Az alkoholfogyasztás alvászavarokat okoz

Minden 10. ember alkoholista. Attól a szótól, hogy alkoholista, megborzongok. Sokan egy lerongyolódott, részeges, zizált külsejű, trágár alakot képzelnek a szó mögé. De nekem ez a szó mást jelent: ha azt hallom, alkoholista, a rokonaimra gondolok, akik a magányukat, a háborús emlékeiket, a félelmeiket alkohollal próbálják/próbálták meg elfelejteni. A barátaimra gondolok, akik a stresszes vizsgaidőszakot vagy a szerelmi bánatukat az itallal akarták átvészelni vagy meg nem történtté tenni. Magamra gondolok, mert néha én is egy nehéz nap után kinyitok egy üveg Staroprament. Nekem nehéz napom egy hónapban 1-2 van, de van, akinek minden nap nehéz. Van, akinek nehéz a szíve és a szorítás a gyomrából SEMMITŐL nem múlik el, csak akkor, ha megiszik egy felest. Vagy kettőt. Csoda, hogy megissza? Ugye nem?

 

álmatlanság alkohol

Ámde hiába az a finom melegség a gyomorban a felestől, ha aztán nem tud az ember aludni. Márpedig nem tud, mert az alkoholfogyasztás alvászavarokat okoz. Nem is kicsit. Nagyon. Nagyon nem lesz rendben az alvásod, ha iszol, ugyanis az alkohol a központi-idegrendszert befolyásolja (mit befolyásolja, hazavágja teljesen!). Ámde ez ugyanaz a központi idegrendszer, aminek téged álomba kéne ringatni!

És ha nem tudsz aludni, mit fogsz csinálni éjjel? Mit tesz éjjel MINDEN álmatlan ember? Hát agyal! A problémáin. A sértettségén. A bűntudatán. Azon, hogy nincsenek barátai (ha voltak, a pia miatt mind elmaradtak, ugye?). Azon, hogy mit szúrt el. Azon, hogy hogyan tovább.

És annyira sok a gond, hogy muszáj meginni (még) valamit, mert nem lehet kibírni a sötétséget, a fáradtságot, a nemalvást. Ezt a sok gondot nem lehet többé elhordozni. Vagy lehet?

Lehet.

Van megoldás.

A megoldás az AA, vagyis az Anonim Alkoholisták.

Mit kell tudni az AA-ról?

Az alkoholizmus betegség, az alkoholista nem egy hitvány, gyenge ember – hanem egy olyan ember, aki segítségre szorul. Ha neked is problémáid vannak az alkohollal, ha úgy érzed, alkohollal könnyebb túljutni  a hétköznapokon vagy egy-egy stresszesebb helyzeten, mint nélküle, akkor az AA-ban van a helyed.

Mi az az Anonim Alkoholisták?

Az AA-ba alkoholisták járnak – nagyon különbözőek, az egyik szegény, a másik dúsgazdag celeb. Az egyik mérnök, a másik munkásember. Az egyik háromgyermekes anya, a másik 18 éves szingli. Egyetlen dolog közös bennük: MINDANNYIAN AZÉRT VANNAK OTT, HOGY TISZTA TUDATTAL, EGÉSZSÉGESEN ÉLJENEK!

Mi történik, ha én is csatlakozom?

Az AA több, mint 50 éve működik, nem szakemberek, pszichológusok vagy addiktológusok hozták létre, hanem hús-vér emberek, alkoholisták, akik gyógyulni vágytak. És akik rájöttek, hogy egyedül sehová sem jutottak – vagy le sem tudtak szokni, vagy visszaestek.

Ezért alakult az AA: egy névtelen csoport, ahol csak a keresztnevedet kell elárulnod. Nem számít, ki vagy, nem számít, miért iszol – egy dolog számít: tiszta akarsz maradni aznap! A csoport ereje, szeretete, tapasztalata megtart Téged: nem veszel el, mert a csoport mindig elérhető. Budapesten a hét minden napján és számtalan vidéki városban működnek AA-csoportok. Ha akarod, Te is alapíthatsz egyet. Olyan embereket találsz ott, akik szintén küzdenek és tesznek nap mint nap azért, hogy CSAK A MAI NAPON tiszta tudattal, boldogan és egészségesen éljenek.

Tiszta szívvel

Nincs szükség orvosra, hogy meggyógyulj. Nem kell kórházba menned. Nem kell leszoktató-kúrákon részt venned. Nem kell vidékre utaznod, távol a családodtól, hogy elhagyd az alkoholt a hétköznapjaidból. Egy dolgot kell tenned: menj el az AA-ba. Nem kell járni oda- csak végy egy nagy levegőt, keresd ki a hozzád legközelebb lévő AA-csoport címét és menj oda – tisztán, nyitott szívvel és józanul.

EBBEN A VIDEÓBAN néhány sorstársad beszél a

tapasztalatairól. KLIKK IDE a videóért!

http://rtlklub.hu/hirek/belfold/video/211669

Summary
Alvászavar és alkoholproblémák
Article Name
Alvászavar és alkoholproblémák
Description
Alvászavar és alkoholproblémák
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Pin It on Pinterest