Altatók – vele vagy nélküle?

 

Dr. Ashton Heather – jegyezd meg ezt a nevet jól, mert ő volt az első orvos, aki nyíltan beszélni mert (na most kapaszkodj meg, a nyelved beletörik, az tuti) a benzodiazepinek mellékhatásairól, az általuk kiváltott függőségről és arról a rögös útról, mely a függőségtől való megszabaduláshoz vezet.

altatok:mellekhatasa

A bezodiazepineket előszeretettel alkalmazzák nyugtalanság, szorongás, alvászavarok illetve izomgörcsök esetén és nagyvonalúan elfelejtik közölni, hogy függőséget okoz. Ellenkezőleg, az a hír járja, hogy ezekhez illetve egyes “továbbfejlesztett” fajtájukhoz nem lehet hozzászokni, mert 6-8 óra múlva kiűrülnek a szervezetből.

Pedig ezek a szerek igenis függést okoznak és nem ez az egyetlen dolog, amit az orvosok nem közölnek a pácienssel.

Altatók és árnyoldalaik

A cucc (vagy nevezzük nevén a gyereket, Xanax, Rivotril, Seduxen, Elenium, Frontin, Rudotel és barátaik, a nem-benzodiazepinek, frászt nem azok, tökugyanaz a hatásuk, tehát a Sanval, Stilnox stb.) frankón memóriazavarokat okoz, no nem azt felejted el, hogy mikor születtél vagy hogy milyen finom kalácsot tud sütni nagyanyád. Még a hazatalálással sem lesznek problémáid. Hanem például nem tudsz beszámolni arról, hogy mit ebédeltél tegnap vagy hogy kivel miről beszélgettél előző este. Pl. nem tudsz róla, hogy te másodszor is vígan megvacsoráztál (sokat és hízlalóst), miután lefeküdtél pizsiben aludni. Ja, és mondtam már, hogy alvajárást okoz?
A legmegdöbbentőbb mégis az, hogy pont azokat a tüneteket is hajlamosak ezek a szerek kiváltani, amik ellen felírták őket. Hiperaktivitást, nyugtalanságot, alvászavarokat, rémálmokat okozhatnak, sőt egyeseknél epilepsziás görcsöket is kiválthatnak továbbá (na ez a legdurvább) dührohamokat valamint agresszív, erőszakos viselkedést is. Ez utóbbiakat paradox mellékhatásoknak nevezzük. Mindezeken felül a páciens mélységes depresszióba is eshet – pedig a cél eredetileg az volt, hogy csökkentsék nála a szorongást és lazítson már kicsit.

Miért is nem szeretjük az altatókat?

Vagyis
1, egyre többet kell belőle szedned, hogy érezd a hatását
2, a (mellék)hatásai miatt olyan hívatlan-váratlan tüneteid lehetnek tőle, hogy láttukra még egy jól képzett heroinista is lemegy hídba, miközben fogalmad sincs, hogy mindezektől a felírt kis csodabogyód miatt szenvedsz.

Summary
Miért NEM szeretjük az altatókat?
Article Name
Miért NEM szeretjük az altatókat?
Description
A legmegdöbbentőbb mégis az, hogy pont azokat a tüneteket is hajlamosak ezek a szerek kiváltani, amik ellen felírták őket. Hiperaktivitást, nyugtalanságot, alvászavarokat, rémálmokat okozhatnak, sőt egyeseknél...
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest