Altatók nélkül: hogyan működik egy egészséges szervezet?

Elenium, Frontin, Rivotril, Seduxen, Seroxat,Xanax stb – ezek nélkül, normál esetben a szervezeted saját magát nyugtatja meg oly módon, hogy olyan vegyületeket (neurotranszmittereket) termel, melyek csillapító hatással vannak mind a pulzusodra-vérnyomásodra, mind az éberségi szintrede, melyben a memóriád hatékonyságától kezdve az izmaid ellazulásáig számtalan dolog benne foglaltatik. A neurotranszmitterek valójában olyan vegyületek, amelyek segítségével az agyad sokmillió apró sejtje egymással kommunikál, azaz üzeneteket továbbít egyik sejt a másiknak. Ez az üzenet lehet az is, hogy “Nyugi!” vagy éppen az, hogy “Munkára!” esetleg az, hogy: “Ajvé, pucoljunk innen!”. Ha nincs neurotranszmitter, hogy fogja az agyad túlsó vége venni azt az üzenetet, hogy most le kell lassulni?

Na és mi köze ennek az alváshoz?

sppedes_horcsog
Tud a tested persze a pihenéssel ellenkező módozatban is működni, ha kell és termelhet olyan vegyületeket, melyektől viszont úgy érzed magad, mint a speedes hörcsög: pulzus az egekben, felgyorsul a légzésed, a keringésed, aktivizálódik a memóriád, még az emésztésed is felgyorsul. Ez utóbbit stressz hatására tapasztalhatod és egy-egy neccesebb időszakban azt veszed észre, hogy még este is pörögsz ezerrel, ahelyett, hogy ellazultan, egyesegyedül és sajátmagadtól könnyű álomba ringanál.

Mi kell a nyugalomhoz és az alváshoz?

Hogy miért? Mert túlműködik az agyadban az a serkentő vegyület, ami a felfokozott állapotod meglétéért felelős. Ahhoz ugyanis, hogy megnyugodjál és elcsendesedjél, szükség van a csillapító vegyületeidre. Ha te rágörcsölsz egy problémára, akkor stresszelni fogsz, márpedig ha stresselsz, akkor a tested is aktív üzemmódban dolgozik még akkor is, ha te már aludni szeretnél.

Noshát, a benzodiazepinek (Elenium, Frontin, Rivotril, Seduxen, Seroxat,Xanax stb.) és nagyjából a nem-benzodiazepinek (pl. Stilnox, Sanval) is ugyanazt a vegyületet tartalmazzák, melyet a szervezted magától is termel és a lassabb, belazult működésért felelős. Tehát felülírják azt az infót, hogy itt mostan pörögni kell, ugrani kell, figyelni kell, megoldásokat kieszelni és iziben cselekedni kell, vagyis felülírják a nappali, problémamegoldós üzemmódodat. Ez elméletben nagyon jól hangzik, a gyakorlatban azonban megzavarja a szervezeted természetes működését és olyan paradox reakciókat okoz, melyekért a legtöbb akcióhős is megirigyelne. (Hogy melyeket, azt lásd a Miért nem szeretjük az altatókat?).

 

Ha szeretnéd tudni, hogyan lehet leszokni az altatóról, KATT IDE!

Comments

comments