“Idegen helyen nem tudok aludni” – de akkor mi legyen a nyaralás alatti alvással?

 

A dilemma sok feketöves vagy épp aktuálisan nagyon rosszul alvó számára abban áll, hogy érdemes-e elmenni nyaralni úgy, hogy közben brutál rosszul alszik. Az ezer dolláros kérdés pedig az, hogy hogyan tudná kimaxolni a nyaralást és valami csoda (módszer, tea, akármi) folytán mégiscsak jól aludni idegen helyen, idegen ágyban, idegen országban… De tényleg: hogyan aludjunk jól a nyaralás alatt?

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
A sima hétköznapokat is nehéz túlélni? Ez esetben nem a nyaralás túlélése a fő cél, hanem hogy tartósan jól aludjál. A jó alvás tanulható! Gyere! https://alvasguru.hu/alvastrening-online/
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

A Nr. 1 szabály: ne maradj otthon!

Az első kérdést zárjuk rövidre: naná, hogy érdemes elmenni nyaralni, igen, még egy alvászavarral küzdő is nyaraljon! A jó dolgokról az álmatlanság kedvéért nem mondunk le! Sokkal jobb zombinak lenni a Balaton partján, mint otthon, még ha úgy is tűnik, hogy kidobott pénz… Ne a pénzt nézd, hanem azt, hogy a nyaralás általában egészséges (napon vagy, mozogsz, jó társaság), feltölt (lásd burnout legjobb ellenszere), serkenti az agyműködést és ki tudja, mennyi előre nem látható pozitív hozadéka van még.

Sokkal jobb kialvatlan zombinak lenni a Balaton partján, mint otthon – és ezt most nagyon komolyan mondom!

1. Körülmények

Először is: legyenek biztosítva a megfelelő körülmények az alváshoz. Kezdőik ez a nem zajos hálótárssal és környezettel (érdemes megérdeklődni, van-e hétvégenként buli, dizsi, vidámpark, fesztivál a közelben és ha már vonalban vagy, kérdezd meg azt is, hogy van-e reluxa, sötétítőfüggöny, klíma (!) a szobában.
A reggel négykor beáramló fényt legjobban egy hajnalban felvett szemmaszkkal, a zajt füldugóval tudod kivédeni, ezzel azért érdemes felszerelkezni, bárhová is mész. Ha kell a saját kispárnád, nem ciki, vidd azt is! DE: nem feltétlenül ezen fog minden múlni, tehát ne görcsöld túl…
Howewer, ismeretlen vagy horkoló alvótársat az érzékeny alvásúak, ha lehet, ne vállaljanak be! Én inkább fizetnék egy külön szobáért, mintsem kicsi a rakást játszani horkoló, kisgyerekes vagy késő éjjel hazamászkáló hálótárssal…

2. Bulik, éjszakázás

Apropó, bulik. Maga az éjszakáig való beszélgetések, társasozás, bulizás nem ördögtől való, annyira nem, hogy ki ne hagyd arra hivatkozva, hogy nem alszol jól (mert ha amúgy se alszol jól, akkor ezzel az erővel akár már táncolhatsz is egy jót hajnalig, nem?). Attól még lehet részed jó alvásban a nyaralás alatt, hogy egy-egy éjszakába nyúló programod van…
Sok alvászavarban szenvedő elfelejti, hogy a buli erősen feltöltő jellegű tevékenység, a sok ember, inger, jó hangulat (és a nem megszokott időben elfogyasztott kaja-pia) van, hogy úgy megdobja az energiaszintet, hogy utána 1,5-2 órába is telhet elaludni. Ez teljesen normális, még akkor is, ha csak Te vagy buli után ébren és mindenki más már bedőlt az ágyba és mélyen alszik a hazaérkezés után 5 perccel. Ismerek olyat, akinek kell 1-2 óra chillout (lecsengetés) a társasági események után.

3. Napirend, étkezés

Malibu, Cuba Libre, Jäger Spice és társaik – mind kólát tartalmaznak. Sokszor nem gondolsz bele, de az este 10 és éjfél közt benyomott koktélok a magas koffeintartalmuk miatt elég rendesen bele tudnak szólni az alvásba. Mint ahogy az is, hogy máshogy, másként eszel, mozogsz, élsz, van, aki ehhez teljesen rugalmasan tud adaptálódni, van, aki meg nem (vagy időszakosan nem, mert érzékenyebb periódusban van – bármi miatt). Az este hatos jegeskávé is 6-8 órát dolgozik a szervezetben, a késő esti kajálások (vagy az egész napos városnézés közbeni szar szendvicsek, netán éhezés) ugyanúgy bezavarnak az alvásba, mint a nem elegendő mozgás.

alvástréning 3.0 alvásguru

Infókért, részletekért KATT A KÉPRE!

 

Ha meg amúgy is javításra szorul az alvásod, ne habozz és vegyél részt az Online Alvástréningen! Nézd meg, milyen csomagok közül választhatsz!

Tervezd meg a másnapot!

Aki tervezős, azt megnyugtatja, ha tudja, másnap mire számíthat. Hívd össze a családot/barátokat, akivel nyaralsz és beszéljétek át nagyjából, mit fogtok a nyaralás hetében (na jó, ne legyünk maximalista hajcsárok, mit fogtok másnap) csinálni. Van, akit az őrületbe kergeti a család azzal, hogy nem lehet tudni, ki hánykor kel, mi lesz (lesz-e) délutáni program, el tudsz-e menni futni stb. Nem kell mindenkihez alkalmazkodnod: tervezzétek meg együtt, mi lesz a napi program, hogy be tudj illeszteni egy kis sziesztát (délután 4-ig bezárólag, utána már ne!).

Negativity bias – ne bocsátkozz felesleges negatív jóslatokba!

Főleg az alvásoddal kapcsolatban ne…

FIGYELEM! – nem tudhatod, hogy tényleg rosszul fogsz-e a nyaralás alatt aludni. Ezt maximum sejtheted, de hogy ténylegesen mi fog történni, nem tudhatod. Szerintem érdemes tenni egy kísérletet és megnézni, hogy vajon javul vagy romlik az alvásod a Balcsi partján, mert lehet, hogy meg fogsz lepődni! Ráadásul, ha az álmatlanság miatt otthon maradsz, biztos lehetsz benne, hogy a jó dolgokról való lemondás hosszú távon csak növeli az alvással kapcsolatos félelmeidet, még borúsabb spekulációkra adva okot.

 

Horváth Ágnes portréHorváth Ágnes, alvástréner és mindfulness oktató. 2013 óta tartok Alvástréningeket mindfulness alapú tanfolyamokat. Tudásomat az Oxfordi Egyetemen szereztem. Egy 5 hetes, gyors és hatékony alvásjavító programmal segítem az álmatlanságban szenvedőket megtanulni gyógyszerek nélkül jól aludni. 

Előadásokban, céges tréningeken, publikációkban, rádióinterjúkban népszerűsítem a mindfulness szemléletmódját és a gyógyszermentes, pihentető alvás jelentőségét 

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest