Tippek alváshiány esetére: 9 dolog, amivel felturbózhatod a munkahelyi teljesítményedet – még egy rossz éjszaka után is!

Hogyan teljesítsek jól másnap, ha előző éjszaka keveset aludtam? Mit tudok tenni, hogy ne legyek zombi? Alváshiány kezelése természetes módon. 

Ha nem lenne elég hosszú a lista az alváshiány tüneteiről, akkor most íme még egy:
Az alváshiányos emberek nehezebben tudnak kontrollt tartani az érzéseik fölött.

„Kevés alvás esetén az agy egy primitív mintázatú tevéknységi szintre esik vissza, melyben képtelen a megfelelő kontextusba helyezni az érzéseket és ily módon értelmezni azokat illetve megfelelően reagálni rájuk” – nyilatkozik Matthew Walker a Berkeley Egyetem Alvás és Neuroimaginációs Laboratóriumának igazgatója a BCC News-nak.

alváshiányos ember kitámasztja fogpiszkálókkal a szemét

A kávé ronthat is a teljesítményen. Meglepő, de a hangulat javítása sokkal fontosabb, mint a fáradtság elűzése valami redbullnak látszó dologgal…

Az orvos is lehet kialvatlan?

„Ezt a viselkedést láthatjuk, az idegenben harcoló katona viselkedésén, ha civilekkel találkozik, az anyáén, aki türelmetlen a kotnyeles csemetéjével vagy az orvosok viselkedésén, ha egy kicsit idegesítőbb pácienssel találkoznak.”

Tanulságos kísérlet: 35 órán keresztül nem alhatott

Egy rendkívül érdekes kísérletben kutatók 26 egészséges felnőttnél okoztak alváshiányos állapotot (egyszerűen azáltal, hogy a kísérleti csoport felét 35 órán keresztül nem hagyták aludni, míg a másik fele vígan alhatott, amennyit csak akart).

Majd egy úgynevezett funkcionális MRI-vel szkennelték az agyukat. A kutatók ugyanis arra voltak kíváncsiak, milyen mértékű érzelmi reakciót mutat az agy alváshiányos állapotban.

Ennek kiderítésésre különböző képeket mutattak a kísérleti alanyoknak, a rémes-véres képektől (melyen többek között megcsonkíott testek, véres jelentek voltak láthatók) az egészen semlegesig.

A kutatás eredményén a tudósok is meglepődtek. Az alváshiányos emberek agya 60%-kal erőteljesebb érzelmi aktivitást mutatott, mint a kipihent kísérleti alanyok esetbéen.
Az amygdala, az agynak az érzelmi központja túlreagálta a véres, borzalmas képeket, míg a kipihent emberek teljesen normális reakciókat mutattak.

(Forrás: Current Biology)

Ezek az érzelmi kilengések természetesen hatnak az emberi kapcsolatainkra is. Nem is akárhogyan. Türelmetlenek, agresszívak, cinikusak leszünk az alváshiánytól

Mit tanulhatunk a kísérletből?

A kísérlet jelentősége óriási. Hogy miért? Mert ha tudod, hogy kialvatlanul hajlamos vagy mindent túlreagálni, apróságokon felkapni a vizet, ha tudod, hogy eléggé antiszociálisan viselkedsz ilyenkor, akkor azt is fogod tudni, milyen helyzeteket kerülj el. Azt is tudhatod, hogy ha úgy érzed, összedőlt a világ, akkor valójában nem dőlt össze, az szervzeted kémiája játszik veled csupán. Egy szó mint száz: az ilyenkor rádtörő depresszív, rossz hangulatot nem kell véresen komolyan venni.

Tippek alváshiány esetére a munkában

1, A húzós helyzeteket, megbeszéléseket, tárgyalásokat, ha tudod, mondd le, halaszd el egy másik napra! Nem ilyenkor kell nehéz, erőteljes koncentrációt igénylő beszélgetésekbe bocsátkozni. Ha nem tudod elhalasztani, akkor előtte relaxálj, sétálj egyet és ne menj be éhesen a tárgyalóba.
Tarts szüneteket háromnegyed óránként (egy rövid pisiszünet is szünet!) és ne kekszet és péksütiket kínálj a tárgyalópartnerednek, mert azokból Te is eszel. A cukor is megbolygatja az idegrendszert, a megemelkedett vércukor hatására a mellékvese inzulint ÉS kortizolt űrít a véráramba (ráadásul az alváshiány megbolygatja a szervezet cukorháztartását). A kortizol pedig stresszhormon – ne terheljük vele feleslegesen a szervezetünket. Legyen a tárgyalóasztalon mogyoró, aszalt áfonya, magvak és paleo keksz – azaz lassú felszívódású szénhidrátok.

 

2, Ne egy alváshinyos napon próbáld helyrehozni a párkapcsolatodat vagy megoldani valamilyen fontos problémát! A mélyenszántó, hosszan tartó beszélgetéseket, a magadban forralt dühödet ne kialvatlan napokon engedd ki. Ha mégis megteszed, sok ellenséget fogsz gyűjteni magadnak…

 

3, Ne a kávét vedeld! Az alváshiányon egyetelnegy dolog segít: az alvás. Az alvás bármilyen formája megfelel, akár egy 15-20 perces szieszta is egy tárgyalóterem sötét magányában a munkahelyeden…

 

4, Kávé helyett tudod, mit igyál rengeteget egy kialvatlan éjszaka után? Vizet! A víz ugyanis segít a szervezetnek ébren maradni, szabályozza az anyagcserét és a testhőmérsékletet (ami az alváshiány miatt amúgy is felborul, pl. biztosan észrevetted már, hogy fázol, ha nagyon fáradt vagy), valamint biztosítja az agy és az idegrendszer számára a megfelelő működést.

 

5, Nyomasd a vitaminokat! Egyrészt napközben kávé helyett gyümölcs ofrmájában is magadhoz veheted a frissítő C vitamint, másrészt ha azért vagy alváshiányos, mert nem tudsz aludni, akkor a B-vitaminok, a D, az E vitamin, a kálcium és magnézium sokat segíthet az idegrendszerednek, hogy meg tudjon nyugodni.

 

6, Olyan tárgyalóba szervezd a meetinged, ahol van ablak! Ha azért vagy alváshiányos, mert hajlamos vagy túl későn vagy rendszertelen időpontokban lefeküdni, akkor a napfény a szervezeted számára kiemelt jelentőséggel bír. Nagy ablakkal bíró irodában az emberek boldogabbak és hatékonyabbak. A Neuroscience magazinban közzétett kutatások szerint aki ablakkal rendelkező irodában dolgozik, 46 perccel aludt többet egy ablaktalan helységben dolgozó társainál. Az alváshiányon tehát sokat segít a napfény!

 

7,  A biológiai órád helyreállításában is segít a napfény, ezért sétálj sokat és ne ülj a sötétben! Belső óránk nemcsak az alvás-ébrenlét egyensúlyáért felelős, de hatásal van a hormonháztartásra, a testhőmérsékletre és a keringésre is – igen fontos tehát, hogy legalább 60 percet naponta a levegőn tölts!

 

8, Az álmossági rohamok ellen a legjobb a mozgás: ha rádtör a sürgős elalhatnék, azonnal állj fel és járkálj egy kicsit. Még jobb, ha elvonulsz és lehajolsz (esteleg kézen vagy fejenállsz), így a fejedbe megy a vér, friss oxigénnel látva el fáradt agysejteidet.

 

9, Ha hosszabb ideje tart az inszomniád és láthatólag még egy ideig nem tudsz kikecmeregni belőle, kérj rugalmas munkaidőt, vagy érd el, hogy otthonról dolgozhass. Jóval kevésbé stresszes az élet, ha nem időre kell kelned vagy legalább megspórolhatod azt az időt, míg beérsz a munkahelyedre.

Gyakran van álmatlan éjszakád?

Akkor a legfontosabb tanács: az alváshiányhoz hozzá lehet szokni, de nem érdemes. Sokan hiszik, hogy a felnőtt ember alapérzése, hogy fáradt, alváshiányos, rosszkedvű. Még egy tévhit, ami visszafordíthatatlan károkat okoz az egészségünkben! Az alvásproblémákra van megoldás. A jó alvás tanulható!

 

Nézd meg, hogyan tudok Neked segíteni!

A jó alvás tanulható!
Nézd meg, hogyan tudok Neked segíteni!
>>>>> https://alvasguru.hu/szemelyes-tanacsadas/
>>>>> https://alvasguru.hu/szemelyes-tanacsadas/

Summary
Alváshiány kezelésére a munkahelyen - 9 szuperhasznos tipp
Article Name
Alváshiány kezelésére a munkahelyen - 9 szuperhasznos tipp
Description
9 szuperhasznostipp alváshiány kezelésére. Alváshiány a munkahelyeden? Ezt tedd, hogy másnap jól teljesíts! Alváshiány kezelése természetes módon.
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest