Kik hajlamosak alvászavarokra és hogyan lehet ennek alapján az alvászavarokat gyógyítani?

Az év eleje meglehetősen hajtósra sikerült, többek között 2 teltházas előadás (az alvásról, mi másról?) és egy teljes létszámú mindfulness tréning van a hátam mögött, és még nincs is március! Március-áprilisban pedig a HVG állásbörzén illetve a Kapszli Pszichológai Napokon fogok az alvászavarok komplexitásáról, az alvásjavításról beszélni.

De van itt más is, amin megakadt a szemem: vadiúj szemléletű tanulmány jelent meg a minap a The Lancet Psychiatry online felületén.

alvászavar és személyiségtípusok

alvászavar és személyiségtípusok – ez alapján kellene gyógyítani

Igzalmas tanulmányt tett közzé Tessa Blanken, a Holland Idegtudományi Intézet pszichológusa. Úgy mert hozzányúlni az alvás/alvászavar témához, ahogy még előtte senki. Mondom, miért.

Az alvászavarokat 3 fő típusba szoktuk sorolni és ez alapján kategorizálni:

  1. elalvási zavarok
  2. átalvási zavarok
  3. túl korai ébredés

A holland kutatónő ehelyett valami egészen mást csinált. Elővette a Holland Alvási Regisztert (nekik ilyen is van) és átnyálazta a 2010 és 2016 között regisztrált 4.200 súlyos inszomniával diagnosztizált állampolgárt. Nem a tünetek, hanem személyiségtípusok alapján határozta meg az alvászvarokat. Kik hajlamosak a krónikus alvászavarokara? Kik kevésbé? Azaz biológiai jegyeket és az emberek életútját, életeseményeit vette figyelembe.
A következőket állapította meg.

Az alvászavarra hajlamos emberek 5 típusa

1 típus (19%) Erősen stresszes. Gyakran panaszkodnak erős szorongásról elalvás előtt, azaz ébernek és nyugtalannak érzik magukat lefekvés előtt. Ez a típus sokkal hajlamosabb a depresszióra, mint a többi típus és gyakran nyilatkoznak úgy, hogy nem boldogok.

2-es (31%) és 3-as típus (15%) Közepesen stresszes. A 2-es típus ugyanúgy nyugtalannak érzi magát lefekvés körül, de pozitívabb élményekről számol be, mint az 1-es típus. A 2-es típusba tartozók főleg akkor hajlamosak az alvászavarokra, amikor erős stresszt élnek át önmagában az alvási képtelenség miatt (alváspara, amikor azon görcsölsz, hogy miért nem alszol), azaz ún pszichofiziológiai alvászavarban szenvednek. A 3-as típus sokkal kevesebb pozitív élményről számol be, nekik valószínűleg általánosan magas a stressz-szintjük és nem köthetők konkrét életeseményekhez. Habár kevésbé hajlamosak a depresszióra, a boldogság-szintjük eléggé alacsony.

4-es (20%) és 5-ös típus (15%) Kevésbé stresszes, magas vagy alacsonyabb reaktivitással. Ők a 40-es éveikben élnek át először alvászavarokat. A 4-es típusba tartozóknak sokkal inkább vannak negatív emlékei gyerekkorukból és főképp negatív életesemények hatására alakul ki náluk az alvászavar (anyagi nehézségek, párkapcsolati problémák stb.). Az 5-ös típus kevésbé akut módon reagál a negatív életeseményekre, és kevesebb rossz gyerekkori emléke van.

Mit jelent ez számodra? Miért fontos ezt tudni?

Talán jobban megérted, miért olyan nehéz kezelni az álmatlanságot és miért nem működik minden módszer mindenkinél, ha ránézel a fenti kategóriákra. Míg valakinél inkább az alvásszorongást kell kezelni, másvalakinek talán jobb, ha az alvásjavítás mellett pszichológushoz fordul, hogy olyan képességeket tanuljon meg, amivel képes lesz a boldogságra és jobban elboldogul, ha nehéz életszakaszba kerül.

 

Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, hogy lásd, melyik típusba tartozol:

  1. A stressz szintje és a szorongásszinted a mindennapokban. Magas, közepes vagy alacsony?
  2. Ha jó dolgok történnek veled, tudsz örülni neki? Az alvászavarok ellenére: meg tudod élni az örömöket a mindennapjaidban?
  3. Életed eseményei hogyan hatnak az alvásodra?

Segítség, hogy értelmezni tudd a tesztet

3 hétnél tovább elhúzódó alvászavarok esetén fontos tehát elmerengeni egy kicsikét, hogy általában magas a stressz-szinted vagy egy-egy nagyobb összeveszés, fontos munkahelyi szereplés vagy munkahelyi stressz az, amitől felborul az alvásod? (A stressz nem mindig látszik! Sokszor az alváson vagy egyéb fizikai tünetekben nyilvánul meg, mint pl. emésztési zavarok, gyakori fájdalmak, általános nyomottság vagy halogatás.)

Mennyire vagy hajlamos rágörcsölni az alvási nehézségekre? El tudod engedni a félelmeidet, „belefér” egy-egy rossz éjszaka az életedbe, vagy kitör rajtad a pánik, ha nem megy az alvás? (Nyugi, ha rágölcsölős típus is vagy, az elengedés megtanulható. Pont ezért tanuljuk 5 hétig az Alvástréningen a mindfulness meditációt speciálisan az alvásszorongás ellen, hogy le tudj kattanni az alvásproblémák által generált szorongásról).

Képes vagy örülni dolgoknak, örömöt átélni, büszke lenni magadra, ha valamit jól csinálsz, észrevenni a szépet és jót az életben? Képes vagy a boldogságra, pozitív gondolatokra? A boldogság egy képesség, amit el lehet veszíteni, illetve újra lehet tanulni. Van úgy, hogy a szüleinktől nem szereztünk be kellő mennyiségű tudást, eszközt, módszert, hogy hogyan lehet boldognak lenni (és maradni nehézségek idején, illetve talpra állni minél gyorsabban). Jó hír, hogy ez is megtanulható! Erre már kevés az Alvástréning, ide pszichológus kell. A depresszió gyógyításához úgyszintén. De van segítség, eszköz, remény, úgyhogy ne add fel!

Mit tehetsz még, hogy jobban aludjál?

3 dolgot emelnék ki az alvászavarok kapcsán, amire nem igazán szoktak odafigyelni:

  1. Aki alvászavarokban szenved, nem könnyű tartania magát ahhoz, hogy rendszeres időpontban feküdjön és keljen. Pedig az egészséges, stabil cirkadián ritmus (ez szabályozza az alvás-ébrenléti folyamatokat) a legelső, amire figyelned kellene. Ha ez helyreáll, a szorongás-szinted is alacsonyabb lesz.
  2. Ha a szorongás-szinted eleve magas, ne fogyassz koffeines italokat (növeli a szorongást) és járj el mozogni, még ha fáradt is vagy. Ennél jobb stresszlevezetőt nem tudsz kitalálni!
  3. Ha hajlamos vagy egy-egy stresszesebb esemény kapcsán ébren lenni éjszaka, tedd eleve későbbre az elalvásodat. Összevesztél a pároddal fél 10-kor? Nem baj, hogy késő van, menj el sétálni még egyet és feküdj le élfélkor – addig legalább megnyugszol. Ugyan kevesebbet fogsz aludni, de a kései lefekvés segíthet abban, hogy gyorsabban aludj el.

További 10 pofonegyszerű alvástipp,  amivel már ma javíthatsz az alvásodon. Katt ide érte!<<<<<<<< 

Intenzív nappalokat, örömöt, fejlődést, békés éjszakát kíván:

Horváth Ágnes
alvástréner, mindfulness oktató

 

Horváth Ágnes portréHorváth Ágnes, alvástréner és mindfulness oktató. 2013 óta tartok Alvástréningeket mindfulness alapú tanfolyamokat. Tudásomat az Oxfordi Egyetemen szereztem. Egy 5 hetes, gyors és hatékony alvásjavító programmal segítem az álmatlanságban szenvedőket megtanulni gyógyszerek nélkül jól aludni. 

Előadásokban, céges tréningeken, publikációkban, rádióinterjúkban népszerűsítem a mindfulness szemléletmódját és a gyógyszermentes, pihentető alvás jelentőségét 

Summary
Alvászavar és személyiségtípusok – Te melyik vagy?
Article Name
Alvászavar és személyiségtípusok – Te melyik vagy?
Description
Igzalmas tanulmányt tett közzé a Holland Idegtudományi Intézet pszichológusa. Az alvászavarokra bizonyos személyiségtípusok hajlamosak. Te melyik vagy?
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest