“Nem alszom jól a párom mellett” – biztos, hogy vége a kapcsolatnak, ha külön alszanak a felek?

A közös ágyban háló párok 50 százalékkal több zavaró tényezővel számolhatnak egy-egy éjszaka során- bár az is tény, hogy valaki pedig a párja nélkül éli át, hogy nem tud jól aludni. A horkoló, mocorgó, későn- vagy korábban fekvő partner komolyan okozhat tartós alvászavarokat. A külön hálószoba nem mindig egyenlő a kihűlt kapcsolattal, Járjuk körül ezt a témát!

 

„Friss kapcsolatban vagyunk a párommal. Az a problémám, hogy nagyon zavarnak a környezetem zajai ébren is, pluszban rendkívül felszínesen alszom és minden kicsi zajra azonnal felébredek. A párom pedig horkol – nem nagyon, de most már ott tartunk, hogy külön kell aludnunk és ez komoly érzelmi zavarokat okoz.”

Sokan keresnek meg a fenti problémával: a férj/feleség horkol, esetleg csapkod, beszél álmában és ez nagyon zavarja a partnert. Vagy: mindkét fél remekül alszik (aludna), csak épp az egyik hajnal 1-2 körül szeret lefeküdni, a másik meg már 9-kor álmos és az egész lakásban csak egyetlen szoba van.

Az együttalvással kapcsolatban is túl konzervatívak lennénk?

Emellett eltörpül az a nagyon nem lényegtelen tény, hogy oké, külön alszunk, de így legalább mindenki kipiheni magát.

A mondás is úgy tartja: „elválunk ágytól és asztaltól”. Azaz: a külön alvás, külön étkezés egyet jelent a párkapcsolat kihűlésével, a felek elhidegülésével. Megszoktuk, hogy a párunk velünk alszik, szeretjük az esti közös tévézéseket, szeretjük hallani a másik szuszogását, odabújni hozzá, érezni a testmelegét. Sokan csak akkor alszanak igazán jól, ha a párjuk is ott van, és ha elutazik vagy későn jön haza, alvás helyett marad a forgolódás és az ajtó figyelése: „mikor jön már haza?”.

Rengetegen szenvednek azonban párjuk horkolásától, forgolódásától, éjszakai jövés-menésétől – ebben az esetben kifejezetten ártalmas ragaszkodni a közös hitvesi ágyhoz. Miért zavar az, hogy a másik nincs mellettünk? Hogy mellettünk üres, hideg az ágy? Az együttalvás-különalvás valójában csak megszokás kérdése – és mint minden szokáson, ezen is lehet változtatni.

A „hideg-ágy-szindróma” sokakat zavar. Nagyon sok párkapcsolati játszma, vita alakul ki az együttalvás-különalvás körül, rendszerint a horkoló társ ragaszkodik hozzá (sokszor messzemenőkig önző módon), hogy márpedig élete párja éjszaka is aludjon mellette. Akkor is, ha a nem-horkoló partner képtelen így rendesen kipihenni magát.

Mit lehet tenni?

Érdemes kipróbálni, használ-e a füldugó (a zajok és horkolás ellen) vagy a szemmaszk, ha a másik sokáig szeret olvasni. A partner forgolódása ellen rengeteget segíthet, ha közös ágyban, ámde külön matracon alszanak a felek – a népszerű svéd bútorgyár is ezt szokta javasolni egyébként.

Hosszú távon viszont érdemes valóban elgondolkodni a külön hálószobán. Tévedés, hogy a külön hálószoba elhidegíti a kapcsolatot, kihűti a szerelmet vagy rombolja a házastársi intimitást. Tévedés, hogy nem fogod hallani a másik szuszogását, érezni a testének melegét. A külön hálószoba az alvásra korlátozódik, attól még lehet együtt tévézni, olvasni, elalvás előtt beszélgetni vagy összebújni. Lehet egymásnak jóéjt-puszit adni – majd mindenki átmegy a saját hálószobájába. Reggel pedig frissen, jókedvűen lehet üdvözölni egymást.

„Rosszul alszom, minden zajra felébredek”

Vannak tipikus éber alvók, akik minden zajra felébrednek. Sokan kérdezik tőlem, hogy ez baj-e. A válasz: ha vissza tudunk aludni, miután felébredtünk, nem baj. Azért az sem mellékes, hogy mi a zaj forrása, milyen gyakori és mennyire zavaró. Az alvás, az éjszaka nyugalmának biztosítása elsődleges fontosságú (akár költözésre is érdemes gondolni, ha túl zajos utcára nyílik a hálószobánk). A folyamatosan megszakított, megzavart alvás ugyanis rendkívüli mértékben ront az alvás minőségén.

A másik eset a gyakori éjszakai felébredéseknek az álmatlanság: ilyenkor nem a környezet zajos, hanem az elménk. Menedzser-alvásnak is hívják azt a típusú alvást, amikor az illető – egy pörgős nap után – viszonylag hamar elalszik, de hajnal 3 fele felébred, és már nem tud visszaaludni.

A visszaalvási képtelenségünket gyakran fogjuk külső zajokra, pedig ilyenkor az elménk az, ami valójában ébren tart: az elme túl aktív, az éjszaka ingerszegénységében problémákat keres magának, amin rágódhat és gyakran a cég ügyei jutnak eszünkbe.

A túl aktív elme (intelligens, stresszes életvitelű embereknél ez nagyon gyakori) ébren tartja a testet is, ha az elme zajos, a test sem tud pihenni. Ezért elsődleges fontosságú volna az elme, a gondolatok elcsendesítése és a megfelelő alváshigiéné.

Lehet, hogy nem is álmatlanság?

Érdemes megnézni, mi az, ami zavar minket az alvásban – mert lehet, hogy nem rossz alvók vagyunk, csak egyszerűen felébredünk olyan zajokra, amik mindenki mást is zavarnának. Van az a zajszint, ami egyszerűen lehetetlenné teszi a nyugodt alvást – és ha a partner a zaj forrása, akkor az ellen tenni kell. Akár külön hálóval, akár a horkolás megszüntetésével.

Egy házasságot nem a közös ágy tart össze, hanem a közös célok, élmények, egymás tisztelete, szeretete, az, hogy közösen megyünk a céljaink felé és támogatjuk egymást a saját célok elérésében.

Amerikában a legújabb trend, hogy friss házasok is külön alszanak, a házukat eleve külön-külön hálóval terveztetik meg.

Érdemes legalább egy kísérletet tenni egy hétig a különalvásra, ha valakit zavar egész éjjel a közös ágy. Sokkal fontosabb a kipihentség annál, hogy együtt aludjanak a felek. Csak így lehet ugyanis biztosítani, hogy másnap egy jófej, vicces, kipihent és tettrekész anyát/apát/feleséget/férjet kapjon vissza a másik.

A nyugodt alvás, a pihenés mindenkinek jár. Ha ezt a partner nem tudja elfogadni, érdemes megkérdezni, mi a baja azzal, ha nem mellette alszunk (ergo nem hallgatjuk egész éjjel, hogy horkol). Mitől fél? Mit az, ami megnyugtatná?

Horváth Ágnes portréHorváth Ágnes, alvástréner és mindfulness oktató. 2013 óta tartok Alvástréningeket mindfulness alapú tanfolyamokat. Tudásomat az Oxfordi Egyetemen szereztem. Egy 5 hetes, gyors és hatékony alvásjavító programmal segítem az álmatlanságban szenvedőket megtanulni gyógyszerek nélkül jól aludni. 

Előadásokban, céges tréningeken, publikációkban, rádióinterjúkban népszerűsítem a mindfulness szemléletmódját és a gyógyszermentes, pihentető alvás jelentőségét 

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest