Frontin, Stilnox, Cipralex – tévesen írnak fel antidepresszánst álmatlanság ellen

Egyre többen keresnek meg avval, hogy szeretnének leszokni az altatóról – és arról a veszedelmes gyógyszerkoktélról, amit álmatlanság ellen szokás felírni (antidepresszáns, egy csipet szorongásoldóval megbolondítva).

Téves diagnózis

Nem egyszer kellett végignéznem, ahogy konzulenseimnek egy szimpla álmatlanság miatt 3-4 féle gyógyszer írt fel a pszichiáter, rásütötte az illetőre, hogy depressziós, mit sem törődve avval, hogy a depresszív állapot átmeneti következménye a kialvatlan éjszakáknak – tehát nem, mint ok jelenik meg. Márpedig a ha az álmatlanság következményeként fellépő deprimált hangulatot kezelem, avval a kiváltó ok (az álmatlanság) aligha fog elmúlni.
Az álmatlanság, a nehéz éjszakák és a még nehezebb nappalok sem lesznek könnyebbek a gyógyszerekkel – sőt. A szokásos gyógyszerkoktél (Frontin/Xanax, Cipralex vagy más antidepresszáns és egy benzodiazepin/zolpidem hatóanyagú modern altató, rendszerint Stilnox, Sanval vagy Zolsana) mellékhatásai miatt az élet gyakran teljesen élhetetlenné válik.

Az álmatlanság oka nem mindig a depresszió

Az álmatlanság oka nem mindig a depresszió

Ha az okot kezelem, elmúlik a tünet is?

Az álmatlansággal (is) foglalkozó szakemberek tehát nagyon gyakran tévednek az álmatlanság okát illetően. Ők az álmatlanságot tünetként kezelik, és jó esetben, egy fél éves, éves pszichoterápia keretében elkezdenek az okok után kutatni.
Elképesztően sokféle magyarázatot hallottam már, amivel pszichológusok, pszichiáterek az álmatlanságot (illetve a mögötte meghúzódó „okot”, depressziót vagy szorongást ) próbálják magyarázni. Egy ponton aztán a páciens megunja, és odébbáll – avval ,hogy a pszichoterápia „használt” ugyan (pl. jobban kezeli most már az aggodalmait), de az álmatlanság makacsul kitart. Vagyis: az eredeti probléma, ami miatt az álmatlanságban szenvedő páciens orvoshoz, pszichológushoz fordult, nem szűnt meg, ellenben fél éven át heti rendszerességgel hagyott ott 8-12.000 Ft-ot.

Nagyon nem zárójeles megjegyzés

Mindazonáltal szeretném hangsúlyozni, hogy az álmatlanságnak néha, sőt nem is ritkán, valóban oka lehet egy nehéz élethelyzet, egy erős szorongás, vagy akár a depresszió. Ezeken igazán hatékonyan csakis pszichológus vagy pszichoterápiát alkalmazó pszichiáter tud (és tényleg tud, feltéve, ha jó szakembert választottál!) segíteni. A pszichoterápiára járni tehát nem ördögtől való, sőt! Csakhogy az álmatlanságon ritkán segít a pszichológus. Mindjárt az is kiderül, miért.

Az álmatlanság valódi oka

Az álmatlanság oka sokszor rém egyszerű. Adott egy nehéz élethelyzet (túlórák, kezdő vállalkozás kockázatai, válás, párkapcsolati vagy családi nehézségek, betegség vagy műtét), melynek következtében átélünk egy, két vagy több álmatlan éjszakát. Sokszor a nehéz élethelyzet már réges-rég a múlté (kihevertük a válásunkat, felépültünk a betegségből, jobb, nyugisabb időszak van a munkahelyen stb.), az álmatlanság azonban makacsul kitart mellettünk. Mintha neki senki sem szólt volna, hogy haza lehet menni.
A krónikus álmatlanság oka egészen mezei: a valódi ok sokszor az, hogy ráparáztunk. Elkezdtünk félni a rossz éjszakáktól, a virrasztástól, a másnapi fáradtságtól, szétszórtságtól, a betegségektől, a kialvatlanság miatt kalapáló szívünktől – és nem mellesleg attól a rengeteg gyógyszertől, amit a helyzet megjavítása miatti reményünkben beszedtünk. A kialvatlanság miatti félelem pedig feszültséget szül. Ez a feszültség az, ami ébren tart.
Ok lehet még a túlstimulált idegrendszer is: ezt jobb helyeken idegkimerültségként tartják számon. A kialvatlanság miatt (amire mögöttünk lévő nehéz élethelyzet is rásegít) az idegrendszer túlfárad. A fáradt idegrendszer pedig éppen úgy viselkedik, mint a túlfáradt kisgyerek éjfélkor a vendégségben. Hisztis, nyűgös, túlpörög, nehezen tud leállni, még nehezebben elaludni.
Tehát ha az álmatlanságra ráparáztunk, ezt a félelmet gyógyszerek aligha fogják feloldani. A túlstimulált idegrendszerre talán jó lehet a gyógyszer – de hosszú távon hatékonyabb, ha van egy jól működő stresszcsökkentő technikánk.

nem megy az alvás

Mit tegyél, ha le akarsz szokni?

Az álmatlan emberek legnagyobb baja nem is a sok ébren töltött éjszaka, hanem a gyógyszer. 90%-ban avval jönnek hozzám, hogy le akarnak szokni az antidepresszáns-nyugtató-altatóból álló “csodakoktélról”. Főleg, miután megtapasztalták, hogy még ezekkel sem megy igazán jól az alvás.
Nos, ha le szeretnél szokni, három dolgot kell jól az eszedbe vésned.
1, Ha több gyógyszert szedsz, talánod kell egy hozzáértő, leszokásban járatos pszichiátert, aki segít neked abban, hogy mikor, melyiket és milyen tempóban hagyd el.
2, Találd meg a Neked megfelelő gyógyszert! Ha magadtól nem tudsz elaludni, semmi gond, van rá gyógyszer (átmenetileg). De ha olyan szert szedsz, amivel 1-2 órát tudsz csak aludni, akkor az egy rossz gyógyszer. Ha már szeded, akkor szedj annyit belőle vagy szedj olyat, ami tényleg hat és amitől valóban kipihened magad.
Ha nincs kedved emelni az adagot vagy másikat szedni, akkor pedig tanulj meg gyógyszer nélkül aludni! Szerencséd van, ezt én is meg tudom tanítani Neked.
3, Ha már egyszer gyógyszert szedsz, szedd rendesen! Semmi értelme minden áldott nap próbára tenned magad, hogy most vajon megy-e fél Frontinnal az alvás. Ráadásul ez a szedem-nem szedem játék folyamatos kudarcélményt biztosít. Igen, a gyógyszerekre rá lehet szokni – de le is lehet szokni róluk. Ha most gyógyszerrel megy csak az alvás – akkor ebbe nyugodj bele. Később majd fog menni nélküle is.

Bővebben: Így szedd az altatót, hogy tényleg hasson
4, Semmi értelme elhagyni egy gyógyszert addig, míg nincsen helyette „valami más”. Nyugtatót szedsz az állandó szorongásra? Ne akarj addig Frontin nélkül élni, míg fogalmad nincs, mivel nyugtatod meg magad. Altatók esetén szintén ez a helyzet. Amíg nem tudod pontosan, mit tegyél, ha nem tudsz elaludni vagy visszaaludni, addig nem fogsz tudni leszokni az altatóról.
Röviden szólva: legyen egy eszköztárad, amit be tudsz vetni, amikor eljön az a helyzet, amiben eddig gyógyszert szedtél.

Intenzív nappalokat és békés éjszakát kíván:

Horváth Ágnes
alvástréner

Summary
Leszokás az altatókról
Article Name
Leszokás az altatókról
Description
Egyre többen keresnek meg avval, hogy szeretnének leszokni az altatóról. Ha tényleg szeretnél leszokni, akkor ezt a 4 dolgot vésd jól az eszedbe:
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest