Az alvászavarok leggyakoribb oka az éjszakai felébredés. Bosszantó, amikor egy éjszaka alatt felébredünk és ébren forgolódunk

a, addig, míg a vekker meg nem szólal
b, 20-60 percig, míg végre nagy nehezen visszaalszunk.

A külföldi, majd a hazai szaklapok rengeteget cikkeztek arról a „felfedezésről”, amikor rájöttek, hogy régen teljesen természetes és normális volt az az 1-2 ébren töltött óra az éjszaka közepén, amitől mi ma annyira szenvedünk.

Őseink éjszakai felébredése

 

Kutatások megállapították, hogy az éjszakai felébredés régen teljesen normális jelenség volt, sőt, már az ókori Görögországból fennmaradtak olyan iratok, melyek “első” és “második alvásról” beszélnek, utalva evvel arra, hogy eleink bizony legalább egyszer felébredtek éjszaka.

éjszakai felébredés - lehet, hogy ez a normális?

Éjszakai felébredés – lehet, hogy ez a normális?

Bizony, egészen az ipari forradalomig mindenki így aludt: körülbelül 4 órát éjfél előtt, majd éjfél fele felébredt 1-2 órára (szerzetesrendek ekkorra időzítették az éjféli misét vagy a kötelezően előírt éjféli imádságot), majd újabb négy órát napkeltéig. Eleink az éjszakai felébredést nem az álmatlanság egyik tünetének tudták be, hanem természetesnek vették. (Itt azért megjegyezném, hogy 10-14 órányi idejük volt, hogy “lealudják” a szükséges napi 7-8 óra alvásidejüket, ezért nem estek kétségbe 1-2 órányi éjszakai ébrenléttől).

 

Mit csináltak őseink, amikor éjjel ébren voltak?

 

Mi több, természeti népek (például a Közép Nigériában élő Tiv törzs) a mai napig így élnek, jobban mondva így alszanak. Antropológusok ezt bizfázisos alvásnak hívják és az éjszakai ébredéseknek szerepük, funkciójuk is van: bizonyos évszakokban napnyugtától napkeltéig “túl sok” idő telik el (ergo ennyire sokat nem lehet aludni, pl. télen már 5-kor sötét van és 7-kor világosodik, tehát összesen 14 órát kéne aludni, ha végigaludnánk a természetben egy éjszakát). A közbeeső időben, tehát az éjszakai felébredések alatt, őseink elmélkedtek, fantáziáltak, imádkoztak, sőt, meséltek, beszélgettek és szeretkeztek. Azaz élték az éjszakai életüket, mivel nagyjából ugyanabban az időpontban (tehát az éjszaka közepén) mindenki ébren volt…
Ráadásul a kétfázisos alvásnak további előnye, hogy őseink emlékeztek az álmaikra! Más szempontból megközelítve a dolgot, közvetlen kapcsolatban álltak lelkük, elméjük képi világával, vagyis a tudatalattijukkal. Ezáltal könnyebben dolgozták fel mindennapi konfliktusaikat, nehézségeiket és erőteljesebb kapcsolatban voltak önmagukkal, valamint énjük kreatív részével.

 

Mindannyian éjszakai felébredők vagyunk?

 

De nem csak őseink alszanak 2 turnusban: Thomas Wehr alváskutató 1990-ben egy kísérletben igazolta, hogy mindenki így alszik, aki a természetben előforduló fényekhez (azaz a nap járásához) igazodik. Ebben a kísérletben a résztvevőknek 14 órát kötelező volt sötétben tölteni, majd 10 órán keresztül azt csinálhattak, amit csak akartak. Nemsokára valamennyi kísérleti alanynak beállt az alvása egy 2szer 4 órás ritmusra, melyet 1-2 óra éjszakai ébrenlét követett.

http://www.livescience.com/12891-natural-sleep.html

Miért alusszuk akkor át manapság mégis az éjszakát? És miért nem megy ez mindenkinek? Válaszokat lásd ITT!

Éjszakai felébredés és átalvási zavarok 2. rész

Summary
Éjszakai felébredés 1. rész
Article Name
Éjszakai felébredés 1. rész
Description
Az éjszakai felébredés okai - egy figyelemre méltó kutatás őseink alvásáról és a jelenkor alvásproblémáiról. Muszáj két részletben aludnunk, mint elődeink?
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Ingyenesen letölthető alvástippek + e-mail tanfolyam, amivel már MA jobban fogsz tudni aludni.

N Mi az, ami fenntartja az álmatlanságot?
N Mit tegyél és mit NE tegyél, hogy megjavítsd az alvásod?
N Az alvásmedicina 10 legfontosabb szabályaSikeresen feliratkoztál!

Pin It on Pinterest