Mi az a kék fény és hogyan hat az alvásunkra? A kék fényt esténként nehéz elkerülni – de akkor hogyan érjünk el jobb alvásminőséget?

A fény a legjobb orvosság. A napfény a legjobb D vitamin forrás, a szabad levegőn lévő aktivitás a legjobb stresszcsökkentő és szabályozza az alvás-ébrenléti ciklust. A mesterséges fény és a kütyükből sugárzó kék fény azonban rontja az alvásminőséget. Ha tehát jól akarunk aludni, többek között érdemes kerülni az esti kék fényben való tartózkodást. Ám ez nem is olyan könnyű…

Nemcsak a kütyükből származó kék fény hat az alvásunkra: a közvilágítás, a természetes fény hiánya és a késői evés/mozgás is összezavarhatják a cirkadián ritmust. A mesterséges fény csökkentésével csökkentheted a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Ne feledd: jó 10-20 évvel előre gyúrunk! A fenti kockázatok 40 pluszos korunktól kezdenek el nőni – érdemes biztosítani az egészségünket és vele együtt a jó közérzetet már most.

 

A kék fényt elég alvás előtt 1-1,5 órával kizárni az életünkből. Legegyszerűbben kék fény védő szemüveggel és alvás előtti 20-30 perc olvasással vagy relaxációval.

Tények

Megfelelő alvást biztosítani nem kis előny, ha belegondolsz. Az elmúlt 20 évben megháromszorozódott a felnőtt cukorbetegek száma, már 1,5 órával kevesebb alvás (egyetlen éjszaka alatt) is 30%-kal rontja a sejtek inzulinérzékenységét. (A vércukor-ingadozás, az inzulinrezisztencia és alvászavarok összefüggéseiről, alvást támogató táplálkozásról többet is olvashatsz). Magyarországon a halálozási statisztikákban még mindig az első helyen állnak a szív- és érrendszeri zavarok és azok társbetegségei. Nem ijesztgetésből mondom ezt, csak jó tudni, hogy hosszú távra gyúrunk: ezek a zavarok, betegségek 40+, 50+ életéveinkben jelentkeznek.

Friss kutatás

A legújabb holland kutatások szerint a természetes fény nappal és a mesterséges fény kizárása éjjel jelentősen csökkenti a diabétesz és a pre-diabétesz kockázatát. Már egyetlen éljszakán át mesterséges fényben, ha alszol (pl. elalszol a TV előtt a kanapén) befolyásolja a sejtek inzulinérzékenységét és növeli a vérnyomást. Egy egészen kevés (100 lux) beszűrődő fény már aktívabban tartja a szervezetet

Mégis honnan tudom, hogy elég sötét-e a hálószobám?

Ha látod a szobában lévő tárgyak körvonalait (nem a színét), akkor a hálószobádban sajnos nincs eléggé sötét. A beszűrődő utcai világítás mintegy 40-50 lux fényerőt ad a szobában, ez olyan, mintha melletted 2 gyertya égne egész éjjel.

Hogyan sötétítsem a szobám?

Ereszd le a redőnyt, húzd be a függönyt – és szüntess meg minden ledet a szobában (TV-t kapcsold ki teljesen, világító órának a kijelzőjét takard le). Ha már a hálószobánál és az alvást elősegítő körülményeknél tartunk: nem árt, ha a hálószoba hőmérsékletét 19-21 fok között tartod, A mélyalvási szakaszok is hosszabbak lesznek egy hűvösebb hálószobában, az alvás minősége is javul.
(Olvass tovább itt: Mi lehet az oka a felületes alvásnak)

Mi van, ha nem szeretek sörtében aludni?

Ha biztonságosabb számodra valamennyi fényben aludni, léteznek kevesebb kék fényt kibocsátó égők. Vagy egyszerűen hordj szemmaszkot – ezzel a szobában lehet világosabb, mégsem éri a szemedet a fény.

Kék fény, kütyük és alvás: itt olvashatsz többet:

Az alvást szabályozó ciklus helyreállítása
Alvászavar az éjszakai fények miatt

Horváth Ágnes
alvástréner, mindfulness oktató

Horváth Ágnes portréHorváth Ágnes, alvástréner és mindfulness oktató. 2013 óta tartok Alvástréningeket , mindfulness alapú tanfolyamokat. Tudásomat az Oxfordi Egyetemen szereztem. Egy 5 hetes, gyors és hatékony alvásjavító programmal segítem az álmatlanságban szenvedőket megtanulni gyógyszerek nélkül jól aludni. 

Előadásokban, céges tréningeken, publikációkban, rádióinterjúkban népszerűsítem a mindfulness szemléletmódját és a gyógyszermentes, pihentető alvás jelentőségét 

Summary
Hogyan hat a kék fény az alvásra?
Article Name
Hogyan hat a kék fény az alvásra?
Description
Mi az a kék fény és hogyan hat az alvásunkra? A kék fényt esténként nehéz elkerülni - de akkor hogyan érjünk el jobb alvásminőséget?
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyam



Sikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest