Rémálmaink okai és ellenszere

 

Rémálom az, ami rémes. Ami félelmet, iszonyatot kelt. A rémálmokban rémek laknak, üldöznek, támadnak, rabolnak, ijesztgetnek. És míg nappal sikeresen eljátsszuk a rendíthetetlen macsót, a hős édesanyát, bizniszvument, a táltos lovagot (lovaginát?), addig álmunkban nagyon is ijedősek vagyunk.

Mert a rémálom ijesztő. Nagyon.

 

 

rémálom_alvászavar

Van a rémálomnak egy különösen makacs fajtája, a visszatérő rémálom, ami hajlamos újra és újra, éjjelente akár többször is halálra rémíteni minket. Ennek következtében éjszaka akár többször is felébredünk, vagy eleve el sem merünk aludni. Ha rémálmok terén már rutinod van, akkor pontosan tudod, hogy felriadás után várni kell 5-8 percet és csak azután visszaaludni, mert ha rögtön visszaalszol, a horrormozi folytatódik.

Rémálmok – mit tehetünk ellenük?

Először is tisztázni kell valamit: sokszor gyógyszerek mellékhatásaként jelenik meg a rémálom, pl. altatók, nyugtatók, pszichiátriai gyógyszerek okoznak ilyet. Akár évekig is – de mihelyt a gyógyszerszedést abbahagyod, a rémálmok eltűnnek. Szörny legyőzése, üldöző rém eliminlása: pipa.

Ha nem szedsz semmilyen gyógyszert, akkor egyvalamit érdemes megfontolni: az álom résztvevőinek összes aspektusa Te vagy. Te vagy a szörny, a szellem, az árny, a sárkány, a fekete kutya és te vagy az is, aki menekül előlük.

A támadás mögött mindig félelem áll. Mindig. Az első kérdés tehát, amit érdemes magadnak föltenned: mitől félek? Mi az a dolog az életemben, ami erős szorongást vált ki belőlem? Van a lelkemnek, személyiségemnek olyan része, ami csorbát szenved? (pl. szívesen festegetnék, de nincs rá időm, nagyon elnyomok magamban valamit, kényszerítem magam bizonyos dolgokra, akár mások elvárásai miatt is, hogy más legyek, mint ami a valós természetem.)

További kérdések, melyeket tegyél fel magadnak:

– Az életem a „helyén van”? Ott állok, olyan emberek vesznek körül, akikkel jól érzem magam? – Én irányítom az életem, vagy valaki másnak akarok mindig megfelelni? – Mi az, amiről nem szívesen veszek tudomást? – Kiállok magamért, amikor bántanak? Meg tudom védeni magam, vagy csak iszkolok a konfliktusok elől, mint egy gyáva nyúl? – Hajlamos vagyok rózsaszínre festeni a dolgokat és nem meglátni az élet, az emberek valódi mozgatórugóit? – Mik azok az elementáris erők, melyek változást követelnek az életemben? – Vajon meddig élhetek még így és mi lesz a következménye, ha nem változtatok?

 

Másik megfontolandó dolog:

„Vannak olyan emberek, akiknek az álmai lehatolnak a mesék, mítoszok ősforrásainak vidékére,ahol az élet ősmintái lakoznak. Az ilyen álmodók a dualizmus nagy játszmáival: az ősjóval és az ősgonosszal, a keletkezéssel és az elmúlással egyaránt találkozni fognak. Világok keletkezését és szétporladását, özönvízszerű katasztrófákat, elszabaduló, pusztuló, lebontó őserők pusztítását élik át.” Tar Ildikó: Álmaink tükrében

A visszatérő rémálom

A visszatérő rémálom fontos jelző lehet az álmodó számára: valamit nagyon nem jól gondol a tudatos életében. Vagy éppen nem gondol, azaz jó mélyre elrejti a tudata elől a félelmeit, vágyait, szorongásait, melyek, mint egy parafa dugó, amit lenyomunk a víz alá majd elengedünk, álmunkban hirtelen előtörnek.

Mivel az agy az álomban mindig  a nappali, esetleg múltbéli eseményeket dolgoz fel, az éveken át tartó és visszatérő rémálmok egy múltban átélt súlyos trauma meglétére is utalhatnak.

Van ellenszer?

Bizonyos álmok esetében remekül beválik a következő recept (főleg, ha üldőzős-megölős álmod van):

Biztonságos nappali környezetben gondold végig az álmodat és próbálj neki egy pozitív végkimenetelt szabni. Pl. az üldözés pillanatában hirtelen (és bátran) megfordulsz, szembenézel az üldöződdel és legyőzöd. De legalábbis megkérdezed: „mit akarsz tőlem?”

 

A következő részben a gyerekek rémálmairól lesz szó.

Addig is, ha nem tudsz aludni, tippekért és ötletekért katt ide!

Summary
Ingyenhorror
Article Name
Ingyenhorror
Description
Rémálmaink okai és ellenszere. Mi okozza őket? Miért olyan erőteljesek, olyan valóságosak? Mit tehetünk ellenük? Miért térnek vissza? Rémálom és alvászavar ->katt ide a válaszokért!
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest