Narkolepszia – legyőzhetelen álomkór?

Az alvászavarok közül a narkolepszia az egyik elterjedt, bár kevéssé ismert betegség, amit néha amerikai filmekben is láthatunk – erőteljesen sarkított és parodizált formában…

A narkolepszia egyébként az alvás-ébrenlét zavara, ami állandó nappali álmossággal, fáradtsággal jár – de a legzavaróbb tünet mégiscsak az, hogy az ember nem tudja szabályozni az nappali elalvásokat. A REM-fázis, azaz az alvásnak az álmodással, az álmok megjelenésével összeköthető szakasza egyszerűen minden ok nélkül nappal is megjelenik – hirtelen alvásrohamokat okozva a legváratlanabb pillanatban.

A narkolepszia tünetei

A narkolepszia tünetei nem mindig egyértelműek.

Amit az átalgember narkolepsziának ismer, az igazából csak a narkolepszia súlyosabb vállfaját jelenti. (Megvan az  a kép, amikor egy ember belefejel az ebédjébe és jót alszi, arccal a bolognai makaróniba dőlve? Na, ez a súlyos narkolepszia!).

Tehát a narkolepszia nem feltétlenül ilyen szélsőséges jegyekben nyilvánul meg. Néha csak szimpla nappali álmosságban (hiába alszol, egész nap álmos vagy és el-elszundítasz egy-egy unalmasabb helyzetben).

 

A probléma főképp abból áll, hogy az emberek nem egyenlően érzékelik súlyosnak a nappali elalvást illetve fáradtságot. Van, aki még a volánnál való elalvást sem tartja betegségnek vagy kezelendő hiányosságnak.

 

A narkolepszia tünete lehet az izomgyengeség is és az éjszakai bénulás is (más néven alvási paralízis), amikor az ember álmából felébredve vagy elalvás előtt közvetlenül azt tapasztalja, hogy nem tud megmozdulni, felkelni, beszélni… Az alvási paralízist kísérhetik rémséges hallucinációk is, gyakran a mozgásra képtelen ember azt a víziót látja, hogy valaki támadó szándékkal közeledik felé, meg akarja ölni vagy egyszerűen csak a szobában áll és nézi őt.

A narkolepszia kialakulásának okai

Dr. Meeda Khan, az Ohioi Egyetem alvásszakértője szerint a narkolepsziát az ún. hypokretin hormon hiánya okozza, mely az alvást, evést és a testhőmérsékletet szabályozza.

Habár a narkolepszia nem gyógyítható,i sokat lehet javítani a betegek állapotán. A narkolepszia kialakulása jellemzően fiatal felnőttkorban, 18-30. éves kor között jellemző, fériakat éppúgy érintve, mint nőket.

Honnan lehet tudni, hogy narkolepsziában szenvedsz?

Gyakran érzed magad fáradtnak? Van, hogy elszundítasz a TV előtt?

Habár a narkolepszia egyik tünete lehet  a nappali fáradtság, vigyázz, mert ez sok más alvászavar tünete is lehet. Ezért, ha kóros fáradtságot észlesz magadon annak ellenére, hogy eleget alszol (napi 7-8 órát), akkor első lépésként menj el egy alvászavarokra specializálódott alváscentrumba, ahol megnézik az éjszakai alvásod illetve az agyad nappali aktivitását. Ezután állítják fel a diagnózist és javasolják a megfelelő kezelést.

Summary
Nappali álmosság - lehet, hogy narkolepsziás vagy?
Article Name
Nappali álmosság - lehet, hogy narkolepsziás vagy?
Description
Amit az átalgember narkolepsziának ismer, az igazából csak a narkolepszia súlyosabb vállfaját jelenti. Nézd meg, milyen tünetei vannak a narkolepszia enyhébb vállfajának!
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest