Hogyan segít a mindfulness meditáció az alvászavarok kezelésében?

A meditáció nem feltétlenül segít elaludni, de pontosan azokat az agyi területeket erősíti, melyeket az álmatlanság gátol, rombol és leépít. Milyen a kialvatlan agy, hogyan reagálunk, ha nem alszunk eleget és hogyan tud az alvászavarokon segíteni a mindfulness meditáció?

Az alvászavar agyi elváltozásokat okoz

Insomnia brain…. ismerős ez az angol kifejezés? Az álmatlanságban szenvedőknél, vagy azoknál, akik tartósan nem alusszák ki magukat, az agy egy egészen sajátos állapotba kerül. Agyunk nagy része képes alvás nélkül, vagy nagyon kevés alvással is működni. Van azonban egy olyan terület, amelynek szüksége van alvásra ahhoz, hogy zavartalanul működjön. Neve: prefrontális lebeny (neocortex).

mindfulness meditációval az alvászavar ellen felirat alvasguru.hu

A mindfulness meditáció gyakorlása mintegy mellékesen fogja megjavítani az alvást

A prefrontális lebeny a homlokunk mögött húzódó része az agynak, mely a kognitív képességekért, a racionális, helyzeteket mérlegelni képes gondolkodás, a megfontolt cselekvés (pl. egy dühroham csillapítása), az agresszió-kontroll, a figyelem összpontosításának és a problémamegoldás központja. Ijesztő lehet az első tapasztalás, amit egy álmatlan éjszaka után teszünk: rádöbbenünk, hogy ha nem alszunk, teljesen kivetkőzünk magunkból.

„Az még hagyján, hogy fáradt vagyok… de hisztis, türelmetlen és semmire sem bírok odafigyelni. Minden kihullik a fejemből, ötször utána kell néznem dolgoknak. De a legrosszabb az egészben, hogy ideges leszek nagyon hamar.” – írta az egyik álmatlanságban szenvedő kliensem.

Az álmatlanság tehát DNS-színtű változásokat okoz, hétszáznál is több gén változtatja meg működését, ha tartósan nem alusszuk ki magunkat. Ehhez jön még a kognitív képességek csökkenése, az impulzivitás, a rossz hangulat.

 

Nem véletlen, hogy az álmatlanságot meditációval kezelik.

A leghatékonyabb, ha a meditációt kognitív terápiával és alváshigiénés oktatással ötvözzük.

 

A mindfulness meditáció nem segít ugyan elaludni, de…

pontosan azokat az agyi területeket erősíti, melyeket az álmatlanság gátol, rombol és leépít. Mire jutottak a neurológus kutatók, miért érdemes tehát alvászavarban szenvedőknek gyakorolni a mindfulness meditációt?

3 NAGYON NYOMÓS ÉRV a meditáció mellett

1, A legtöbb félelem alvászavarban szenvedőknél abból adódik, hogy észreveszik: már nem olyan jó a memóriájuk, mint régen. És valóban: a kialvatlanság is, az altatók tartós szedése is feledékennyé tesz. Jó hírem van: neurológusok igazolták, hogy a mindfulness meditációnak memórianövelő hatása van. Főképp a munkamemóriára van jó hatással a rendszeresen végzett mindfulness meditáció. A munkamemória segít Neked abban, hogy megjegyezz a munkádhoz jelszavakat, számokat, adatokat, hogy képes legyél koncentráltan dolgozni, sőt, a megfelelő döntéseket meghozni.
forrás itt

mindfulness meditáció letltés ingyen
2, Csökkenti a fáradtságérzetet és a szorongást. Bizony. Már egy 4 órás meditációoktatás után a résztvevők egy megterhelő feladat után kevésbé érezték magukat fáradtnak, mint a nem-meditálók. Arról nem is beszélve, hogy ha tudatában vagy a gondolataidnak (pl. amikor problémákon rágódsz), akkor VAN választási lehetőséged, hogy tovább rágódsz, vagy inkább valami másnak szenteled a figyelmed.
forrás itt

És ne feledd: Az vagy, amire a figyelmedet irányítod! Horváth Ágnes, alvástréner, mindfulness oktató

3, Növeli az alvásidőt és a másnapi teljesítményt. Pontosabban: növeli a REM-fázisok hosszát (ebben a szakaszban dolgozod fel érzelmileg-lelkileg a nap eseményeit) és serkenti a melatonintermelést. Ráadásul a meditáló álmatlanok többsége nemcsak hamarabb tér vissza a jó alváshoz, hanem hosszú távon meg is őrzi azt! (Egészen friss kutatások szerint a melatoninszintet is növeli, meglepő módon.)

forrás itt

Kedvet kaptál a meditációhoz?
Akkor látogass el a facebook oldalamra: https://www.facebook.com/mindfulnessitthon/
Bővebben a meditációról itt olvashatsz: http://mindfulnessitthon.hu/blog/

Summary
Mindfulness meditációval az alvászavarok ellen
Article Name
Mindfulness meditációval az alvászavarok ellen
Description
A mindfulness meditáció nem elalvást segítő technika, mégis remekül alkalmazható az alvásszorongás és a túl sok gondolkodás kezelésében.
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest