Az ülőmunka súlyosan károsítja az egészséged!

Az irodisták legnagyobb többsége alig mozog többet, mint egy cserépnyi földbe ültetett muskátli. Ha Te is azok közé az átlagos irodai dolgozók közé tartozol, akik ülő munkát végeznek, akkor heti 55 órát csücsülsz a fenekeden! A folyamatos ülés nemcsak hátfájdalmakat és gerincpanaszokat okoz – hanem ténylegesen megrövidíti az életed! Megdöbbentő, de még a rendszeres munka utáni edzés sem tud segíteni mindezen.

Az amerikai Institut for Medicin and Public Health 6300 embert vizsgált meg és megállapította, hogy az ülőmunka rosszabb, mint egy járvány. Amiben a járványokkal megegyezik, hogy éppúgy tizedeli a lakosságot. Diabétesz, túlsúly és szívpanaszok – nagyjából így lehet összefoglalni, hogy mit okoz a folyamatos, napi 8-9 órányi ülés.

ülőmunka hatásai

Ülő munka veszélyei
Állva is lehetne telefonálni…

Mi mindent károsít az ülőmunka a szervezetben?

Ha sokáig egy helyben ülsz és a nagy mozgatóizmok, melyek főképp a lábadban helyezkednek el, nyugalomban vannak, az emésztési-keringési rendszer megváltozik: kézifék behúz és az emésztésed a szokásosnál jóval lassabbá válik. Így jóval kevesebb kalóriát égetsz el, mely, mint tudjuk, elhízáshoz vezet. A zsírégető enzimek, melyek a zsír lebontásáért felelősek, megszűnnek termelődni a szervezetben. A diabétesz kockázata minden 2. órában 7%-kal nő azok esetében, akik ülőmunkát végeznek. Napi 8 óra munkaidő esetében számold ki, egy nap mekkorára nő a diabétesz kockázata és garantálom, hogy ezentúl a csokira és kólára, mint ősellenségre fogsz gondolni…

A vérzsírt lebontó enzimek is távol maradnak a szervezetedből a folyamatos ülés hatására, ezért a szívinfarktus és egyéb szívpanaszok kockázatával is számolni kell.

A hangulatunkban is jelentős változás állhat be, ugyanis azáltal, hogy a vér lassabban kering a szervezetünkben, kevesebb boldogsághormon szabadul fel.

A hosszú élet titka…NEM csak a rendszeres edzés

A Queenslandi Egyetem Rákmegelőző és Rákkutató Intézetének felmérései szerint minél többször tartunk szünetet , a munkában, annál hosszabb életre számíthatunk. Függetlenül attól, hogy ki hány órát és milyen intenzíven edzi a testét, az egészségre nézve súlyos következményekkel jár, ha valaki folyamatosan egy helyben ül. Azok, akik többször tartanak szünetet munka közben, jóval karcsúbbak, alacsonyabb a testtömegindexük és a vérzsír és vércukorszintjük is sokkal inkább megközelíti az normál értékeket. Nem elég tehát, ha délután edzésre megyünk!

8-10 óra ülőmunkát amúgy sem tudsz kompenzálni napi fél óra edzéssel.

A legmegdöbbentőbb eredmény, amire a queenslandi kutatók jutottak, az, hogy minél többet ülsz, annál nagyobb eséllyel fogsz idő előtt elhalálozni – függetlenül attól, hogy mennyit edzel és mennyire vagy fitt.

 

A nők és az ülő munka

Mivel a nők egyébként is hajlamosak kevesebbet mozogni (ugyanis a család és a házimunka mellett nem marad rá idejük), valamint nagyobb arányban végeznek passzív ülőmunkát, mint a férfiak, még inkább érintettek e problémában. Valószínűleg ezért van az, hogy az elhízás és a diabétesz a nőket érinti inkább. Az ülőmunka következtében a vér a gravitáció hatására a törzsbe, a test  deréktáji részére illetve a lábakba süllyed. Miért baj ez? Mert a zsírsejtek a derekunkban, hasunkban és fenekünkben vannak- és azáltal, hogy több vér áramlik oda a folyamatos ülés következményeképp, a vérbőség a zsírsejteket még több zsír termelésére ösztönzi. A zsírsejtek több trigliceridet termelnek, mely növeli a szívinfarktus és stroke kockázatát is.

A metabolikus szindróma (mely a magas vércukorszintet, magas vérnyomás és elhízás együttes elnevezését jelenti) 26%-kal nő minden egyes TV előtt eltöltött órával/nap! Ugyanez a férfiak „nyelvére” lefordítva: minél többet lógsz esténként a net előtt, vagy játszol számítógépes játékokat, annál inkább növeled a szívpanaszok és a magas vérnyomás kockázatát.

A megoldás

Felmerül a kérdés, hogy ha a napi rendszeres edzés sem javít jelentősen az ülőmunka káros hatásán, akkor mi?

A válasz: tarts minél több szünetet! Ez nem jelenti azt, hogy a délutáni edzés kihagyható. Csupán azt jelenti, hogy minél több szünetet kell tartani a munkában. Természetesen a szünet alatt nem azt értem, hogy nézd meg a facebook oldaladat vagy válaszold meg a privát maileket, hanem állj fel legalább félóránkét és sétálj egyet. Ha nem tudsz ilyen gyakorisággal szünetet tartani, akkor óránkét tarts egy intenzívebb mozgással járó szünetet – menj sétálni, végezz irodai tornagyakorlatokat vagy járd körbe a céget gyors, lendületes sétatempóban.

Telefonálás, beszélgetés, e-mailek olvasása közben állj fel, sőt, álló meetingeket is tarthatsz! Miért ne? Otthon pedig szobabicikliről vagy fekvőtámaszozás közben nézd a TV-t. Hétvégén szabadtéri, mozgásos programokat szervezz és hagyd kikapcsolva a számítógépedet.

Rövid irodai kalória-kvíz:

Tudod, hány kalóriát égetsz el, ha

–          online vásárlás helyett mi magunk megyünk a boltba?

–          állva olvasod az e-mailjeidet?

–          lift helyett lépcsőzöl?

 

Tudod, hány kalóriát égetsz el, ha ülve dolgozol?

83 kcal/óra

Na és ha mindezt állva teszed, egy álló számítógépes pult előtt?

115-öt!

 

Tudod, hány kalóriát égetsz el, ha liftezel?

128 kcal/óra

És ha a lépcsőt választod?

509 kcal/óra

 

További kalóriák:

 

Online vásárlás:

96 kcal/óra

Elmenni a boltba és hazacipelni a szajrét:

147 kcal/óra

 

Kajarendelés

96 kcal/óra

Otthon főzés:

128 kcal/óra

 

Ülve telefonálni valakivel:

102 kcal/óra

Állva telefonálni:

147 kcal/óra

 

E-mailt küldeni egy munkatársnak:

92 kcal/óra

odamenni az asztalához és személyesen közölni a mondandónkat:

128 kcal/óra

 

Ülve számítógépes játékokat játszani:

32 kcal/óra

Modern, mozgásos játék a gép előtt (pl. Wii U konzolos játék gyerekeknek, ping-pong a számítógéppel felnőtteknek)

178 kcal/óra

 

 

 

A kvíz forrása: http://www.womenshealthmag.com/health/sedentary-lifestyle-hazards

 

Summary
Túl sokat ülsz a munkahelyeden?
Article Name
Túl sokat ülsz a munkahelyeden?
Description
Az irodisták legnagyobb többsége alig mozog többet, mint egy cserépnyi földbe ültetett muskátli. Így maradj egészséges az ülő munka mellett!
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Pin It on Pinterest