A gyógyszerfüggés tünetei és altató-leszokás lépésről lépésre

Miként lehetséges, hogy az altatók ellenére is alvászavart tapasztalunk? Hogyan tartják fenn a benzodiazepinek a szorongást? Mit lehet tenni, ha azt vesszük észre, hogy gyógyszerfüggők vagyunk?

Tegnap egymás után két ember is ült az irodámban, akik szinte szóról szóra ugyanazt mondták. Frontint ill. Sanvalt szedtek (Z-típusú, úgynevezett modern altató az egyik, a Xanax generikuma, azaz “sima” benzodiazepin a másik), mégsem tudnak jól aludni. (Azt figyeltem meg, hogy a Zolszánásokra, Xanaxot és egyéb benzodiazepint szedőkre, és minden gyógyszerfüggőre ugyanez érvényes). Mindkettőjük évek óta szenved elalvási/átalvási zavarokban. Miért?

gyógyszerfüggőség különböző gyógyszerek körbe rendezve

Győgyszert szedni alvászavarokra, szorongásra stb. bölcs döntés lehet. Arról is bölcsen dönts, mikor és hogyan hagyod el. Olvass tovább, segítek!

 

Mit jelent a gyógyszerfüggés a gyakorlatban?

A benzodiazepin függőség onkrétan azt jelenti, hogy amire szeded, annak tünetei először csillapodnak, majd, miután a szervezet hozzászokott a gyógyszerhez, a tünetek kiújulnak és nem múlnak el. Azaz: aki álmatlanságban szenved és benzodiazepint szed, az először jól alszik az altatótól, majd újrakezdőnek vagy rosszabbodnak az alvászavarok. Van, aki végigalussza altatóval az éjszakát, de nagyon felületes az alvása. Aki szorongáscsökkentőhöz szokott hozzá, az megmagyarázhatatlan szorongást, dührohamokat, pánikot érezhet a nappal vagy éjjel.
Néha a szorongás önmagában attól elmúlik, hogy nem vesszük be a szorongásoldót (lásd idézet egy sorral lejjebb). Ám ez nem mindig a megfelelő megoldás. Ha úgy érzed, gyógyszerfüggő lettél és biztonságosan akarod elhagyni a gyógyszert, olvass tovább.

„A tréningen volt egy hölgy, aki azt mondta, hogy egy fél 0.25-ös frontint szed, de nem meri abbahagyni. Én is így voltam, de egy betegség alkalmával elfelejtettem bevenni, aztán másnap se vettem be, és azóta se, és azóta megszűnt a szorongásom, ami miatt szedtem a frontint. Érdekes nem?”
M. Katalin

Hogyan jelentkezik a gyógyszerfüggőség? Mik a tünetei?

A benzodiazepin függőségnek nagyjából ugyanazok a tünetei, mint a benzodiazepin-elvonásnak. Az alábbiak főleg azokra érvényesek, akik elalváshoz/átalváshoz szedik a gyógyszereket.

1, Akiknek a szervezete hozzászokott a benzodiazepinekhez, azt tapasztalják, hogy hiába szedik az altatót / szorongáscsökkentőt, nem hat. Nem altatja el őket, nagyon sokáig tart az elalvás és az átalvás is döcög: rendszerint hajnalban újabb bogyót kell bevenni, mert maguktól nem tudnak visszaaludni.

2, Olyan is van, aki hajnalban már nem vesz be még egy altatót, próbál visszaaludni, így az alvás a következőképpen néz ki: alszik 3-4 órát jól (rendes, 90 perces alvásciklusokban, mélyalvást is produkálva), majd megébredés és 3-4 óra félálomszerű, felületes, intenzív álmodással tarkított alvás következik.
3,

És olyan is van, hogy pont az a gyógyszer tartja fenn a szorongást, amit éppen szorongás ellen szedtél (lásd Katalin mondatait az idézeben).

Az altatószedés / gyógyszerfüggőség következményei

Sokan félnek attól, hogy rászoknak az altatóra, pedig nem ez a legrosszabb. A teljes kimerültség vagy a munkaképesség elveztése sokkal rosszabb, ráadásul a következményei is súlyosabbak, minta csak szimplán altatót / egyéb benzodiazepint szednél. Valóban van kockázata a hozzászokásnak, de a munkahelyed elvesztésével vagy a szervezet kimerítésével sokkal többet kockáztatsz.

A rossz alvást az altató okozza?

Igen! Sajnos egy idő után 100-ból 90 ember hozzászokik a gyógyszerhez. Ilyenkor két dolog történik:

1, nem érezzük úgy az altató / benzo hatását
2, ha viszont nem vesszük be, még rosszabbul alszunk.

Azaz a bogyó nem hat, ám az altató elvonási tüneteit simán érezzük. Ez a helyzet az, ami az altatószedés csapdájában tart minket: se vele, se nélküle állapot, azért szedjük évekig, hogy ne kelljen átélni az elvonási tüneteket, viszont szenvedünk attól, hogy „már nem hat”.

A megoldás a leszokás? Hogyan lehet leszokni a benzodiazepinekről?

Igen, az altatókról, benzodiazepinekről való leszokással rengeteget nyerünk, de nem mindig. A leszokás főképp időzítés kérdése. Egyrészt mérlegelnünk kell, MIKOR hagyjuk el az altatót (nyugtatót, akármit). Mert nem biztos, hogy vagyunk olyan élethelyzetben, idegállapotban, hogy erre pont most képesek legyünk. Másodszor a leszokás fokozatos kell legyen, és ezt egyéne, gyógyszertípusa válogatja, hogy milyen tempó az, amikor az elhagyás nem okoz súlyos elvonási tüneteket és nem súlyosbítja az alvászavart illetve más meglévő betegségeket.
Rengeteget írtam már, hogy milyen tanácsaim vannak benzodiazepin-leszokás-ügyben, a régebbi bejegyzéseimbe érdemes beleolvasni.

2 megtörtént eset: ők már megszabadultak a gyógyszerfüggőségtől

Szeretnék segíteni azzal, hogy példákat mutatok: nem lehetetlen a leszokás. Álljon itt két példa, hogy erőt meríthess és megjavíthatsd az alvásodat:
én 2 hónap alatt minden gyógyszeremet elhagytam ( Több féle altató, nyugtató, frontin, gyógynövényes szerek). Ma éjjel is 9 órát aludtam Májusban voltam tréningen, és már a tréning napja estéjén végigaludtam az éjszakát, pedig több éves alvászavarom múlt el.”

M. Katalin

Kereskedelmi ügyintéző, nyugdíjas

“Szia Ágnes!
Szeretném tudatni Veled azt a jó hírt, hogy ma már altató és egyéb gyógyszer nélkül 8!!! órát aludtam. 2-szer ébredtem hajnalban, de vissza tudtam aludni, bár éreztem egy kis félelmet ezzel kapcsolatban, mégis sikerült.
Ha feszültebb vagyok (ami elég gyakori volt mostanában), sokkal hamarabb megnyugszom, amióta a gyakorlatokat csináljuk és ha nem is aludtam sokat, nem idegeskedtem rajta már annyit, mint régen, sokkal elfogadóbb lettem.
Most itt tartok, remélem mindez csak tovább fog javulni.”

T. Henrietta

Az alvászavarokat nem csak altatókkal / benzodiazepinekkel lehet kezelni! Tanulj meg altató nélkül jól aludni!

Szép napot!

Horváth Ágnes
alvástréner, mindfulness oktató

Horváth Ágnes alvástréner

Horváth Ágnes portréHorváth Ágnes, alvástréner és mindfulness oktató. 2013 óta tartok Alvástréningeket mindfulness alapú tanfolyamokat. Tudásomat az Oxfordi Egyetemen szereztem. Egy 5 hetes, gyors és hatékony alvásjavító programmal segítem az álmatlanságban szenvedőket megtanulni gyógyszerek nélkül jól aludni. 

Előadásokban, céges tréningeken, publikációkban, rádióinterjúkban népszerűsítem a mindfulness szemléletmódját és a gyógyszermentes, pihentető alvás jelentőségét 

Summary
Description
Honnan tudom, hogy gyógyszerfüggő lettem? Hogyan és mikor érdemes leszokni? Gyógyszerfüggőség: benzodiazepin függőség tünetei és leszokás.
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest