Nők a változó korban – javíts az alvásodon és a klimax tünetein egyszerre!

A hormonháztartás ingadozása, ami a változó korral együtt jár, erőteljesen kihat az alvásunk minőségére is. Ezer és egy módon változik ilyenkor az alvásunk – a nők 60%-ának romlik meg drasztikusan az alvása ilyenkor. Íme néhány tipp, hogyan aludj jól a változó korban.

Hormonok és alvás

A menstruációs ciklus alatt a nők 65%-a rosszabbul alszik, a menstruációs váladékban pedig nagy mennyiségű melatonin található. Ebből is egyértelműen látszik, hogy a női nemi hormonok nagyon is hatással vannak az alvásunkra. Az alvás ugyanis egy hormonális folyamat is.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Csak szólok,hogy a hormonális ingadozás ellenére is lehet jobban aludni. Igen, még 50 évesen is, még akkor is, ha már rászoktál az altatóra. Most februárban Online Alvástréning indul, ne maradj le!
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

A melatonin az alvás szuperhormonja (de utálom ezt a kifejezést, viszont találó), ez szabályozza az elálmosodás testi folyamatait és ez tart benne az alvásban, azaz az átalvásban is nagy szerepe van. Sajnos, a nemi hormonok alacsonyabb szintje egy egészen bonyolult, összetett módon (ne akard tudni, két órát ültem angol nyelvű szakirodalom felett, nem érdemes ebben túl mélyre látni), de hatással van a melatonintermelésre is.

Az ösztrogén segíti a jó minőségű alvást, alacsonyabb ösztrogéntermeléssel felületesebben alszunk, több megébredéssel. Az ösztrogén és a progeszteron megfelelő szintje együttesen ágyaz meg a jó hangulatnak, a stabil idegrendszernek. A tesztoszteron szintünk változékonysága pedig magával hozza a szexuális vágy és a nappali energiaszint ingadozását, nem beszélve arról, hogy az ösztrogéntermeléshez is tesztoszteronra van szükség. Ja, és ha az alvásod miatt aggódnál, akkor csak mondom, hogy a krónikus stressz (azaz a magas kortizolszint) csökkenti az összes női nemi hormon termelődését…

Változó kor és alvás

Az a helyzet, hogy nem csak a hormonális változások nehezítik 35+ esetén az alvást. Középkorú nők egy sor nehézséget tapasztalhatnak az életükben, válás, gyerek születése/kamaszodása, egyáltalán, a gyerekek körüli teendők, házassági, eü problémák, idős szülők, a saját öregedésünk rémisztő ténye, karrierváltás, előléptetés… soroljam?

Miért is írtam 35+-os életkort? Azért, mert létezik egy ún. premenopauzális fázis, mely 5-7 évig is eltarthat, jóval azelőtt, hogy a menstruációval bármi gond lenne. Leginkább az alvászavar lehet a premenopauzális fázis figyelmeztető jele, tehát a szervezet alvászavarral reagál a hormonok árapályszerű emelkedésére és csökkenésére. Egy eléggé átfogó 2017-es kutatás szerint a nők 47%-a nyilatkozta 35-45 között, hogy az alvása nem pihentető és kialvatlannak érzi magát közvetlenül ébredés után.

A hormonok hiánya biztos bekavar az alvásodba. Ha a hormonokon nem is, egyéb dolgokon tudsz változtatni és az alvásod is jobb lesz.

Mit lehet tenni a hőhullámok és az alvászavar ellen?

Nem csak a hőhullámok, a hangulatingadozások, a megnövekedett reaktivitás (hiszti, dührohamok és társaik), az emésztőrendszer változásai és még egy csomó minden szóba jön a hormonháztartás egyensúlytalanságának okán. Tehát nem csak az a baj, hogy rosszul alszunk.

Ebben a blogbejegyzésben számos tippet leírtam, itt lejjebb azokat találod, ami újat azóta tanultam, de az említett bejegyzésben nincs még benne:
– AVIVA torna ( a mozgás a stressztűrő képességet is javítja, lelazítja az izmokat, kisimítja az idegeket ÉÉÉÉS nagyon jól kiegyensúlyozza a hormonháztartást)
– vitaminok (E, B, D vitaminok, az olcsótól a drágáig egész vitamincsomagokat kapsz menőbb táplálékkiegészítő webshopokban)
– orbáncfű (vigyázz, Xanaxszal együtt ne szedd, se antidepresszánssal, feszültségoldó), zsályatea (izzadás ellen), barátcserje (kapszula, krém vagy tea, hormonháztartást egyensúlyba hozza), ciklusbarát krém stb.

Mit csinálj, ha már mindent kipróbáltál, mégsem alszol jól?

Fontosak a vitaminok, de önmagukban nem biztos, hogy elegendőek[/caption]

Talán már Te is tapasztaltad, hogy egyedül a vitaminoktól nem javul meg az alvásod. Próbáld ki őket, de lehet, hogy nem hoznak átütő sikert. Ugyanis.

Az alvászavarokat nem csak a hormonhiány vagy többlet tudja fenntartani. (Sőt, szinte minden Alvástréningen van legalább egy menopauzában szenvedő nő, és menzesz-elmaradás ide vagy oda, a tréning hatására sokan javulásról számolnak be). Akkor tud az alvászavar krónikussá válni, ha…

= = > elkezdesz ráparázni
= = > elkezdesz túl sokat próbálkozni az elalvással, visszaalvással
= = > az éjszakára mint valami rémre, úgy tekintesz
= = > ha túl sok időt töltesz az alvás miatti aggóddással, éjszakai, hajnali plafonnézéssel és forgolódással.

Erre figyelj, mert ez hatalmas öngól

Ne magadat hibáztasd, ezek természesetes reakciók. Viszont hatalmas öngólt rúgsz vele.
– De hogyan lehet nem aggódni az alvás miatt?
– Hogyan lehet elkerülni a forgolódást, az éjszakai ébrenléteket?
– Mi volna a helyes reakció hajnalban, amikor felébredsz?
– Hogyan szedd és hogyan hagyd el az altatód?

Mindezt egy jól felépített alvásjavító program keretében most megtanítom Neked.

RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS AZ ONLIINE ALVÁSTRÉNINGRE >>> ITT <<<

Horváth Ágnes portréHorváth Ágnes, alvástréner és mindfulness oktató. 2013 óta tartok Alvástréningeket mindfulness alapú tanfolyamokat. Tudásomat az Oxfordi Egyetemen szereztem. Egy 5 hetes, gyors és hatékony alvásjavító programmal segítem az álmatlanságban szenvedőket megtanulni gyógyszerek nélkül jól aludni. 

Előadásokban, céges tréningeken, publikációkban, rádióinterjúkban népszerűsítem a mindfulness szemléletmódját és a gyógyszermentes, pihentető alvás jelentőségét 

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest