Álmatlanság kezelése otthoni módszerekkel- a magnézium csodája

Nem akarsz gyógyszereket, altatókat és szorongásoldókat szedni álmatlanság ellen? Megértem. De mit szólnál egy kis magnéziumhoz?
Álmatlanság kezelése magnéziummal.

Az alvás vitaminjai

A legszolidabb becslések szerint is az emberek 20 (én azt mondom, inkább 30) százaléka szenved álmatlanságtól és/vagy alvászavaroktól. Álmatlanság alatt az elalvási vagy átalvási képtelenséget értem (melyet jórészt a stressz, a nem megfelelő alváshigiénés szokások és az agyalás okoz), alvászavarok alatt pedig minden egyebet, amit nem feltétlenül a stressz okoz, a fogcsikorgatástól a nyugtalan láb szindrómáig és a horkolásig számtalan dolog tartozik ide.
Mi most ez utóbbi kategóriával foglalkozunk kicsinykét.


Ugyanis egy jelentéktelennek látszó ásványi anyag, konkrétabban a magnézium hiánya elegendő ahhoz, hogy az alvászavar tüneteit produkáljuk – például nyugtalan láb szindrómánk legyen. De egy jól irányzott magnéziumkúrával gyógyítani/enyhíteni/megelőzni lehet a 2-es típusú cukorbetegséget, a magas vérnyomást és magas koleszterinszintet, a migrént, a csontritkulást és számos egyéb betegséget.
Nekünk most főképp a magnézium izmokra gyakorolt hatása lesz érdekes.

 

Magnézium - az alvás vitaminja

Magnézium – az alvás vitaminja

Hogyan gyógyítja a magnézium az alvászavarokat?

Az izmok feszességére két ásványi anyag van hatással: a kalcium és a magnézium. Míg a kalcium hatására az izmok feszessé válnak, addig a magnézium az izmok lazításáért felelős.
A történet nagyon egyszerű: ha a szervezetben túl sok a kalcium, de kevés a magnézium, az izmok feszessé válnak – anélkül, hogy észrevennéd. Egy idő után persze észreveszed – mégpedig mindez az alvásodon mutatkozik meg a fent említett alvászavarok, főképp nyugtalan láb szindróma kíséretében.

Röviden nyugtalan láb szindrómáról

Lábgörcsként szokták emlegetni a nyugtalan láb szindrómát, valójában azonban több, mint egyszerű lábgörcs. A nyugtalan láb szindróma képes nemcsak az alvást, hanem a pihenés mindenféle formáját tönkretenni. Mihelyt ugyanis az ember leülne, ledőlne kicsit, netán aludni térne, megjelenik a lábgörcs – de nem az a fájdalmas, feszítő, ezerrel görcsölős lábgörcs, neeeem. A legtöbben egyszerűen csak – valami megmagyarázhatatlan okból – késztetést éreznek, hogy megfeszítsék a lábizmukat, a comb vagy a vádli izmait. Majd újra elernyesszék. Majd a késztetés újra jelentkezik, percenként akár többször is. Míg te magad alatt gyűröd a lepedőt és próbálsz elaludni, lábad önálló életet él. A nyugtalan láb szindróma sokaknál alvás közben és nappal is kísért – alvás közben az alvást szaggatottá, felületesség téve, a nappalokat pedig egy őrjítő, nyugtalan, pihenés nélküli rémálommá változtatja.
A nyugtalan láb szindrómának, melyet nemcsak terhesség alatt, hanem a menopauza jelentkezésekor is megjelenhet, a magnézium a csodaszere. Érdemes szomnológushoz fordulni, amennyiben a nyugtalan láb szindróma álmunkban is kísért, és ő megmondja, mekkora dózisban, esetleg milyen egyéb vitaminokkal kiegészítve szedjük.

Másodlagos alvászavarok

A másodlagos alvászavart mindig valamilyen betegség, rendellenesség okozza – ilyenkor tehát nem az alvászavart gyógyítjuk, hanem annak kiváltó okát. Millió ilyen betegség van, mi most azt vesszük számba, amelyeket a magnézium is gyógyít.

Migrén és álmatlanság

Nők sokkal hajlamosabbak a migrénes fejfájásra, mint a férfiak. Ennek az az oka, hogy a menstruációs ciklus alatt jóval gyakrabban jelentkezik migrénes fejfájás – tönkretéve evvel az alvást és a nyugodt éjszakánkat. Kutatásokból kiderül, hogy a magnézium szulfát enyhíti a migrénes görcsöket – javítva ezáltal elalvási és átalvási képességeinket.

PMS azaz premenstruációs szindróma

A menstruáció előtti illetve alatti álmatlanság gyakori a nőknél. A PMS tünetei van, hogy 10 nappal a menstruáció előtt jelentkeznek – tönkretéve akár egy fél hónapot is egy nő életéből. Nem is akárhogyan! A PMS tünetei közt nemcsak az álmatlanság szerepel (mellyel a nők 50%-a küzd), a szakértők több, mint 150 féle panaszt tartanak nyilván. Ide tartozik még az alacsony vércukorszint, a depresszió, migrénes fejfájás, szorongás, pánikrohamok – hogy csak a legkellemetlenebbeket említsem.
A menstruáció előtti álmatlanság is a hormonokkal hozható összefüggésbe – mégpedig az ösztrogén és a progeszteron hormonszint változásával. Megfelelő táplálkozással és mozgással azonban a menstruáció előtti álmatlanság is enyhíthető.
Magnéziumtabletta szedésével a menstruáció előtti hangulatváltozások nagymértékben csökkennek – ezért a torna mellé érdemes magnéziumot is beépíteni az elfogyasztandó tápanyagok közé.

Mire jó még a magnézium?

Hiánya kihat az erőnlétünkre (ezért ha jól szeretnénk az edzéseken teljesíteni, érdemes szedni), a magas vérnyomás és az infarktus megelőzésben is alkalmazzák, infúzióként adva csökkenti a szívritmuszavarokat, enyhíti az alkohol elvonási tüneteit és segít az akut asztmás rohamok csillapításában.

 

Milyen ételekben találhatunk magnéziumot?

Magas magnéziumtartalmú ételek:

  • hínár (a koreaiak, thaiföldiek imádják)
  • tökmag
  • mandula
  • kesudió
  • búzacsíra
  • juharszirup
  • zab
  • árpa

 

Forrás:

http://www.health24.com/Medical/Sleep/Sleep-and-diet/Cant-sleep-Try-magnesium-20150116

http://www.health24.com/Diet-and-nutrition/Vitamins-minerals-and-supplements/Your-complete-guide-to-magnesium-20120721

Summary
Álmatlanság kezelés otthoni módszerekkel
Article Name
Álmatlanság kezelés otthoni módszerekkel
Description
Hogyan hat és miért jó a magnézium alvászavarok ellen? Mi midenre jó még a magnézium és milyen ételek tartalmazzák nagy mennyiségben?
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest