Személyes történet az alvási apnoéról

Volt már szó az alvási apnoéról.
Az alvási apnoé az alvászavarok egyik legfurább és legtitokzatosabb válfaja, ugyanis maga az illető nem mindig veszi észre. A tünetei sem mindig jelentkeznek egyből, ezért sokáig rejtve marad – kivéve, ha az asszony panaszkodik, hogy frászt kap tőled, mert minden éjjel olyan érzése van, hogy olyan röffentve horkantasz, mint egy vadmalacka.

Rájön a frász

Míg te azt hiszed, hogy édesdeden alszol, addig a hálótársad halálra rémül, ha néha éjjelnete arra ébred, hogy már hosszú-hosszú idő óta nem veszel levegőt. És igazat mond, ugyanis maga a betegség abból áll, hogy éjjelente gyakran kimarad a légzés. Na nem órákra – 30-40 másodpercre, ami a garat izmaival áll összefüggésben (a garat izmai meg az idegrendszerrel), de ez a pár másodperc épp elég ahhoz, hogy a szervezeted elsőfokú vészreakciókat indítson el, felvigye az égbe a vérnyomásod valamint a vércukorszinted és stresszhormonok közbeiktatásával riadót fúj, hogy most aztán életveszély van. Mert az van.
Namost ha szegény kis tested ezt éjszakánként 50-szer, 100-szor átéli (mármint hogy életveszélyben van és küzdeni kell a túlélésért), az nagyon erősen kihat a nappalaidra is. Fáradt leszel, kialvatlan, pedig azt hiszed, hogy átaludtad az éjszakát, koncentrációs nehézségeid lesznek és előbb-utóbb komoly keringési zavaraid is, mivel a légzéskimaradás okozta fuldoklást erős szívdobogás kíséri.
alvási apnoé, kóros horkolás, éjszakai légzéskimaradás

nappali fáradtság – lehet, hogy horkolsz?

Alvási apnoé testközelből

Hogy pontosabb képet kapjál, milyen is az alvási apnoé annak, aki átéli illetve mit lehet ellene tenni, álljon itt egy rövid beszámoló:

Megérte

“Igazából nem én vettem észre a magas vérnyomást, hanem a doki, aki elküldött alvásvizsgálatra. Na az egy elég hülye dolog, merthogy úgy körbetekernek mindenféle dróttal, hogy nem igazán lehet aludni. Adott egy doboz a hasadon, ami mindent rögzít (az agyad elektromos hullámait, hogy melyik alvásfázisban vagy éppen, mennyi a vérnyomásod stb) (a szerk.). Ebből a dobozból futnak ki a drótok tappancsokkal, amik szerte szét a testedre tapadnak. Bedrótoztak, és így mentem haza. A taxisofőr csak nézett, de nem merte megkérdezni, mi az. Nem aludtam a cucctól egész éjjel, persze azért talán egy órára elaludhattam, mert ez elég volt ahhoz hogy eredményt mutasson a gép: átlagosan 3 percentehagyom abba a légzést. Ekkor a vérem oxigéntartalma lecsökken, ezért aztán felhorkantok iszonyatosan. 🙂 Ja, és állati magas a vérnyomásom, ami lehet ettől is és genetikailag is öröklődhetett. Nem tudni, de van rá gyógyszer, 2 is. Este és reggel. És akkor szólt a doki, hogy lehet, hogy CPAP kéne. Felírt egyet, elmentem ugyanoda, ahol a vizsgálatot végezték, es bemutatták a CPAP-t. Ott ültem többedmagammal egy előadáson, olyanokkal, akiknek hasonló problémájuk van. Megkaptam a gépet. Kb. 2 hónap alatt szoktam hozzá. Ez a kütyü tulajdonképp egy doboz, ami melletted van és amiből egy cső jön ki. A végén egy maszk van, ezt teszed az arcodra. Hátulról pántokkal fogja a fejed, a test persze tiltakozik ellene, nem egy természetes dolog. De az agyad az érzi, hogy jó, és a test ellen beszél: hagyd magadon, ne vedd le! Nálam ez a két dolog vívott egymással 2 hónapon át, amikoris megszoktam, szép lassan, fokozatosan. És egyszer csak jó lett! Nem voltam fáradt másnap, jobban tudtam koncentrálni a munkában, jobban éreztem magam. Megérte átküzdeni magam a kezdeti nehézségeken. Ma, 3 év után minden nap a CPAP-val alszom, külföldre is viszem, még 1-2 napra is. Hozzám nőtt.”
Summary
Alvási apnoé: Lehet, hogy ezért vagy folyton fáradt?
Article Name
Alvási apnoé: Lehet, hogy ezért vagy folyton fáradt?
Description
Személyes történet az alvási apnoéról, a CPAP kezelésről és a kóros horkolásról.
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Pin It on Pinterest