Rossz hír a kávé szerelmeseinek

 

Szeretsz munka után lazításképp bedobni egy kávét? Ez esetben számolnod kell avval is, hogy az alvásod zavart szenved – akkor is, ha vacsorázol és akkor is, ha csak egy tejeskávét iszol munka után.

 

És ez nem kitaláció. A Henry Ford Sleep Disorders and Research Center kutatói kísérletekkel igazolták azt a szomorú tényt, hogy sajnos le kell mondanunk az ötórai kávénkról.

a kávé alvászavart okoz

a kávé alvászavart okoz

A kísérlet

A kísérlet a következő módon történt: 12 teljesen egészséges, normál alvású embert megkértek, hogy vegyen be egy kis tablettát hat és három órával a lefekvés előtt, egyet pedig közvetlenül előtte. Háromból két tabletta palcebó volt, azonban az egyikben 400 mg koffein volt (ez egy jó erős kávénak megfelelő mennyiség). A koffeintartalmú tablettát mindegyik páciens esetében variálták, hol 3 órával lefekvés előtt vették be, hol 6 órával, hol pedig közvetlenül előtte. (A kísérleti személyek természetesen mit sem tudtak arról, hogy milyen pirulákat kapnak.) Szomnográf volt mindegyik páciensre kapcsolva (az agy alvás alatti aktivitását mérő műszer) és alvásnaplót kellett vezetniük arról, hogy hányszor ébredtek fel éjszaka, pihentető volt-e az alvásuk stb. A kísérleti alanyok alvásának volt tehát egy objektív (szomnográf) és egy szubjektív (saját tapasztaltok naplóba írása) mérése is.

Az eredmény: alvászavarok

Álmatlanság - a koffein a ludasEgy kávét munka után? Álmatlanoknak tilos!

A kísérlet eredménye: már 6 órával az elalvás előtt elfogyasztott koffein is jelentősen befolyásolja az alvás minőségét, kitolja az elalvási időt és az ember kevésbé kipihenten ébred másnap reggel.

Tehát az angolok öt órai teája sajnos csak egy szimplán rossz szokás, amit nem érdemes követni.

Alvászavarban szenvedőknek meg pláne nem. Hogy miért? Ha előző nap rosszul aludtál, akkor az idegrendszered egyébként is „túlspirázott”: túl sok benyomás éri (ha ébren vagy, mindenképp, hacsak nem tudatosan kuksolsz az éjszakai ébrenlétek alatt ingerszegény, fénymentes környezetben), melyeket az agy nem tud az alvás során feldolgozni, rendszerezni és a helyére tenni.

A túlterhelt idegrendszert nem mindig veszed észre: te csak azt érzed, hogy álmos vagy, mint a fene. Ámde az idegrendszered mindeközben túlpörög (és nem lelassul), nézz csak meg egy gyereket, aki nem aludt eleget. Álmos? A legkevésbé! Rohangászik, hisztizik, nyűgös, izeg-mozog, mint a sajtkukac. Egy túlpörgetett idegrendszert amúgy sem tanácsos még kávéval tovább izgatni.

Jó tanács álmatlankodóknak

Ezért még egy jó tanács az álmatlanságban szenvedőknek: ha előző éjjel rosszul aludtál, egyáltalán ne igyál másnap kávét, kólát, energiaitalt, mate teát és társait. Helyette inkább nyugtató teákat igyál (jó sokat, meleget). És törődj bele, hogy ez egy ilyen nap: lassacskán, fáradtan fog telni. Próbáld meg direkt lelassítani magad – kiváltképp estefelé. És akkor másnap már biztosan jobban megy az alvás!

Szép álmokat kíván:

Horváth Ágnes

 

További alvástippekért KATT IDE!

 

 

Summary
Kávézol? Akkor ezt olvasd el
Article Name
Kávézol? Akkor ezt olvasd el
Description
A délutáni kávézás álmatlanságot okozhat
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest