…amit szinte minden alvászavarban szenvedő elkövet.

3 tipp, hogy mit tegyél, és mit NE tegyél NAPKÖZBEN azért, hogy jól aludjál

2021 telén járunk, január 1 óta kétszer annyi egyéni konzultációt tartok, mint szoktam, ebből is látszik, hogy a járvány okozta bezártság és az általános tanácstalanság alvás-téren sajnos megtette a hatását.

Szóval, mit tehetsz nappal azért, hogy ne legyen ismét egy forgolódásokkal tarkított éjszakád? Röviden: azt teheted, amit amúgy is tennél. Élsz, teszed a dolgod, dolgozol, pihensz. Ám nagyon nem mindegy, hogyan teszed mindezt.

3 tipikus hiba, amit ne kövess el… (alvászavar lehet a vége. Én szóltam!)

1, Pörögsz egész nap

Azaz szünet nélkül, padlógázzal tolod a napot,

    • mert sok a munka,
    • mert épp most futott fel a vállalkozásod,
    • mert két másodállásod vagy két gyereked van.

A világ tényleg az állandó elfoglaltság felé húz minket, nagyon nehéz nemet mondani. Konkrétan újra kell tanulnunk a lelassulást és azt, hogy hogyan tudunk kikapcsolni a tervezgtés-töprengés-aggódás spiráljából. Ezért is olyan népszerű a mindfulness meditáció, amit mellesleg az Online Alvástréningen 5 héten át tanulunk és gyakorlunk.

 

a jó alvás a nappali szokásainkon éppúgy múlik, mint az éjszakain

2, Észre sem veszed, de az egész napod az alvásról szól

Illetve az alvászavarokkal, alvási nehézségekkel kapcsolatos félelmeidről. Azaz mindent az alvásnak rendelsz alá. Tovább alszol, vagy korábban fekszel, esetleg mindkettő (az egyik legsúlyosabb alváshigiénés hiba 8-9 órát ágyban tölteni úgy, hogy ebből csak 4-5 órát alszol). Átköltözöl másik szobába, lemondod a programjaidat, nem sportolsz, avagy túl sokat sportolsz, na nem azért, mert élvezed, hanem hogy hátha ettől elfáradsz. Nem nézel tévét, nem iszol kávét – azaz mindent, de mindent az alvásért teszel. Csoda, hogy nehezen megy az alvás, ha ennyire ráfeszültél? Fontos megtalálni azokat a dolgokat, amik segítik az alvást. De az is fontos, hogy a nappalok a munkáról, az életedről és leginkább RÓLAD szóljanak, ne az alvásról. Ha van egy jól felépített stratégiád, akkor nem kell már egész nap az alváson rugóznod.

3, Na és mi van a feltöltődéssel?

Tipikus kiégés közeli állapotban szokták az emberek azt csinálni, hogy a végkimerülés határán már csak a TÉNYLEG MUSZÁJ dolgokat csinálják és elhagynak minden felesleges feladatot. Ez akár ésszerű döntés is lehet MAXIMUM EGY HÉTIG! Ám ha az életedben csak a kötelességek végzése marad, és nem találkozol barátokkal, nincs az életedben játék, feltöltődés, olyan tevékenységek, amiket szeretsz ÉS még rosszul is alszol, az egyenes út a kiégés és a depresszió felé. Sok inszomniás hagyja abba a kirándulást, a baráti találkozókat, a sportot arra hivatkozva, hogy fáradt. Ám feltöltődés nélkül ugyani mitől is várnánk, hogy az alvásunk rendben legyen?

Sajnos, következmények nélkül, hosszú távon nem tudunk olyan alapvető szükségleteket megvonni magunktól, mint a kikapcsolódás, az értelmes munka vagy a szeretetteljes emberi kapcsolatok ápolása. (Ezt a Covid19 pandémiás helyzet a maga mentális kríziseivel remekül megmutatta.

Talán túl fáradt vagy ahhoz, hogy tisztán láss

A fenti hibákat azok szokták általában elkövetni, akik túl fáradtak ahhoz, hogy tisztán lássák, mi működik az alvásjavításban és mi nem. Csak javasolni tudom, hogy zárd rövidre a sok random próbálkozást, szerezd be egy jól felépített programon a megfelelő infókat, hogy aztán már végre tényleg tudd, mit érdemes tenned és mi az, ami elhagyható.

Hogy ne legyen olyan küzdelmes a nappal és végre öröm legyen az alvás.

Online Alvástrénig – jelentkezés >>> ITT <<<<

Horváth Ágnes portréHorváth Ágnes, alvástréner és mindfulness oktató. 2013 óta tartok Alvástréningeket , mindfulness alapú tanfolyamokat. Tudásomat az Oxfordi Egyetemen szereztem. Egy 5 hetes, gyors és hatékony alvásjavító programmal segítem az álmatlanságban szenvedőket megtanulni gyógyszerek nélkül jól aludni. 

Előadásokban, céges tréningeken, publikációkban, rádióinterjúkban népszerűsítem a mindfulness szemléletmódját és a gyógyszermentes, pihentető alvás jelentőségét 

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest