Az elalvás trükkjei

 

Az álmatlanságról először 3 éve írtam – az okok és a megoldások nem nagyon változtak azóta sem. De meg lehet egyáltalán tanulni jól aludni? Van valami trükk rá?

És egyáltalán: mi is VALÓJÁBAN az álmatlanság?

Alvás - az Istenek ajándéka!

Alvás – az Istenek ajándéka!

Mi is valójában az álmatlanság?

 

Az álmatlanság az az állapot, amikor az ember nem alszik eleget ahhoz, hogy kipihenje és másnap jól érezze magát vagy nem alszik elég mélyen ahhoz, hogy megszakítás nélkül átaludja az éjszakát és másnap kielégítően tudjon funkcionálni.

Egy szó, mint száz: akkor alszunk jól, ha másnap kipihentnek, frissnek és munkára késznek érezzük magunkat.

 

Az álmatlanságot általában ez a négy tünet kíséri:

–          elalvási képtelenség

–          gyakori éjszakai felébredések

–          túl korai kelés

–          reggeli (és napközbeni) fáradtságérzés

 

Az amerikaiaknak nagyjából a fele, a magyaroknak kb. 20-40 százaléka tapasztal magán a fenti tünetek közül legalább egyet.

Avval szinte minden álmatlan ember tudatában van, hogy az alváshiány fáradtságot és nappali álmosságot okoz, avval viszont már jóval kevesebb ember van tisztában, hogy a tartós alváshiány megbetegít.

 

A tartós alváshiány következményei – csupa rossz hír

 

–          az emésztés és metabolizmus lassulása

–          túlsúly

–          szívmegbetegedések (magas vérnyomás, stroke, szívinfarktus)

–          inzulinrezisztencia, 2-es típusú diabétesz

–          az immunrendszer csökkent működése

–          a memória (különösen a rövidtávú memória) csökkent kapacitása

–          alacsony szexuális késztetés, impotencia

–          depresszió, lehangoltság, öngyilkosság

 

Mindezen betegségek nem csak az ülő életmód, hanem a kevés alvás következményei is lehetnek. Aki 6 órát vagy annál kevesebbet alszik, annak 50%-kal nagyobb esélye van az elhízásra, az alváshiányos szervezetnek ugyanis felborul a hormonháztartása, lassul az emésztés, mindemellet több és zsírosabb ételt kíván a szervezet. Az éhséget szabályzó hormonredszer is sérül, valamint a fáradt szervezet kívülről akarja pótolni az elveszett engergiákat, ezért kívánunk ilyenkor több ételt.

 

A szívinfarktus kockázata duplájra nő azoknál, akik 5 órát vagy annál is kevesebbet alszanak tartósan, mivel az alváshiányos embernek több stresszhormon található a vérében, mint egy egészségesnek. A stresszhormonok pedig növelik a pulzusszámot és emelik a vérnyomást. Ezenkívül az alvás ideje alatt mind a vérnyomás, mind a pulzus csökken – ám ha ébren töltjük az éjszakákat, a szívizom nem tud regenerálódni.

 

Cukorbetegség: mivel az emésztés sem működik ugyanolyan jól az álmatlan embereknél, könnyen kialakulhat az úgynevezett kettes típusú cukorbetegség. Kialakulásának oka pedig, hogy a sejtek inzulinérzékenysége csökken – emiatt a vérben lévő cukrot, ami a sejtek tápanyaga, a sejtek nem tudják hasznosítani. A szervezet gyakorlatilag éhezik ebben az állapotban, mialatt a vér cukortartalma tartósan magas marad. Tartósan magas cukorszint magas inzulinválaszt is vált ki a szervezetből, a magas inzulinszintre viszont a vér cukorszintje drasztikusan csökken. Ezért a vércukor a tartósan álmatlan embereknél hol alacsony, hol magas, ami rendkívüli módon rongálja az érfalat és megterheli a szervezetet.
Ez a vércukorhinta falási rohamokhoz illetve egész napos eszegetésekre késztethet.

A vércukorhintáról itt olvashatsz többet: https://alvasguru.hu/inzulinrezisztencia-es-alvaszavarok/

Alacsony szexuális késztetés: a fáradt szervezet nem igazán képes pluszenergiákat bevetni a szaporodás érdekében. Férfiaknál a tesztoszteron szintje drámaian csökken, ha keveset alszanak, a kevés alvás tartós fennállásánál akár impotencia is kialakulhat.

 

Ami igazán veszélyes

 

Az álmatlanság lehet tartós (3 hétnél, 1 hónapnál hosszabb ideig tartó) és krónikus, mely akár évtizedek óta is fennállhat. Az álmatlanság igazi veszélye abban áll, hogy akut álmatlanság esetén is (ami pl. erős stressz esetén jelentkezhet, például gyász, nehéz vizsgák vagy munkahelyváltás) kialakulhatnak olyan rossz alvási szokások, amik aztán krónikus álmatlansághoz vezetnek. Ezért érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni, aki kinevel az álmatlanságodból. Ha tud… Mert nem minden pszichológus tud – ugyanis nem mindig a stressz helytelen kezelése az álmatlanság oka!

 

Az álmatlanság okai

 

Ha nem másodlagos inszomniáról beszélünk, tehát nem egy beteség tünete az álmatlanság, akkor az elsődleges oka a stressz illetve a helytelen életmód. Stresszt okozhat egy betegség, ami megterheli a szervezetet, gyors vagy mélyreható változások, mint például egy válás, költözés vagy egy gyerek születése, esetleg egy hozzátartozó halála. Külső körülmények, mint például utazás, tehát az alvás helyszínének megváltozása is kiválthat alvászavarokat, sőt, még az időjárás-változás is.

Ha a munkahelyen különsen sok a stressz és rengeteg a munkánk, illetve a családban túl sok a feladat és a kötelesség, akkor is jelentkezhetnek elalvási és átalvási nehézségek: az ember nehezen alszik el és korán felébred. Ez az oka gyakran az ún. vasárnapi alvászavaroknak is.

Az alkohol, a cigaretta és a koffein is okozhat álmatlanságot. A koffein még jóval azután is munkálkodik a szervezetben, hogy megittuk, átlagosan 9-12 órán át hattással van ránk. Az alkohol fogyasztása (főleg a késő esti órákban) megterheli a májat és alvásfragmentációhoz, töredezett alváshoz vezet.

Gyógyszerek mellékhatásaként is jelenetkezhet nyugtalanság és alvászavarok. Főleg a pszichiátriai gyógyszerek esetében, de az asztma elleni szerek betegtájékoztatóját sem árt elolvasni.

 

Ami az elalvást segíti

 

Mivel az alvásban a szervezet egésze részt vesz, az álmatlanság megoldása is egészen komplex dolog. Nem árt átgondolni, hogyan élünk, milyen az életvitelünk, támogatja vagy hátráltatja-e az alvást.

Ezenkívül nem árt, ha beszerzünk néhány vitamint és ásványi anyagot, ugyanis szervezetünk vitaminkészletei végesek – márpedig gyakran csak szimplán a vitaminhiány az oka az álmatlanságnak.

 

Az elalvást segítő vitaminokról itt olvashatsz: https://alvasguru.hu/a-jo-alvas-vitaminjai/

 

Mi az, amit a jó alvásért tehetünk?

 

Gyakran hangoztatják, hogy megfelelő alváshigénével sokat tehetünk a jó alvásért. De mi is az az alváshigéné?

Az alváshigiéné szempontjából a következőt tehetjük:

 

–          ne töltsünk túl sok időt az ágyban: ha nem megy az alvás, ne töltsünk az ágyban időt ébren vagy forgolódva, hanem keljünk fel és csináljunk valamit.

–          Vizsgáljuk felül a szokásainkat: szoktunk a tévé előtt aludni? Facebookozunk alvás előtt? A monitorból áradó fény is okozhat álmatlanságot, ezért szakítsunk evvel a szokásunkkal!

–          Sportoljunk, ám válasszuk meg, mit és mikor sportolunk. A mozgás jótékony hatással van az alvásra, ám nem mindegy, mikor kezdünk bele és mikor fejezzük be. Elalvás előtt már ne végezzünk semmilyen aktív tevékenységet.

–          Esténként érdemes kevésbé aktív, nyugtató tevékenységeket végezni, úgymint egy finom fürdőt venni vagy olvasni. A túl izgalmas könyv, film vagy gyors zene is hatással van a szervezetünkre, ezáltal az alvásra is.

 

Figyelmeztetés!

 

Sokszor az álmatlanságban szenvedő emberek olyan módszerekkel próbálnak elaludni, ami nemhogy segít, hanem ront az alváson és tartóssá teszi az inszomniát.

 

5 módszer, ami elvileg segít elaludni, de mégsem válik be: https://alvasguru.hu/hogyan-ne-probalj-meg-elaludni/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Summary
Álmatlanság, alvászavar – mi okozza és hogyan lehet kigyógyulni belőle?
Article Name
Álmatlanság, alvászavar – mi okozza és hogyan lehet kigyógyulni belőle?
Description
Bevált és letesztelt alvástippek álmatlanság és alvászavarok ellen - 4 tuti tipp, amit biztosan működik és 5, ami nem.
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest