Leszokás az altatókról: tényleg olyan nehéz?

 

Nehogy azt higgyétek, hogy olyan egyszerű és nagyszerű az altató nélküli alvás! Altatóval aludni sem fenékig tejfel, főképp a memóriakisések és az alvajárkálás miatt. Nálam ez öntudatlan éjszakai vacsorázások – mit vacsorák, lakomák! – formájában jelentkezett, de volt, hogy hosszú párbeszédeket folytattam a párommal, komplex összetett mondatokat fogalmaztam meg, értelmesen válaszoltam a hozzám intézett kérdésekre stb, másnap viszont minderre nem emlékeztem (a lakomákra sem), ártatlanul járkáltam a világban abban a tudatban, hogy én lefeküdtem aludni és reggelig húztam a lóbőrt. Mindezekből kiindulva teljesen jogos, ha fölmerül benned (is), hogy abbahagyod.

 

altatok:mellekhatasa

 

Mi történik, ha csak úgy nagy hirtelen abbahagyod?

Először is, ha egyszer csak fogod magad és hős vagy és csak úgy ukmukfukk nem szeded be, 2 dolog történhet.

1, nem történik semmi, simán el tudsz aludni és élsz boldogan míg természetes halállal életed alkonyán meg nem halsz (ez a nagyon ritkán előforduló verzió)

1 a, eleinte simán el tudsz aludni, azonban néhány nap múlva jönnek az elvonási tünetek
2, sem aznap, sem másnap nem tudsz aludni, heteken, néha hónapokon át gyötör az álmatlanság plusz a többi elvonási tünet.
3, Nagyonis könnyen előfordulhat, hogy bezombulsz és nagyon komoly elvonási tüneteid lesznek, főleg, ha nagy dózisról állsz le vagy egyszerre állsz le több különböző gyógyszerről, pl. antidepresszánsról, piáról vagy egyéb gyógyszerekről. Kábé úgy fogod magad érezni, mint akit megrágtak és kiköptek.

Hogy mik ezek a tünetek?

Nagyjából ugyanazok, mint ami a kíméletesebb gyógyszeradag-csökkentők esetében, de mindezek egyszerre árasztanak el, mondhatni, letaglóznak. Ha ez megtörténik, feltehetőleg arra sem lesz erőd, hogy orvoshoz menj, mert egyszerre lesznek pánikrohamaid, tapasztalod az izomgyengeség tüneteit, vagy éppen az izomgörcsöket, izomfájdalmakat (erős izomfájdalmakat!), emésztési zavarokat (hánysz, fosol, puffadsz mindentől, amit megeszel), hallucinálni kezdesz vagy érzékelési zavaraid lesznek, melyek kábé olyanok, mint amikor leállsz a masszív piálásról. Ha angolul olvasnál a benzodiazepinek hirtelen fellépő elvonási tüneteiről, itt megteheted.

Egyesek csak azt érzik, mozog és hullámzik a padló, mások meg azt, mintha bogarak rohangásznának a bőrük alatt vagy mintha az agyuk minden fejmozdulatkor a fejüknek ütődne. Ha peched van, akkor még a vérnyomásod is összevissza ugrál, izzadsz és légzési nehézségeid támadnak – ez utóbbiak főképp a szorongásos tünetektől, tehát simán veszel levegőt, viszont úgy érzed, mintha kevés lenne az oxigén, amit belélegzel.

Mielőtt abbahagynád

Érdemes azért ebben a bejegyzésben is olvasgatni, hogy hogyan szedd az altatót, hogy rendesen hasson. Miért nem hat az altató? Hogyan kell az altatót helyesen szedni? Tudod ezekre a választ? Mielőtt belevágnál a leszokásba, érdemes kipihenni magad – akár a meglévő altatóddal is. Kipihenten könnyebb lesz szembenézni az altatók és benzodiazepinek elvonási tüneteivel.

Összezavarva, jól meggyötörve

Ezen felül számos olyan tünet létezik, amit még tapasztalhatsz, ugyanis a leszedált, összezavart, nyugalomra kényszerített idegrendszer elképesztő tüneteket képes produkálni, mihelyt elveszed tőle azt a hatóanyagot, amit már megszokott. Összezavarodik és nemhogy visszaállna a természetes állapotába, hanem még inkább rendellenes módon tud működni (pont úgy, ahogy nem szeretnéd) – jól meggyötörve, és a falhoz vágva evvel meglepett gazdáját.

Remélem, sikerült téged kellőképpen elrettentenem attól az orbitális hülyeségtől, hogy nem kíméletesen, fokozatosan szoksz le, hanem egyszer csak egyik napról a másikra fogod és abbahagyod.
Tilos egyik napról a másikra leállni és csak magaddal szúrsz ki, ha megteszed.

A benzodiazepinek további elvonási tüneteiről lista itt, ugyanitt néhány tippet is olvashatsz az altatókról való leszokáshoz!

Jó olvasgatást!

Horváth Ágnes
alvástréner, mindfulness oktató

 

Summary
Altatók és benzodiazepinek elvonási tünetei
Article Name
Altatók és benzodiazepinek elvonási tünetei
Description
Sanval, Somnol, Stilnox, Xanax, Frontin leszokás - hogyan kezdj hozzá? Mi történik, ha abbahagyod? Tanácsok az altató leszokáshoz szakértőtől
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest