Hogyan alszanak az állatok

Az előregisztráció sikeres volt! Augusztusban küldöm az Alvástréning pontos dátumát és a jelentkezés módját, menetét.
Addig is érdemes elmerengeni az állatok alvásán is - csomó érdekes dolgot tudhatsz meg az alvásukról!

Az állatok alvása

A különböző állatfajoknak teljesen eltérő az alvásideje. Azt gondolhatnánk, hogy bejön a”minél nagyobb-annál többet - elv”, de nem. Sőt, annyira nem, hogy pl. az elefánt csak napi 4 órát alszik, a napi hármat! Valójában az elv fordítottan működik, azaz minél kisebb egy állat, annál többet alszik. És ez valóban a testmérettől függ, hiszen az apró kis emlősöknek nagyon nehéz a testhőmérsékletüket fenntartani: a szívük szinte zakatol, rengeteget esznek… csoda, hogy elfáradnak? Az alvás az ő esetükben valójában energiatakarékosság. A mókus például imígyen 15 órányi állandó eszegetést „spórol meg”, vagyis 15 órát alszik egy nap.

[column class="columns2"]

Ló: 3 óra

Szamár: 3

Elefánt: 4

Tehén: 4

Zsiráf: 5

Kecske: 5

Fóka: 6

Guppi: 7

Malac: 8

Tengerimalac: 9

Róka: 9

Lajhár: 10

Kacsa: 10

Delfin: 10

Süni: 10

Pávián: 10

Nyúl: 11

Kutya: 11[/column][column class="columns2"]

Hód: 11

Cica: 12

Oroszlán: 13

Farkas: 13

Patkány: 12

Csimpánz: 12

Egér: 12

Nyúl: 11

Kacsacsőrű emlős: 14

Menyét: 14

Tigris: 16

Maki: 16

Éji majom: 17

Armadilló: 18

Oposszum: 19

Óriáspiton: 18

Denevér: 20[/column][end_columns]

Aki nem ér rá aludni

Az alvás nagy mértékben attól is függ, hogy az adott állat mit eszik. A legelésző állatok ugyanis egyszerűen nem érnek rá aludni: idejük legnagyobb részét táplálkozással kell tölteniük.

Vagy itt vannak az újszülött állatok, akik olyannyira veszélynek vannak kitéve, hogy nem engedhetnek meg maguknak egy perc alvást sem – és akár egy hónapig (!) nem alszanak! Az újszülött delfinek illetve a gyilkos bálnák kicsinyei a születést követően 1 hónapig (!) nem alszanak a túlélés érdekében. Az egy hónapig tartó súlyos alvásmegvonás nagyon is sok haszonnal jár a delfinbébiknek: egyrészt megemeli a testhőmérsékletüket, így megakadályozza, hogy kihűljenek. Másrészt a ragadozók elől is gyorsabban el tudnak menekülni, és, nem utolsó sorban az agyuk gyorsabban növekszik az egy folyamatos ébrenléttel töltött hónap alatt, mintha aludnának. Mindezt orosz illetve amerikai vizsgálatok is megállapították, ha utána akarsz nézni, a teljes cikket lásd itt

A legtöbb menekülő állat esetében luxus lenne a mély alvás – ezért az állatok inkább felosztják egész napra az alvásukat és jobbára szundikálnak – ilyen pl. a nyúl vagy az osztriga, mely sosem alszik el egyszerre 15 percnél hosszabb időre.

Egy másik alvást befolyásoló tényező, hogy az adott állat prédaállat-e, azaz vadászik, vagy őt ejtik zsákmányul. Nem mindegy, az utóbbiak ugyanis jóval kevesebbet és felületesebben alszanak. A tengerimalacnak például úgy tűnhet, hogy mindig nyitva van a szeme, vagyis sosem alszik. Már csak azért is gondolhatnánk ezt, mert tényleg a legapróbb zajra is összerezdül. Hogy észrevegye a rá leselkedő veszélyt, a természet megakadályozta egy ún. átlátszó szemhéjjal, amit, ha alszik, lecsuk, ám még így is nyomon tudja követni a világban zajló eseményeket és veszély esetén reagálni rájuk. Az aranyhörcsögnek viszont kifejezetten jól jön az aluszékonysága: míg ő mélyen az üregében szundikál, addig biztonságban van a ragadozóktól.

A delfinek alvása

Természetesen minden állat alszik, ámde a delfin, a fóka és a többi vízi emlős nincs könnyű helyzetben, ha alvásról van szó. Nekik ugyanis meghatározott időközönként fel kell jönni a víz felszínére levegőt venni, ha nem akarnak megfulladni. Ezt a természet egy csodálatos módon oldotta meg: mégpedig úgy, hogy egyszerre csak az egyik agyféltekéjüket pihentetik, a másik éberen őrködik és jelez a testnek, hogy menjen fel levegőt venni.

Éjjeli őrjárat

A legérdekesebb az egy kupacban alvó madarak alvása. Képzeljünk el egy csapat, 6-8 egyedből álló alvó madarat (monjuk zebrapintyet), amint egy ágon egymás mellet, egymást melegítve-összebújva alszanak. Mit gondolsz, ki alszik jobban? Hát a középen alvók, rájuk ugyanis nem leselkedik semmilyen veszély. A csoport két szélén lévő egyed azonban őrködik még alvás alatt is, mégpedig úgy, hogy a csoport jobb szélén alvó madár a jobb szemét, míg a bal szélen lévő madár a bal szemét tartja nyitva, hogy veszély esetén azonnal jelezni tudjon társainak és menthesse az irháját, ha macska vagy egyéb ragadozó közelít.

Az állatok alvása természetesen a körülményekhez is igazodik. Az éjszakai állatok például jellemzően többet alszanak. Mivel ők csak éjszaka aktívak, ezért igyekeznek az egész napot átaludni, hogy addig se kelljen a korgó gyomrukkal foglalkozni. Az óriás armadilló is éppen emiatt 18 órát alszik egyfolytában, hogy aztán éjjeli őrjáratra induljon kedvenc vadászösvényein. A szintén éjjel aktív denevérek életük 83 %-át alvással töltik! 4 órát vannak csak ébren, a többit átalusszák.

A nyertes a legtöbbet alvó állat közül azonban mégiscsak a koalamaci, mely 22 órát alszik egy nap! Igaz, ő „csal” egy kicsit, mivel az az eukaliptuszlevél, melyet a koala szívesen fogyaszt, tele van nyugtató-bódító anyaggal, mely feltehetően az alvást is befolyásolja.

Fogságban viszont minden állat többet alszik, az állatkerti lajhár (akit terülj-asztalkám fogad minden nap és attól sem kell félnie, hogy rátör az ellen) például 16 órát alszik, míg az őserdőben élő fajtársa csak 10-et! A vándorló állatoknak szintén megváltozik az alvási idejük a vándorlás idejére, a madarak például napokig repülnek úgy, hogy nem szállnak le közben.

Forrás: http://school.sleepeducation.com/resources/lessons/doanimalssleep/bar_graph_spread.pdf

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest