Gyermekeink rémálmai

 

Statisztikák szerint a gyerekek álmaiban eleve több a rémes elem és egy szimpla ijedtségen kívül nem okoznak különösebb galibát a gyerek életében.

rémálom gyerekeknél

 

Gyereknek lenni sem mindig könnyű

 

A gyerekeket gyakran egy szönyszerű-állatszerű lény üldözi. Ez a szörnyállat jelzője lehet a saját ösztönszintű energiáinak, agressziójának akár, amit helyzetéből adódva elég rendesen el kell fojtania, hogy „jólnevelt kultúrlénnyé” változzon, aki nem rohangál és nem szedi el mások játékait. (Tar Ildikó: Álmaink tükrében)

 

Visszatérő rémálmok

 

Visszatérő rémálmoknál érdemes önvizsgálatot tartani: vajon nem erősítünk-e rá túlságosan a gyerek ösztöneinek elfojtására? Nem vagyunk túl szigorúak vele? Például a gyerekek gyakran haragszanak a tesóikra vagy óvónőjükre. Megengedjük-e nekik ezt a (sokszor jogos) haragot, vagy rögtön rájuk förmedünk, hogy „ne beszélj így a testvéredről!”

A gyerek élethelyzeteit is érdemes megfigyelni: mikor jelentkeznek ezek a rémálmok? Összefüggésben állnak-e egy konkrét személlyel való találkozással? Akkor jelentkeznek, ha a gyerek egy konkrét személlyel találkozik? Vagy közeledik az iskola, óvoda és ettől szorong?

A gyerekkori rémálmok kiváltója a nyomasztó otthoni légkör is lehet. Nézz magadba és vizsgáld felül: nem szembesül-e a gyereked túlzott elvárásokkal? Nem vagy-e túl szigorú? Esetleg túl engedékeny? Ha nem szabsz neki korlátokat, az ugyanolyan nyomasztó lehet a gyerekre nézve, mint a túl sok, értelmetlen és túl szigorú szabály. Ha a gyerek parttalanul úgy viselkedhet, ahogyan akar és nincs elég világos és biztonságot jelentő korlát az életében, hanem csak ad-hoc jelleggel fölmerülő büntetés, az bizony szintén szorongást válthat ki belőle.

 

 

Hogyan segítsek a gyerekemnek, hogy megküzdjön a rémálmokkal?

 

 

Ha akarod, eljátszhatod, elbábozhatod, lerajzoltathatod a rémálmot és megpróbálhattok közösen kihozni valami pozitívet az álomból.

Nézd meg, hasonlít-e valamelyik álma egy mesére és tudatosítsd benne, hogy ott mindig a legkisebb fiú, a legszegényebb legény győz.

 

Summary
Ingyenhorror - ha a gyerek rosszat álmodik
Article Name
Ingyenhorror - ha a gyerek rosszat álmodik
Description
Statisztikák szerint a gyerekek álmaiban eleve több a rémes elem és egy szimpla ijedtségen kívül nem okoznak különösebb galibát a gyerek életében. Mégis: hogyan segítsünk a gyereknek, hogy megküzdjön a rémálmokkal?
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest