Az éjszakai vizelési inger okai.. és megoldása

van, akit a teli húgyhólyag sem ébreszt fel. Téged miért?

Van, aki simán elalszik lefekvéskor, ám bosszantó módon fel kell kelnie hajnal 3-kor pisilni. Az éjszakai vizelés megjelenhet úgy, hogy felkelsz és tényleg pisilsz, de úgy is, hogy gyakran van vizelési ingered (és pisilsz) vagy hogy van inger, de nem tudsz pisilni.

Az eredmény: legalább egyszeri éjszakai felébredés.

A szerencsések egy-egy wc-re menés után simán visszaalszanak, az inszomniások meg a húgyhólyagjukat hibáztatják. Pedig…

Nem az a baj, hogy pisilned kell éjszaka!

Hanem hogy nem, nehezen vagy sokára tudsz visszaaludni. A visszaalvási praktikákról mindjárt szót ejtünk, de nézzük meg, hogy miért is kelünk fel pisilni éjszaka, míg mások nem.

Az éjszakai vizelési inger okai

1, Az éjszakai vizelési inger és az erre való felébredés oka elsősorban, hogy a belső órád nem állt át éjszakai üzemmódra és ugyanazt a mintát követi, mint nappal.

2,  Mondjuk azt is érdemes figyelembe venni, hogy azoknak az amerikaiaknak, akik kitöltötték a 2003-as Sleep in Amerika kérdőívet, az 55-80 év közöttiek kétharmada jelezte, hogy heti legalább 2-3 éjszaka ki szoktak menni pisilni. Azt azért érdemes tudni, hogy egy pisilés/éjszaka még a normális tartományba esik, több már nem… Az éjszakai vizelési inger oka egyébként az öregedés is lehet.

3, Normális esetben a szervezet antidiuretikus hormont (ADH) termel alvás közben, ezért éjszaka nem kell pisilés miatt felkelni. Az ADH vesére gyakorolt hatása miatt kevesebb folyadék választódik ki. Ahogy öregszünk, a szervezetünk egyre kevesebbet termel ebből a hormonból.

4, Alvási apnoé (kóros horkolás) esetén nem csak a légzés változik meg, de az ADH termelés is megváltozik. Ahogyan diabétesz, szívbetegségek, magas vérnyomás, a máj megbetegedései, gyenge hólyag, prosztatanagyobbodás és egy csomó gyógyszer (ja, és kávé, tea) mellékhatásaként is hajlamosabb a szervezetünk több vizeletet termelni.

Okozhat a stressz éjszakai vizelési ingert?

Sajnos igen. És mivel a stresszt nem mindig érzed, az urológusnál keresed a választ az éjszakai felébredésekre. A krónikus stressz egy olyan faktor lehet, amit észre sem veszel (megszoktad, hogy nagy a pörgés, hogy túl sok dolgod van), vagy észreveszel, de úgy érzed, már lecsengett ez az időszak. A szervezet viszont szereti tárolni a stresszt és maradhat egyfajta szuperreaktív állapotban – aminek következménye a megnövekedett vizeletkiválasztás. Stressz hatására a szervezet ugyanis szeret megszabadulni minden fölösleges anyagtól, ezért krónikus stressz alatt lehet, hogy többször megyünk WC-re, mint szeretnénk.

De hogyan lehet az éjszakai pisilés után visszaaludni?

Simán! 🙂 Sokan azonban arról számolnak be, hogy nagyon nehéz a visszaalvás – vagy egyáltalán nem tudnak visszaaludni, vagy csak nehezen, illetve többszöri megébredéssel.

Fontos átgondolni, hogy mi okozza az éjszakai felébredést. Ha alvási apnoéd van, vagy gyanakodsz rá, hogy az is lehet, pl. mert amúgy is 50 fölötti vagy és túlsúlyos, akkor derítsd ki alváslaborban, van-e és kérj rá megfelelő kezelést. Magas vérnyomás, prosztatabetegségek, kezdődő vagy régóta fennálló cukorbetegség, hőhullámok esetén szintén ugyanez a teendő. Sokan halogatják, hogy kezelést kapjanak vagy nem járnak utána, hogy milyen kezelés a legjobb pl. a menopauza vagy a 2-es típusú diabétesz tüneteire…

Alvásszorongás, éjszakai agykattogás, mint az éjszakai felébredés okai. Ezt tedd ellene.

Ha a visszaalvási nehézségeket az éjszakai agykattogás okozza, akkor érdemes stresszcsökkentő technikákat tanulni. Tudom, ez nagyon általánosan hangzik, de sokunkat egyáltalán nem tanítottak meg az iskolában, hogy mit kezdjünk az olyan helyzetekkel, amikor túl sok feladatunk van, egy fontos döntés  vagy egy másnapi rém-fontos tárgyalás előtt állunk vagy olyan élethelyzetben vagyunk, amivel nagyon nehéz megküzdeni. Ha a problémákon, másnapi nehézségeken agyalsz, akkor itt bizony hatékonyabb stresszcsökkentésre van szükség. Több fronton is, lehet, hogy több mozgással, vagy tényleges (és működő!) technikákkal kellene felvértezni magad. Nem véletlenül része az Alvástréningnek a mindfulness meditáció – amit nem alvásjavításra, hanem a szorongás csökkentésére használunk. Ja, meg még valamire: az agyalás megszüntetésére.

Alvásszorongás – ha amiatt agyalsz, hogy már megint nem tudsz visszaaludni, hogy miért ébredtél fel (már megint) és hogy hány óra van még felkelésig, akkor az a helyzet, hogy már az alváson is parázol. Az alvásszorngás nagyon gyakori oka a krónikus álmatlanságnak és mivel stresszelsz, a stressz hatására még több vizelet termelődik (ami újabb felébredésekhez és újabb stresszválaszhoz vezet). Hogy lehet kiszabadulni ebből az ördögi körből? Például azzal, hogy megnyugtatod az elmédet és nem gabalyodsz bele folyton az alvás körüli gondolatokba. A mindfulness meditácó és a mindfulness alapú kognitív terápia remek eszköz lehet felvenni a harcot az alvászavarok körül csapongó gondolatokkal és az éjszakai agyalással.

Alváshigiéné

A hajnali felébredések és a felületes alvás mögött (ezt tarkíthatja sűrű WC-re járkálás is, éjszakai vizelés formájában)sokszor az húzódik meg, hogy elkezdünk nagyon rossz alvási szokásokat felvenni. Például vég nélkül próbálunk visszaaludni, vagy reggel túl sokáig alszunk (mivel hajnal 3 és 6 között volt az éjszakánkban egy „lyuk”, amikor ébren voltunk). A túlzott fáradtság, az alvászavarok miatti teljesítménykieséstől való félelem mind ahhoz vezet, hogy elkezdünk túl sok időt tölteni az ágyban és túl sokat szorongani a (nem)alvás miatt. Ha szeretnél javítani az alváshigiénéden, itt találsz 10 tippet, amit már ma éjszaka is tudsz alkalmazni.

Egyébként meg: az alvászavarok oka ezer féle lehet – ezért a megoldás is összetett, többlépcsős, bonyolult. A jó alváshoz olvasgathatsz az interneten, relaxálhatsz, hallgathatsz altató zenét, szedheted a macskagyökeret, leszokhatsz a kávéról (én nem tenném!) és lefuthatsz minden reggel 15 km-t (ilyet meg még sose csináltam).

Vagy választhatod a rövidebb utat: 1 nap alváshigiénés oktatás és 5 hét online mindfulness + kognitív terápiás tréning és újra jól alszol.

 

Summary
Éjszakai vizelési inger okai és megoldások
Article Name
Éjszakai vizelési inger okai és megoldások
Description
Nem az éjszakai pisilés a gond. Aki alvászavarban szenved, nem tud visszaaludni. Visszaalvási praktikák.
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest