“A megérdemelt pihenés érdeklődés hiányában elmarad”

Azt tapasztaltam, hogy az ember szereti kihívni maga ellen a sorsot. Ha nem fordul a sorsa elég rosszra, majd ő tesz érte, hogy szenvedni lehessen.

Szenvedni persze senki sem szeret. Vagy mégis? Bizony, sajnos sokunkban nagyon mélyen be van kódolva, hogy ő hiábavaló, haszontalan, rossz, vagy legalábbis semmiképp sem elég jó. Olyan mélyen gyökerezik ez a meggyőződés önmagunkról, hogy már el sem hisszük, hogy érdemelhetnénk jobbat is, mint ami van.

És mi az, ami van?

alvó férfi

Boldogtalanság a köbön, rideg, érzelemszegény házasság van, alacsony fizetés van, küszködés van, a fogason előnytelen ruhák sora, a testen zsírpárnák, a gyomorban pia, gyógyszerek dögivel. Lakást veszel, de pont olyan rossz szomszédsággal, mint az az előző. Elmész egy munkahelyről a bántó, gonosz főnököd elől – erre kiderül, hogy az új főnököd ugyanolyan. Vagy el sem mész, nem újítasz be, nem veszel másikat, nem hagyod abba, nem válsz el, nem változtatsz. Nem cseréled le a férjed/feleséged, nem nézel jobb munka után, maradsz a csigalassú, unalmas franciatanárodnál és a koszos edzőteremben emelgeted tovább a vasat. Marad minden a régiben. Mert a cél mindenáron: a szenvedés. “Mert megérdemlem!” Mint a L’oreal reklámban, csak fordítva.

Álmatlanság, mint önbüntetés. Tényleg ezt érdemled?

Az alvászavar, mint az önbüntetés egyik formája

Mikor mondhatjuk, hogy önbüntetésben vagy?

Rengeteget tépelősz, agyalsz, rágózol egy problémán – és nem csinálsz semmit. Sebaj, mert agyalsz éjszaka is, ezért nem alszol. Végül is, az eredeti probléma huss, köddé válik, helyére jön az alvászavar. Az sokkal megfoghatóbb. Kit érdekelnek már a napi csip-csup gondok! Hiszen te ölni tudnál egy jó kis alvásért.

Mindegy, mit csinálsz, sütit, tervrajzot, új burkolatot a padlóra: az nem jó. Te legalábbis sosem látod elég jónak. Még akkor is, ha mások agyondícsérnek: azt gondolod, csak azért teszik, hogy téged megkíméljenek a fájdalmas valóságtól. Amit csináltál, az nem tökéletes, és ha nem tökéletes, akkor az egyenlőnek gondolod a nullával.
Csak ritkán vagy büszke magadra, még annál is rikábban mondod, hogy “nnna, kész! Jó lett!” vagy: “elintéztem, minden oké”. Semmi sem oké, valami hibát mindig találsz.

– Állandó bűntudat gyötör plusz az a visszafojthatatlan vágy, hogy alkoss valami igazán nagyszerűt. Ez a pillanat- sajna- sosem fog eljönni, mert nem engeded meg magadnak, hogy örülj munkád gyümölcsének akkor is, ha kicsit ferde vagy nem pont olyan, milyennek megálmodtad. Éjszaka azon agyalsz, hogyan lehetne a dolgokat JOBBAN csinálni.

Áldozatokat vállalsz a családodért. Igazából azt gondolod, hogy az anyaság lemondással jár. Ha másról nem lehet, az alvásról le lehet mondani a család kedvvéért. Ezért az alvás rovására kezded végezni a házimunkát, éjszaka vásárolsz, hogy aztán főzhess stb. Minden előbbrevaló lesz az alvásnál és a kikapcsolódásnál. Azt majd csak akkor érdemled meg, ha minden tökéletes és családtagjaid sem szenvednek hiányt semmiben.

További önbüntetési formák – magadra ismersz?

– körömrágás

– rossz, nem kielégítő, bántalmazó, érzelemszegény kapcsolatok

– az összes élvezeti cikk túlzott fogyasztása, mely előbb-utóbb boldogtalanná, kövérré, narkóssá varázsol

– rossz helyzetekben maradsz a végtelenségig, kezdve avval, hogy nem állsz át a rövidebb sorba a pénztárnál, nem reklamálsz, ha lejárt sajtot sóznak rád, a gyereket a rossz iskolából nem veszed ki és hajtogatod a végtelenségig, hogy el kéne költözni, de sohasem költözöl el

– aggodalmaskodás

– idegeskedés, direkt pörgeted magad egyre idegesebbé és nem tudsz leállni

– előnytelen frizurák, ruhák hordása

– az egészség elhanyagolása (nem mész orvoshoz, nem szeded be, amit felírt, halogatod a műtétet, mondogatod, hogy “mindegy, végül is elvagyok így,” míg már ordítasz a fájdalomtól, de minimum a családod idegeire mész. Előbb-utóbb akkorára nő a daganat, szemölcs vagy bármi a testeden, mint egy strucctojás – az egészséggel való túlzott foglalatoskodás, önsanyargatás “egészséges étrend” címén, túl sok sport, túlzásba vitt fogyókúra – evészavarok

– egészségtelen táplálkozás, egészségtelen életmód (a legjobb kifogás: “nincs rá időm/pénzem”).

– barátok, sőt bármilyen ismeretség elmarása: gyanakvás, mások piszkálása, az apró hibák végzetessé nagyítása és megtorlása

– kritikusság – főképp magaddal szemben

– túlzott aggódás minden jó dologtól: nem próbálsz ki új ételeket, csípőből rávágod, hogy nem szereted vagy furcsán néz ki, nem mész nyaralni, mert “minek, jó nekem itthon is és különben is sokba kerül”

– bénaság (a számodra fontos helyzetekben idegesítően tutyimutyivá válsz, hülyeségeket beszélsz stb.)

– állandó sietség, állandó rohanás, az az érzés, hogy sietni kell, mindent gyorsan kell megcsinálni, hogy majd utána pihenhess vagy csinálj valami kedvedre valót. Folyton késésben vagy, állandóan szabadkozol

– túl sokat dolgozol

– katasztrófa-látásmód: a legkisebb bizonytalansági tényező felbukkanásakor te már a létező legrosszabb végkimenetelt látod. Fantasztikus vízióid vannak vérbe fagyott családtagokról, hajléktalanná válásodról, munkahelyed elvesztésétől vagy egy irdatlan és fatális orvosi műhibáról, mely másnap természetesen a címlapokon szerepel

– tétovaság, döntésképtelenség – kupi a lakásodban (az életedben?), az íróasztalodon, semmit sem találsz, folyton keresgélsz – állandó késés, emiatt állandó rohanás -önmagad nem megfelelő gondozása: télen nem veszel fel elég meleg ruhát, nem veszed le a pulcsid, ha meleged van, a hűtőd üresen kong, emiatt szemét kajákat eszel, a szétjárt cipő helyett nem veszel újat stb.

Ha tudtok még, írjatok! Én mára kifogytam az ötletekből. Jó éjszakát, kevés tépelődést, Barátaim!

Summary
Önbüntetés alvásmegvonással
Article Name
Önbüntetés alvásmegvonással
Description
Az alvászavar, mint az önbüntetés egyik formája Mikor mondhatjuk, hogy önbüntetésben vagy?
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest