Nyugtalan láb szindróma: egy tünet, ami az őrületbe kerget!

 

Mi az a nyugtalan láb szindróma?

Alvászavarok nyugtalan láb szindróma miatt? A nyugtalan láb szindróma rejtett okai. SOS tippek és tanácsok, amiket már ma használhatsz!

Tünetek

Az elnevezés ugyan hülyén hangzik, de mégis tökéletesen leírja a tünetet magát. Ha nyugtalan láb szindrómában szenvedsz, akkor azt érzed, hogy mihelyt leülsz vagy lefekszel, meg kell feszíteni a lábizmaidat. Ez lehet bizsergő, zsibbadó vagy csiklandós érzés de erős görcs és fájdalom formájában is jelentkezhet, vagy egyszerűen csillapíthatatlan késztetést érzel arra, hogy kinyújtsd, megfeszítsd vagy behajlítsd a lábaid. Járkálásra, ugrándozásra elmúlik – hogy aztán újult erővel támadjon és végképp az őrületbe kergessen. Magyarán szólva brékelsz az ágyban és ez alvásidőben igen kellemetlen. Főleg, mert akkor is mozog a lábad, amikor már végre elalszol (ezért is sorolják a nyugtalan láb szindrómát az alvászavarok közé), tehát az alvásodat mikroébredések szakítják meg és reggel fáradtan, álmosan és kialvatlanul ébredsz.
A felnőtt lakosság 5-10 százalékát érinti ez a betegség, de rettenetesen lehet tőle szenvedni – képtelenné tesz ugyanis mindenféle pihenésre, egy helyben levésre, ücsörgésre egy kávézóban vagy moziban. Ritkán, de az is előfordul. hogy a tünetek a karokra, esetleg a csípőre is kiterjednek.

 

nyugtalan_lab_szindroma2

 

Kiknél fordul elő?

A nőknek és az időseknek megint csak pechjük van: náluk gyakoribb, mint férfiaknál. Ez a betegség jellemzően időseknél észlelhető, de felléphet középkorúaknál vagy akár gyerekeknél is, mivel sajna öröklődik, azaz egy családon belül gyakrabban fordul elő. Hiperaktivitásban vagy figyelemzavarban szenvedőknél illetve terhes nőknél gyakran megfigyelhető a nyugtalan láb szindróma (terhes nőknek jó hír: szülés után elmúlik). Terhességnél azért szokott előfordulni, mivel terhesen gyakran lecsökken illetve ingadozik a magnézium szintje.
Cukorbetegségben szenvedőknek is gyakran tapasztalják a nyugtalan láb szindrómát, az ő esetükben is a vas és a magnézium pótlása javasolt.

Mi okozza és mit tehetsz ellene?

Erre még a tudomány is választ keres. Az biztos, hogy idegrendszeri sajátosság, a dopamin-hiány okozza és hogy bizonyos betegségek velejárója is lehet, ilyen például az erős vashiány, a parkinzon kór, a hiperaktivitás, pajzsmirigy-rendellenesség illetve vesebetegség. Bizonyos gyógyszerek is kiválthatják a nyugtalan láb szindrómát, például az antihisztaminok, antidepresszánsok (Prozac), egyes pszichiátriai gyógyszerek.

Ha nyugtalan láb szindrómád van, ezt tedd!

Először is a koffeintartalmú italokat kerüld el nagy ívben, mert ezek csak rontanak a tüneteiden. Ha elmész ideggyógyászhoz, ő felír gyógyszert, általában Mirapexint, ami segít, de sokaknál csak ideig-óráig és egy idő után emelni kell az adagot. Ráadásul ezeknek a szereknek mellékhatásaik vannak, amik – paradox módon – fokozott izgatottságot, nyugtalanságot, depressziót és alvászavart is okozhatnak!
Nagyon fontos, hogy nézesd meg a vasadat, van-e elég a véredben, mert ez is okozhatja a kellemetlen tüneteket. És ha már a vitaminoknál tartunk: magnéziumot és C vitamint sem árt szedni ilyenkor. Kísérletezz tehát gyógynövénnyekkel és vitaminokkal, biztosan megtalálod a neked megfelelő kombót.
A sport, a lábmasszázs, a hideg-meleg lábfürdő váltogatása nagyon sokat segíthet a tüneteken, ügyelj rá, hogy legyen benne nyújtás, lazítás (a pilátesz és a jóga például megfelel a célnak). Amikor nincs időd edzésre járni, találj ki magadnak egy rövid gyakorlatsort, amit minden nap el tudsz végezni – ha kimozgod magad, este kevésbé fog zizegni a lábad. Ezenfelül ügyelj rá, hogy rendszeres életvitelt folytass, nagyjából azonos időpontokban feküdj le és kelj fel.
Jó tornázást és szép álmokat kívánok! 🙂

 

Horváth Ágnes portréHorváth Ágnes, alvástréner és mindfulness oktató. 2013 óta tartok Alvástréningeket mindfulness alapú tanfolyamokat. Tudásomat az Oxfordi Egyetemen szereztem. Egy 5 hetes, gyors és hatékony alvásjavító programmal segítem az álmatlanságban szenvedőket megtanulni gyógyszerek nélkül jól aludni. 

Előadásokban, céges tréningeken, publikációkban, rádióinterjúkban népszerűsítem a mindfulness szemléletmódját és a gyógyszermentes, pihentető alvás jelentőségét 

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest