Altatók szedése – nagyon nem mindegy, hogyan, mikor és mit szedsz

 

Hogyan érdemes az altatót szedni? Miért van az, hogy néha “nem hat” az altató?  Milyen altatót érdemes szedni? Mitől vannak a tudatkiesések? Melyik az az altató, amelyiktől nem leszek álmos? Az altatók szedésének számtalan trükkje van, nem mindegy, mit, mikor és hogyan szedsz. Válaszok itt!

Altatók és leszokás

Altatók és leszokás – az altatók elhagyásának szabályai

Bevehetek altatót, ha éjszaka felébredtem?

Csak az orvos által előírt adagot szedd! Általános ökölszabály, hogy ha egy szem altató vagy szorongásoldó nem segít az elalvásban vagy az átalvásban, akkor érdemes másik hatóanyaggal rendelkező altatót feliratni. Ha az altató korábban használt, de úgy tűnik, hogy már “nem hat”, valószínű, hogy hozzászoktál a hatóanyaghoz és egy magasabb dózis vagy egy másik hatóanyagú altató fog segíteni az átalvásban. Sokszor  a háziorvosok tudása véges, érdemes pszichiáter szakorvos véleményét kikérni.

Tipp: Elképzelhető, hogy azért ébredsz fel éjszaka, mert az altató hatása csökken, illetve rövid felezési idejű altatók esetében (Sanval, Stilnox, Gerodorm, Somnol) a gyógyszer 3-6 óra múlva kiűrül a szervezetedből. Nem megoldás, hogy bekapsz még egy bogyót, esetleg még egyet pár óra múlva. Ezzel azt kockáztatod, hogy reggel még bőven az altató hatása alatt vagy, és csökkent kognitív képességekkel (pl. csökkent reakcióidővel) ülsz volán mögé. Ha hosszú távon gondolkodsz (és fontos az egészséged), akkor érdemes leszokni az altatóról és helyette relaxációs technikákat tanulni, különben a gyógyszerkapkodásnak sosem lesz vége. Rövid távon egy másik hatóanyag (gyógyszer) segíthet.

Szedhetek Xanaxot/Frontint altatónak?

Xanax? Felejsd el! A Xanax nagyon hamar (3-6 hét) függőséget okoz, ráadásul hirtelen elhagyáskor elég durva elvonási tünetei vannak. Hiába könnyű hozzájutni, a Xanax/Frontin NEM ALTATÓ! Az Alprazolam hatóanyag tízszer olyan addiktív, mint más szer és nem mindig könnyű a Xanaxot elhagyni sem.
Tipp: Ha napközben is nyugtalannak érzed magad, tanulj meg relaxálni, meditálni (ajánlom a mindfulness meditációt) vagy fordulj szakemberhez (pl. válassz egy szimpatikus, „jó fejnek” tűnő pszichológust), akivel megbeszélheted, hogy mi az, ami nyugtalanít. Sokszor, ha megszűnik a szorongás, az alvás is megjön magától és minél kevesebb gyógyszert szedsz, annál jobban fogsz tudni aludni.

nem megy az alvás

A Rivotril altatónak számít?

Ahogy a Xanax, úgy a Rivotril sem altató… A Rivotrilt szorongások, izomgörcsök, epilepszia ellen szokták felírni, sajnos sokszor bele sem gondolva abba, hogy mennyire nehéz leszoknia róla. A Rivotrilt ugyanis nagyon nehéz elhagyni, szintén azért, mert komoly elvonási tüneteket okoz.
Tipp: Ha már szedsz Rivotrilt vagy Xanaxot, akkor konzultálj pszichiáterrel és vele átbeszélve a lehetőségeket, próbáld meg kiváltani „sima” altatóval. Annak legalább kevésbé erőteljes elvonási tünetei vannak…

Úgy érzem, egy szem már nem hat…

A benzodiazepinek és a nem-benzodiazepinek (ún. Z-szerek), pl. Sanval, Stilnox, Somnol, Gerodorm stb. sokkal jobban hatnak, ha üres gyomorra veszed be őket. Ha későn vacsorázol, érdemes vacsoara előtt bevenni.

Sokszor egyszerűen arról van szó, hogy az altatót már elég régóta szeded és hozzászokott a szervezet. Ilyenkor két választás van: vagy megpróbálod fokozatosan csökkentve, pszichiáter vagy egyéb szakorvos, alvásterapeuta bevonásával elhagyni, vagy áttérsz egy másik hatóanyagra, amelyik jobban elatat ill. átaltat.

Mikor NE szedj semmiképp altatót?

Horkolsz? Akkor nagyon óvatosan azokkal az altatókkal! A benzodiazepin típusú altatók ugyanis növelik az alvási apnoé  lehetőségét illetve rontanak a már meglévő tüneteken. Egyéb estekben a gyógyszerek betegtájékoztatóján el tudod olvasni az ellenjavallatokat.

Hét év tapasztalatából azonban azt mondom: sokszor, ha csak 1-2 hétig szedsz egy megfelelően ható altatót (amivel el- és átalszod az éjszakát), sokkal több eséllyel javíthatod meg az alvásodat gyógyszermentes eszközökkel (pl. meditációval, az alváshigiéné rendezésével, vagy akár az Online Alvástréining tanfolyammal). Ha nehéz eldönteni, szedj-e altatót , olvasd el ezt a bejegyzést: https://alvasguru.hu/beszedjem-ne-szedjem-az-altatok-paradoxona/

Mennyi alkoholt lehet az altatóra inni?

Alkoholt altatóra? Nagyon gyorsan felejtsd el!
Mindkét szer függőséget okoz (az álmatlanság épp elég baj önmagában is, az alkohol ördögi köreiből kijönni pedig nagyon nehéz.) Lehet, hogy ettől a kombótól beájulsz (és talán épp ez az, amire vágysz), de jelentősen rontja az alvás minőségét, ha az altatót alkohollal kombinálod, valószínűsíthető, hogy több felébredésben is lesz éjszaka részed, ezenkívül mindkét anyag a májban bomlik le. Szegény májad! Ne nehezítsd meg a saját helyzeted!

Éjszakai felébredés

Késő éjjel már ne vedd be az altatód! A legtöbb ember, aki nem szed rendszeresen altatót, megpróbál elaludni, és ha nem megy, hamm, bekap egy altatót. Ha így teszel, esélyes, hogy reggelre még nem űrül ki a gyógyszer hatóanyaga aszervezetedből és kómás leszel. Ilyen állapotban tilos vezetni!!!
Tipp: Tanulj valóban működő alvásjavít technikákat ahelyett, hogy néha-néha bekapnál egy altatót. Ha pedig olyan időszakot élsz, vagy annyira kimerült vagy, hogy a természetes (nem-gyógyszeres) terápia nem életszerű (nincs rá időd, vagy épp nagyon besűrűsödtek a dolgok körülödted), akkor pár hétig teljesen oké, ha altatót szedsz. Ha elmúlt a fejed felől a vihar, akkor viszont kezdd el fokozatosan csökkenteni – még mielőtt komolyabban rászoknál.

Tipp2: kifejezetten alvást elősegítő technikák oktatása ITT:

down-arrow-sketch_318-75442

 >>> https://alvasguru.hu/a-legutosebb-elalvast-segito-modszerek-almatlansag-ellen/ <<

A legcikisebb dolog a világon – az altatók egyik legkellemetlenebb mellékhatása

Alvajárás, „tudatkiesés” – ne feledd, hogy néhány altatót közvetlenül lefekvés előtt kell bevenni. Ha nem így teszel, és az altató beszedése után ritkán, de előfordulhat, hogy még neki állsz vacsorát csinálni, fürdeni stb. könnyen lehet, hogy mindezen tevékenységekből másnap az égvilágon semmire sem emlékszel.
Altató hatása alatt, még mielőtt elalszol, elképzelhető, hogy nagyon is aktív vagy: beszélgetsz, jössz-mész a lakásban. Ám másnap semmire sem fogsz mindebből emlékezni.
Tipp: Nézd meg az altató dobozában lévő betegtájékoztatót: ha az áll benne, hogy közvetlen lefekvés előtt kell bevenni, akkor tényleg akkor vedd be és ne hamarabb. Ellenkező esetben vicces dolgokat fog a családod mesélni rólad másnap reggel…

Hogyan szedjem a Bio-Melatonint?

Melatonin – sokan azt hiszik, hogy a Bio-Melatonin altató. Nem az! Bizonyos alvásproblémákon valóban segít a melatonin szedése, de a melatonin nem csodaszer. A melatonint a cirkadián ritmus zavaraira szokták felírni ill. a változó korban, vagy idősebbek esetében, amikor fennállhat egy csökkent melatonin-termelés.
Tipp: melatonin-kisokos >>> itt <<< elérhető

A melatoninszedés trükkjei

1Még mindig a melatoninról: ha már egyszer az orvos felírta, vagy megvetted a patikában abban a reményben, hogy aludni fogsz tőle, tudnod kell, hogy a melatoninnak több fajtája is van. A Magyarországon kapható Bio-Melatoninnál fontos, hogy két órával lefekvés előtt kell bevenni.
Tipp: Ha dohányzol, estefelé már ne tedd! A melatonin ugyanis a dohányfüst hatására gyorsabban bomlik le a májban, és úgy fogod érezni, hogy „nem hat”.

3 altató, amit nagy ívben kerülj el

3 féle altató(nak felírt) gyógyszer van, amit nagy ívben kerülj el: a Xanax/Frontin (lásd 3. pont), a Rivotril (lásd 4. pont) és a Dormicum. A Dormicum külföldön már nem is kapható patikákban, annyira erős szer. Külföldön altatóorvosok használják a betegek altatására rövid műtéteknél. Válassz helyette valami modernebb készítményt és érdemes egy számodra bizalmat keltő pszichiáter szakorvossal konzultálni, mi az, ami leginkább megfelel Neked.
Tipp: Ha az orvosod a fenti 3 gyógyszer valamelyikét felírta Neked, beszéljétek át újra a dolgot. Kérdezd meg, hogy feltétlenül szükséges-e szedned és nem szedhetnél-e helyettük valami mást.

Nem megy az alvás?
Tanuld újra!

down-arrow-sketch_318-75442
Ismerd meg a 10 pofonegyszerű tippet álmatlanság ellen MOST!

Forrás:
http://www.sleepeducation.com/news/2013/08/07/when-to-take-a-sleeping-pill-for-insomnia
http://www.radicsjudit.hu/cikkeim/a-ma-hasznalatos-korszeru-altatok/5479/
http://thesleepdoctor.com/how-to-use-melatonin-correctly/

Summary
Altatók szedése - így szedd az altatót, hogy tényleg hasson
Article Name
Altatók szedése - így szedd az altatót, hogy tényleg hasson
Description
Altatók szedése - nagyon nem mindegy, hogyan, mikor és mit szedsz. Hogyan érdemes az altatókat szedni? Xanax, Frontin, Rivotril - mi van, ha ezeket szedem?
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest