Éjszakai vizelési inger – okai és háttere nőknél és férfiaknál

Gyakran jársz ki a WC-re éjszaka? Vajon hány éjszakai pisilés a normális? Mi állhat a hátterében és hogy mit tehetsz ellene? Olvass tovább a válaszért!


Sokan tapasztalják, hogy gyakran járnak ki éjjel a WC-re, vizelési ingerre ébrednek, vagy ébren fekszenek és várják, hogy szemükre jöjjön az álom – ám ehelyett akár óránként is fel kell keresniük a mellékhelységet. Vajon szükséges orvoshoz fordulni ebben az esetben és ha igen, milyenhez? Vajon az álmatlanság okozza az éjszakai gyakori vizelési ingert, vagy a vizelési inger az álmatlanságot? Esetleg más áll a háttérben? Nézzük a kérdéseket sorra.

Így működik a húgyhólyag

 

éjszakai vizelés - betegség vagy normális?

éjszakai vizelés – betegség vagy normális?

Egy normál felnőtt húgyhólyagjának kapacitása 4-500 ml. Óránként általában 50 ml vizeletet választ ki a vese, melyet elvezet a húgyhólyaghoz. Amikor a hólyagban tárolt vizelet mennyisége elér egy bizonyos mennyiséget, a hólyag jelzést küld az agyi vizelési központba. Ez a teltséget jelző szignál vizelési ingerként tudatosul, és felszólít arra, hogy keressük fel a mellékhelyiséget. Ha az ember lefekvés előtt kiűríti a hólyagját, nem valószínű, hogy ez elkövezkező 8 órában ismét megtelik.

Gyakori WC-re járás: mennyi a normális?

Azoknál az embereknél, akiknél a hólyag izomzata gyengébben, vagy ellenkezőleg, kicsit fokozottabban működik, illetve azoknál, akik hozzászoktak, hogy gyakrabban űritik a hólyagjukat, a vizelési inger is gyakoribb. Aki éjjelente egyszer vizelési ingerre kel, még normálisnak tekinthető.
Az egynél többszöri vizelés egy éjszaka azonban zavarhatja a pihenést, ezért fontos, hogy csökkentsük stressz-szintünket vagy vizsgáltassuk ki magunkat, nincs-e szervi, idegi károsodás a húgyhólyag területén.

Miért jelenetkezik többször is vizelési inger egy éjjel?

Gyakori vizelési inger jelentkezhet:

hólyaggyulladás, húgyúti fertőzés
vese-elégtelenség
inkontinencia
hiperaktív hólyag szindróma
szívritmuszavar, szívbetegségek,
vércukor-ingadozás, cukorbetegség
inzulinrezisztencia
cukorbetegség
terhesség
menopausa, idősödés
prosztataprobémák
neurológiai megbetegedések
erős és tartós stressz
vízhajtó gyógyszerek fogyasztása esetén
Tehát ha gyakran mész ki pisilni éjjel, fontos, hogy menj orvoshoz és előbb zárj ki minden lehetséges okot. Ha voltál már urológusnál, mérettél vérnyomást, kizártad a cukorbetegség tüneteit stb., akkor elképzelhető, hogy a stressz okozza a vizelési ingert.

Lehet, hogy a stressz okozza?

A tartós stressz is okozhat éjszakai vizelési ingert, mivel a stressz hatására adrenalin termelődik. Az adrenalin, mint stresszhormon az izmok összehúzódását okozza, mely vizelési ingerhez vezet, akár éjszaka is. A stressz okozta álmatlanság gyakran jár együtt vizelési ingerrel és gyakori vizeléssel.

A gyakori éjszakai vizelés kezelése

Először is érdemes kizárni a szervi okokat. Menj el háziorvoshoz, aki adhat beutalót (a probléma okától függően) urológushoz, kardiológushoz, nőgyógyászhoz (fertőzések esetén), ideggyógyászhoz vagy endokrinológushoz illetve diabétesz rendelésre.

Amit otthon tehetsz

 

WC-re járás éjszakánként - simán lehet, hogy a stressztől

WC-re járás éjszakánként – simán lehet, hogy a stressztől

A kezelésekre rásegíthetsz avval, ha korlátozod a délutáni vízfogyasztásodat, délután lepihensz egy órára illetve felpolcolod a lábad. Tehetsz meleg borogatást is az alhasi területre illetve a vesék tájékára.

Álmatlanság ellen

Ha a stressz álmatlanságot, elalvási és átalvási zavarokat okoz (a gyakori vizelési inger mellett), fontos, hogy elsősorban a stressz-szintedet próbáld meg csökkenteni. A legjobb stresszlevezető a mozgás, ha jógázol, a jóga ugyanis még külön az alhasi tájékot is megmozgatja. Nagyon fontos, hogy rendbe jöjjön az alvásod, mivel a kialvatlanság miatt további stresszhormonkat termel a szervezeted, növelve ezáltal az amúgy is magas stressz-szintedet.
Álmatlanság kezelésére bevált tippeket és módszereket itt találsz: http://alvasguru.hu/mini-alvastrening/

 

 

 

 

 

Itt néztem utána a témának:

forrás: http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1620783/stress-pushes-hongkongers-front-night-relief-queue
forrás2: http://www.nafc.org/bladder-bowel-health/nocturia/#treatment

Summary
Éjszakai vizelési inger
Article Name
Éjszakai vizelési inger
Description
Vajon hány éjszakai pisilés a normális? Mi állhat az éjszakai vizelési inger hátterében és hogy mit lehet ellene tenni? Benne még: alvástippek szakértőtől
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Comments

comments