Maga az altatószedés is okozhat hajnali felébredést. És még mi? A hajnali ébredés okai.

A hajnali felébredés (alias átalvási zavarok) az inszomnia egyik leggyakoribb – és legbosszantóbb – formája.
Ami biztos: mindenki megébred éjszakánként két alvásciklus között, hajnalban ráadásul gyakrabban. A jóalvók ebből simán visszaalszanak. A baj ott kezdődik, ha nem megy a visszaalvás…

Szeretnék megtanulni visszaaludni!

A hajnali felébredésnek szervi oka is lehet (pl. alvási apnoé, vércukor-ingadozás), de sokszor a nem megfelelő alváshigiéné az oka.

Két típusa van. Te melyikbe tartozol?

1, Egyszeri hajnali felébredés, ami után már nem tudsz vissaaludni. 3-4, esetleg 5 óra alvás után felébredsz és nem, vagy csak órák múlva tudsz visszaaludni.

2, Gyakori felébredés (felületes alvás) Rendszeresen, többször felébredsz, visszaalszol ugyan, de ez a hajnali alvás már nem pihentető, felületes.

Mindkét esetben rendszeres, hogy az ember egyre kétségbeesettebben próbál visszaaludni. Látjuk, érezzük, hogy súlyos félórák telnek el a hajnali forgolódással. Tudjuk, hogy egyre közeleg az az időpont, amikor fel kell kelni.

Altatók:a hajnali ébredés egyik gyakori oka

2 féle oka lehet a hajnali megébredéseknek. Talán sosem gondolnád, de az egyik ok az, ha altatót szedsz. Az Alvástréningen a résztvevők FELE szed altatót és szokik le róla pont azért, amit most mondani fogok.

Úgyhogy figyelj!

A modern altatóknak megvan az a jó tulajdonságuk, hogy hamar kiürülnek a szervezetből, ezért kisebb a hozzászokás veszélye. Elvileg.

De itt jön a csavar!

A gyakorlatban mindenképpen megtörténik a hozzászokás. (kb. 1000-ből egy embernél nem alakul ki tolerancia a benzodiazepinekkel szemben.)
Honnan tudhatod biztosan, hogy hozzászoktál? Éppen a hajnali felébredésekből fogod érzékelni. Mihelyt a hatóanyag kiürül a szervezetből (és a hozzászokás miatt ez egyre korábbra tevődik), Te felébredsz. Hiába 6-16 óra a felezési (kiürülési) idő, Te 2-3 hónap altatószedés után már 4 óra múlva ébren leszel.

A másik ok

A másik ok nagyon gyakran, hogy olyan alvási szokásokat vettél fel, ami rontja az alvásminőséget.
Például ha borozol, sörözöl, pálinkázol esténként. Az alkohol szaggatott alváshoz vezet, ezért hiába segíti az elalvást, és bár csábító lehetőség, nagyon nem ajánlom.
Lehetséges, hogy nem mozogsz eleget, túl sok munkád van vagy túl sok időt töltesz az ágyban (ez utóbbi a leggyakoribb ok, gyakorlatilag egyenes következménye a gyakori felébredéseknek, de egyben a fenntartója is: pont a visszaalvással való próbálkozásokkal rúgsz magadnak egy hatalmas öngólt).

Rengeteg dolog van, ami felületes alváshoz és gyakori felébredéshez vezethet.

A megoldás

A jó hír az, hogy (ésszel, átgondoltan, akár orvosokkal is konzultálva, kiválasztva egy stabil időszakot) le lehet szokni az altatóról úgy, hogy mellette még jól is alszol! A rossz alvásminőségen, a felületes, nem pihentető alváson pedig viszonylag egyszerűen lehet javítani.

Nem több, mint 5 hét alatt megjavulhat az alvásminőséged.
Ehhez nem kell más, csak a megfelelő infók, helyes alváshigiéné és legfőképpen az, hogy az alvás megjavítása prioritást élvezzen.

Katt ide és nézd meg, mit kell tudnod a jó alváshoz!

Horváth Ágnes
alvástréner, mindfulness oktató

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest