Altatók, nyugtatók, szorongásoldók – mit gondol erről egy alvástréner?

Az altatók mellékhatásairól írtam már részletesen ezekben a cikkekben: (Altatók szedése – így szedd az altatót, hogy tényleg hasson illetve Altatók és benzodiazepinek – elvonási tünetek listája) a bejegyzésben. Az altatók „legjelentősebb” mellékhatása, hogy egy idő után „nem hatnak” (azaz hozzászoktunk), és hiába veszünk be egyre többet, egyre kevesebbet alszunk miattuk. Sokszor ekkor jövünk rá, hogy az oly nagyon vágyott alvás egyre távolabbra kerül tőlünk. A helyzet egyre reménytelenebbnek tűnik, ezenkívül egyre elkeseredettebben harcolunk a kialvatlanság tüneteivel szemben és az ún. Álmatlanság Szindrómával.

 

Álmatlanság Szindróma – a történet begyűrűzik

Az Álmatlanság Szindrómába beletartoznak azok a viselkedési módok, reakciók, amibe szinte minden álmatlan ember belecsúszik öntudatlanul. Aki nem, annál az álmatlanság soha nem is válik krónikussá vagy tartóssá.

álmos nő fizetett

Egy álmatlan ember általában…

1, Az álmatlanságot az elején elhanyagolja, elbagatellizálja és várja, hogy elmúljon.

2, Egyre több rossz tapasztalata lesz az alvással, az éjszakával és a saját elalvási képességeivel kapcsolatban. Az önbizalom, a gyógyulás képességébe vetett bizalom csökken – ezáltal csökken az önértékelés és az önmagunkba vetett hit is.

3, Kialakul a szorongás az alvástól és az álmatlan éjszakáktól.

4, Az álmatlanság ezáltal tartóssá válik – evvel párhuzamosan megjelennek a testi és lelki kimerülés jelei.

5, A kialvatlanság sürgető kényszere miatt végül orvoshoz fordul, ahol gyógyszereket, elsősorban altatót, nyugtatót, szorongásoldót, antidepresszánst kap.

6, Most már nem egy, hanem két probléma van, ami tovább nyirbálja az önbizalmat: az álmatlanság ÉS a gyógyszerfüggés.

7, Egyre többféle gyógyszert kapunk, egyre nagyobb dózisban. Kialakul a hospitalizáció, megszokjuk, hogy orvosokhoz, pszichiáterekhez járunk, betegségtudatunk lesz (depressziós vagyok, generalizált szorongásom van, pánikbeteg vagyok stb.) és évekig, évtizedekig keringünk az egészségügy rendszerében orvosról orvosra járva.
Az utolsó pontra eljutva hajlamosak vagyunk az orvosokat szidni.

 

Amikor az orvos sem segít

Bármit csinálnak, az baj. Ha felírják a gyógyszert, az a baj, ha nem, az még nagyobb baj („Most hogy fogok altató nélkül aludni?” és már szaladunk is egy másik orvoshoz, aki nem kérdez, csak nyúl a receptért.), ha kérdezget, az a baj, ha nem kérdez semmit, az is baj. Baj, ha beutal a kórházba és baj, ha nem stb. Az orvosok, úgy tűnik, nem tudnak segíteni. Csak gyógyszert írnak, vagy már azt sem.

Az orvosok védelmében

Az orvosokkal a fő probléma tehát az szokott lenni, hogy „nem kezelnek” csak gyógyszert írnak. Sokszor nem értjük az orvosok döntéseit. Sokszor valóban nehéz logikát felfedezni egy-egy döntés mögött – néha talán nincs is. Néha talán tényleg nem tudja az orvos, hogy mit is kezdjen velünk – és ilyenkor jól jön egy kis könnyítés: az adott betegségre kutatók által évekig fejlesztett, átgondolt és hatásos(nak vélt) gyógyszerek listája, melyből csak ki kell választani az adott problémára a megfelelőt.
És ne feledd, néha VALÓBAN szükség van gyógyszerre!
Hogy eldöntsd, mikor szedd be az altatót, érdemes-e szedni vagy várj-e vele még, arról ebben a bejegyzésben találsz segítséget: altatók szedése – beszedjem vagy ne?

Mikor van szükség altatóra?

Munka, család és a felnőtt élet terhei mellett ember legyen a talpán, aki egy krónikus álmatlanságot is képes vinni.
Sok esetben a munka és a család kihullik (a főnök, a feleség, a gyerekek megelégelik, hogy „rosszul vagyunk”, elegük lesz a viselkedésünkből és abból, hogy „már nem olyanok vagyunk, mint régen”) – és csak az álmatlanság marad. Megspékelve addigra számtalan egyéb bajjal, betegséggel, pszichiátriai kórképpel.
Ugye Te sem szeretnéd pusztán az álmatlanság miatt elveszíteni a munkaképességedet, a szeretteidet, a normális életedet?
Gyógyszerek nélkül talán fél év alatt eljutnál oda, ahol semmiképpen nem szeretnél lenni…

Leszokás az altatókról

Más kérdés, hogy az Orvosi Egyetemen (és az utána való képzéseken, gyakorlaton, orvoslátogatók által tartott előadásokon) sokkal több szó hangzik el arról, hogyan kell szedni az altatókat, nyugtatókat, szorongásoldókat– és jóval kevesebbszer beszélünk arról, hogyan kell leszokni róluk.
Magyarul: sokszor elsikkad a „tiszta”, gyógyszermentes életbe való visszatérés fontossága. Vagy éppenséggel nem – mert egy idő után maga az orvos is csökkentené a gyógyszer adagját, csak addigra elfogy a türelmünk és orvost váltunk.
Ezenkívül Magyarországon nagyon kevés önsegítő csoport létezik, ahol valódi segítséget kaphatunk szakemberektől vagy sikeresen leszokott emberektől. Még az interneten is nagyon kevés információ van arról, hogy hogyan szokjunk le az altatókról. milyen elvonási tünetekre számíthatunk és hogyan küzdjünk meg ezekkel az elvonási tünetekkel.
Arról pedig, hogy hogyan küzdjünk meg az álmatlansággal, végképp fogalmunk sincs.
Pedig mindkét nehézségre van megoldás!

Néhány praktikus tipp az altató leszokáshoz

Sajnos, mivel minden alvásprobléma egyedi, az altatóról való leszokás is az. Általános tanácsként annyit tudok mondnai, hogy érdemes megnézni, milyen elvonási tünetekre számíthatunk és rászánni pár hetet a leszokásra. Ezek a tünetek ugyanis kikerülhetetlenek. A tünetek súlyosságán leginkább úgy tudunk enyhíteni, ha fokozatosan tesszük le az altatót és nem sietjük el a leszokást.

Az álmatlansággal ezen a tréningen segítek megbirkózni, mégpedig leszokás esetén egyénre szabott tanácsokkal:

>>>Alvástréning. Jelentkezz még ma!<<<

 

Horváth Ágnes
alvástréner

Summary
Altatók, nyugtatók, szorongásoldók - lehetetlen a leszokás?
Article Name
Altatók, nyugtatók, szorongásoldók - lehetetlen a leszokás?
Description
Hogyan kell leszokni az altatóról? Milyen elvonási tünetekkel számolhatunk? Meg lehet valahogy úszni az altató leszokást és az elvonási tüneteket?
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest