Sokszor elég egy felismerés ahhoz, hogy felturbózd az önbizalmad!

Az önbizalom valójában információhiány – sokszor nem tudjuk, hol „romlott el” valami bennünk, mikor, hol tört meg először az önmagunkba és képességeinkbe vetett hit. Sokszor csak arra van szükség, hogy egy kicsit megálljunk és feltegyünk magunknak néhány igazán fontos kérdést.

Tudunk-e bízni magunkban önszeretet nélkül? Vajon mitől alakul ki a szeretethiány? Tényleg csak a szüleink a hibásak? Milyen elvárásokat cipelünk magunkkal és hogyan leszünk önmagunk szigorú bírái? Milyen téves hiedelmeink vannak és hogyan leszünk laza és vidám emberekből szorongó, egy helyben toporgó, kétkedő emberekké?

Egy-egy felismerés az önbizalom hihetetlenül gyors növekedéséhez vezet.

Az önismeret hosszú folyamat, de felismerések tarkítják.

happyatwork2

Szeretnék rávilágítani néhány komoly tévedésre, amit eddig önmagaddal kapcsolatban dédelgettél – hogy újra az a laza, magabiztos és céltudatos ember legyél, aki mindig is voltál.

Milyen az, amikor van az embernek önbizalma?

A magabiztosságról inkább egy életérzés jut eszünkbe, vagy néhány villanásnyi életkép: magabiztos emberünk fütyörészve kel, vidám, nagyszerűnek gondolja magát és jó a hangulata. Nincs benne kétely, kérdés és a dolgok valahogy olyan gördülékenyen mennek. Tehát az önbizalomhoz sokszor hangulati képek, elemek társulnak.

Pedig az önbizalom, önbecsülés sokkal inkább azt jelenti, hogy mi a véleményed magadról, milyen tapasztalataid vannak magadról, ezeket hogyan ítéled meg és mennyire hagyod magad cserben nehéz helyzetekbe.

Az önbecsülés tehát önmagunkról alkotott tapasztalatunk, nem egy érzés, hanem sokkal inkább aktív cselekvés, hajlandóság az élet, a világ megtapasztalására.

És ilyen, amikor nincsen…

Ámde amikor nincs elég önbizalmunk, akkor energiátlanok vagyunk, erőtlenek, nehezen döntünk, utána egy csomót gondolkodunk, jól van-e ez így. Rengeteg dolgot cikinek tartunk, alapvető dolgokat nem lépünk meg. Egyszerűen nem vagyunk bevállalósak, egy helyben toporgunk – aminek következtében beköszönt a szorongás, vagy az unalom. A dolgok megmerevednek, nincsenek mozgásban, mert nem merünk változtatni – akár munkahelyről, akár párkapcsolatokról van szó.

az élet től rövid

Miért van szükség önbizalomra?

Röviden: azért, mert önbizalom nélkül sokkal több kudarc fogja érni, mint siker.

Tévedés, hogy csak annak lehet önbizalma, aki sikeres, jól menő állása van és párkapcsolatban él.

De a siker előfeltétele, hogy képesek legyünk kiállni magunkért, szólni, ha nem tetszik valami, hogy átadjuk magunkat az élményeinknek, hogy önfeledtek legyünk és képesek legyünk örülni. A boldogsághoz bátorság kell – bátorság feltétele pedig az, hogy hiszek abban, hogy meg tudok dolgokat csinálni.

Akinek nincs elég önbizalma…

  • az nem tudja érvényesíteni az akaratát, esetleg csak duzzogás és sértődés árán
  • nem éri el a céljait, sőt, hozzá sem fog a megvalósításhoz, legyen ez egy álomutazás vagy egy új állás betöltése
  • az magányos – akár egy kapcsolatban is. Ő az, aki mindig háttérbe szorul, aki nem szól, ha bántja valami, aki nem mer kérni, aki fél, hogy másokat felbosszant
  • olyan emberek veszik körül, akiknek a társasága kissé nyomasztó – erősebb egyéniségek, akik letaglóznak, megbántanak, nem figyelnek rád
  • cikinek érez dolgokat: egyedül kirándulni menni, a pincérrel megmelegíttetni a langyos kávét, fizetésemelést kérni vagy csak megmondani egy barátnak, hogy ez vagy az nem esett jól
  • ezért az önbizalomhiányos ember sokszor magányos, unatkozik és rosszkedvű

 

>>> Nem akarom többé, hogy átgázoljanak rajtam!

Honnan lehet önbizalmat szerezni?

Az önbizalomhoz számos tévhit kapcsolódik. Sokszor gondoljuk azt, hogy a sikeres, híres vagy gazdag emberek tele vannak önbizalommal – pedig az ő életüket is számos kudarc tarkítja, rengeteg gazdag embert láttam már kételyek közt, szorongva élni.

Sokszor azért gondoljuk, hogy nincs önbizalmunk, mert az élet bizonyos területein bátortalanok vagyunk.

Valójában elég volna végiggondolni, hogy hol, mely területeken vagyunk bátortalanok, mi ennek az oka és hol vagyunk igazán magabiztosak. Ekkor már félúton vagyunk a teljes magabiztosság felé, hiszen rájövünk, hogy nem általában nincs önbizalmunk, hanem az élet bizonyos területein átélt kudarcok húznak vissza minket.

Számos tévhitet dédelgetünk önmagunkról, gyerekkori sérülések, a szüleink visszajelzései, mások téves meglátása is hozzásegít az önbizalomhiányhoz. Sokszor szüleink szigorával ítéljük meg magunkat, elfelejtve, hogy nem vagyunk képesek mindig 100 százalékosan teljesíteni – és hogy a hiba nem kudarc, hanem jel – jelzi azt, hogy miben kell még fejlődnünk.

A magabiztosság tanulható!

A magabiztosság tanult dolog, sokszor elég néhány felismerés ahhoz, hogy rájöjjünk, mit kell tennünk ahhoz, hogy jobban tudjunk hinni magunkban.

1, Az első és legfontosabb dolog, hogy azonosítsuk a töréspontokat: mikor szenvedett az önbizalmunk csorbát? Mi vezetett oda, hogy mi bebeszéljük magunknak, hogy csúnyák, tehetségtelenek vagyunk, hogy „á, ez nekem úgysem sikerül!”?

2, A második nagyon fontos lépés pedig a szemléletváltás : a téves hitrendszerünk felülírása. Ez a nehezebb dió, de nem lehetetlen. És sosem késő elkezdeni…

nevető csajok buliban

3, Lényeges az is, hogy LÁTSZÓDJON az önbizalom, hogy magabiztosságunk sugárzó és mások által is észrevehető legyen.

És akkor végre merünk majd lépni, kilépni régi, rossz helyzetekből, munkahelyekről, merünk majd nemcsak álmodni, hanem hozzáfogni a megvalósításhoz. Bakancslista írása helyett valóban megvalósul mindaz, amit elképzeltünk – apró és nagy dolgok egyaránt.

 

Horváth Ágnes, alvástréner, mindfulness coach

lefekvés előtt 3-4 órával már ne, ment megemeli a testhőmérsékletet és a pulzust

 

Summary
Önbizalom - miért mindig csak másoknak van?
Article Name
Önbizalom - miért mindig csak másoknak van?
Description
Önbizalom - miért mindig csak másoknak van?
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Comments

comments