Altatók nélkül: hogyan működik egy egészséges szervezet?

Elenium, Frontin, Rivotril, Seduxen, Seroxat,Xanax stb – ezek nélkül, normál esetben a szervezeted saját magát nyugtatja meg oly módon, hogy olyan vegyületeket (neurotranszmittereket) termel, melyek csillapító hatással vannak mind a pulzusodra-vérnyomásodra, mind az éberségi szintrede, melyben a memóriád hatékonyságától kezdve az izmaid ellazulásáig számtalan dolog benne foglaltatik. A neurotranszmitterek valójában olyan vegyületek, amelyek segítségével az agyad sokmillió apró sejtje egymással kommunikál, azaz üzeneteket továbbít egyik sejt a másiknak. Ez az üzenet lehet az is, hogy “Nyugi!” vagy éppen az, hogy “Munkára!” esetleg az, hogy: “Ajvé, pucoljunk innen!”. Ha nincs neurotranszmitter, hogy fogja az agyad túlsó vége venni azt az üzenetet, hogy most le kell lassulni?

Na és mi köze ennek az alváshoz?

sppedes_horcsog
Tud a tested persze a pihenéssel ellenkező módozatban is működni, ha kell és termelhet olyan vegyületeket, melyektől viszont úgy érzed magad, mint a speedes hörcsög: pulzus az egekben, felgyorsul a légzésed, a keringésed, aktivizálódik a memóriád, még az emésztésed is felgyorsul. Ez utóbbit stressz hatására tapasztalhatod és egy-egy neccesebb időszakban azt veszed észre, hogy még este is pörögsz ezerrel, ahelyett, hogy ellazultan, egyesegyedül és sajátmagadtól könnyű álomba ringanál.

Mi kell a nyugalomhoz és az alváshoz?

Hogy miért? Mert túlműködik az agyadban az a serkentő vegyület, ami a felfokozott állapotod meglétéért felelős. Ahhoz ugyanis, hogy megnyugodjál és elcsendesedjél, szükség van a csillapító vegyületeidre. Ha te rágörcsölsz egy problémára, akkor stresszelni fogsz, márpedig ha stresselsz, akkor a tested is aktív üzemmódban dolgozik még akkor is, ha te már aludni szeretnél.

Noshát, a benzodiazepinek (Elenium, Frontin, Rivotril, Seduxen, Seroxat,Xanax stb.) és nagyjából a nem-benzodiazepinek (pl. Stilnox, Sanval) is ugyanazt a vegyületet tartalmazzák, melyet a szervezted magától is termel és a lassabb, belazult működésért felelős. Tehát felülírják azt az infót, hogy itt mostan pörögni kell, ugrani kell, figyelni kell, megoldásokat kieszelni és iziben cselekedni kell, vagyis felülírják a nappali, problémamegoldós üzemmódodat. Ez elméletben nagyon jól hangzik, a gyakorlatban azonban megzavarja a szervezeted természetes működését és olyan paradox reakciókat okoz, melyekért a legtöbb akcióhős is megirigyelne. (Hogy melyeket, azt lásd a Miért nem szeretjük az altatókat?).

 

Ha szeretnéd tudni, hogyan lehet leszokni az altatóról, KATT IDE!

Summary
Hogyan működnek az altatók?
Article Name
Hogyan működnek az altatók?
Description
Az altatók működése, az altatók hatása a szervezetre, altatók mellékhatásai
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest