenkívül mindkét anyag a májban bomlik le. Szegény májad! Ne nehezítsd meg a saját helyzeted!

Éjszakai felébredés

Késő éjjel már ne vedd be az altatód! A legtöbb ember, aki nem szed rendszeresen altatót, megpróbál elaludni, és ha nem megy, hamm, bekap egy altatót. Ha így teszel, esélyes, hogy reggelre még nem űrül ki a gyógyszer hatóanyaga aszervezetedből és kómás leszel. Ilyen állapotban tilos vezetni!!!
Tipp: Tanulj valóban működő relaxációs technikákat ahelyett, hogy néha-néha bekapnál egy altatót. Ha pedig olyan időszakot élsz, amikor a relaxálás nem életszerű (nincs rá időd, vagy épp nagyon besűrűsödtek a dolgok körülödted), akkor pár hétig teljesen oké, ha altatót szedsz. Ha elmúlt a fejed felől a vihar, akkor viszont kezdd el fokozatosan csökkenteni – még mielőtt komolyabban rászoknál.

Tipp2: kifejezetten alvást elősegítő technikák oktatása ITT:

down-arrow-sketch_318-75442

 >>> http://alvasguru.hu/a-legutosebb-elalvast-segito-modszerek-almatlansag-ellen/ <<

A legcikisebb dolog a világon – az altatók egyik legkellemetlenebb mellékhatása

Alvajárás, „tudatkiesés” – ne feledd, hogy néhány altatót közvetlenül lefekvés előtt kell bevenni. Ha nem így teszel, és az altató beszedése után még neki állsz vacsorát csinálni, fürdeni stb. könnyen lehet, hogy mindezen tevékenységekből másnap az égvilágon semmire sem emlékszel.
Altató hatása alatt, még mielőtt elalszol, elképzelhető, hogy nagyon is aktív vagy: beszélgetsz, jössz-mész a lakásban. Ám másnap semmire sem fogsz mindebből emlékezni.
Tipp: Nézd meg az altató dobozában lévő betegtájékoztatót: ha az áll benne, hogy közvetlen lefekvés előtt kell bevenni, akkor tényleg akkor vedd be és ne hamarabb. Ellenkező esetben vicces dolgokat fog a családod mesélni rólad másnap reggel…

Hogyan szedjem a Bio-Melatonint?

Melatonin – sokan azt hiszik, hogy a Bio-Melatonin altató. Nem az! Bizonyos alvásproblémákon valóban segít a melatonin szedése, de nem mindegyiken. A melatonint a cirkadián ritmus zavaraira szokták felírni. Ha elkezded szedni, anélkül, hogy tudnád, mi okozza az alvásproblémáidat, a melatonin még árthat is: könnyen enerváltsághoz, depresszióhoz vezethet a melatonin helytelen alkalmazása.

A melatoninszedés trükkjei

1Még mindig a melatoninról: ha már egyszer az orvos felírta, vagy megvetted a patikában abban a reményben, hogy aludni fogsz tőle, tudnod kell, hogy a melatoninnak több fajtája is van. A Magyarországon kapható Bio-Melatoninnál fontos, hogy egy órával lefekvés előtt kell bevenni. Ha hamarabb veszed be, számolhatsz avval, hogy egy óra múlva a melatonin kiűrül a szervezetedből, amit Te úgy fogsz érzékelni, hogy „nem hat” ,vagy hogy idő előtt elálmosodsz.
Tipp: Ha dohányzol, estefelé már ne tedd! A melatonin ugyanis a dohányfüst hatására gyorsabban bomlik le a májban, és úgy fogod érezni, hogy „nem hat”.

3 altató, amit nagy ívben kerülj el

3 féle altató(nak felírt) gyógyszer van, amit nagy ívben kerülj el: a Xanax (lásd 3. pont), a Rivotril (lásd 4. pont) és a Dormicum. A Dormicum külföldön már nem is kapható patikákban, annyira erős szer. Külföldön altatóorvosok használják a betegek altatására rövid műtéteknél. Válassz helyette valami modernebb, benzodiazepin-típusú altatót, mint például a Sanval vagy a Stilnox.
Tipp: Ha az orvosod a fenti 3 gyógyszer valamelyikét felírta Neked, beszéljétek át újra a dolgot. Kérdezd meg, hogy feltétlenül szükséges-e szedned és nem szedhetnél-e helyettük valami mást.

Nem megy az alvás?
Tanuld újra!

down-arrow-sketch_318-75442
Ismerd meg a 10 pofonegyszerű tippet álmatlanság ellen MOST!

Forrás:
http://www.sleepeducation.com/news/2013/08/07/when-to-take-a-sleeping-pill-for-insomnia
http://www.radicsjudit.hu/cikkeim/a-ma-hasznalatos-korszeru-altatok/5479/

How to Use Melatonin Correctly

Summary
Altatók szedése - így szedd az altatót, hogy tényleg hasson
Article Name
Altatók szedése - így szedd az altatót, hogy tényleg hasson
Description
Altatók szedése - nagyon nem mindegy, hogyan, mikor és mit szedsz. Hogyan érdemes az altatókat szedni? Xanax, Frontin, Rivotril - mi van, ha ezeket szedem?
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Pin It on Pinterest