Éjszakai felébredés, elalvási zavarok, álmatlanság – lehet, hogy a pajzsmirigy alulműködés a ludas?

„Nem bírtam elaludni, minden neszre felkeltem, az éjszakai ébredések mindennaposak voltak. Nos, már egy hete kb. 2 perc alatt elalszom, és vissza tudok aludni. Nekem ez akkora szó, hogy oda vagyok meg vissza!” – írja egy konzulensem nagy vidáman, miután 3 hete szedi az L-Thyroxin nevű, pajzsmirigy-betegésgekre alkalmazott gyógyszert. Mivel renndkivül sok tévhit kering az álmatlanságról, annak hormonális okairól, álmatlanság esetén ez a bejegyzés kötelező olvasmány!

Röviden a pajzsmirigy alulműködésről

A pajzsmirigy-alulműködés okaként alapvetően a jódhiányt (hülyeség, manapság minden élelmiszeripari termékben jódozott sót kötelező használni, ezért szervezetünkben nem kevés, hanem túl sok a jód!), a stresszt, életmódbeli tényezőket és öröklött hajlamot szokták feltüntetni. Maga a pajzsmirigy a nyelőcső két oldalán elhelyezkedő szerv, az alapanyagcsere szabályozásáért felelős, tehát azért, hogy a sejtek miként és milyen ütemben használják fel a rendelkezésükre álló energiakészletüket.
A pajzsmirigy alulműködés nők körében különösen gyakori, a gond általában a betegség felismerésével van, tehát általában nem vagy későn ismerik fel a sokszor szerteágazó és különös tüneteket. Ráadásul Magyarországon az orvosi gyakorlat szerint először csak a TSH szintet nézik (erről még lesz szó később), ezért az alulműködés még orvosi ellenőrzés mellett is észrevétlen marad.

a pajzsmirigy alulműködés okozhat álmatlanságot!

a pajzsmirigy alulműködés okozhat álmatlanságot!

A pajzsmirigy alulműködés, számos fizikai tünet mellett álmatlanságot, nyugtalanságot, levertséget, erős hangulatváltásokat okozhat, nagyon gyakori tünet az éjszakai szívdobogás és/vagy izzadás, mely szintén ébren tartja a szervezetet.

 

>>> 10 dolog, amitől a hormonháztartás felborul

 

Pajzsmirigy alulműködés háttere – haladó szint

Mint említettem, Magyarországon még maguk az endokrinológusok sem foglalkoznak a pajzsmirigy-hormonok teljes spektrumával, így nagyon sok alulműködést mutató beteg kezeletlen marad. Ezért, ha van időd, olvass tovább és mélyedjünk el a hormonok rejtelmeiben.
Az egyik fórumon így írja le egy nő a kálváriáját:

„Tavaly télen nagyon kemények voltak a tüneteim, volt depi is, meg nagyon durva ízületi fájdalom, hajhullás, nem-fogyás (ez sajnos nem változott 🙁 ), stb, és a háziorvosnak eszébe se jutott a pajzsmirigy-alulműködás, küldött ortopédiára, kaptam nyugtatót, hangulatjavítót, meg minden kutyafülét.. Azt, hogy alulműködik, én bogarásztam ki a netről és több hónapos harcomba került, hogy egyáltalán legyen egy vérvétel, meg hogy adjon gyógyszert (azt se akart, mert a tsh rendben volt…)”

A pajzsmrigy két fontos hormont termel, a tiroxint (T4) és trijód-tironint (T3). Kevésbé ismert, hogy termel egy harmadik, calcitonin néven ismert hormont is, mely a vér calcium szintjének szabályzásáért felel, gátolva ezzel a csontok lebontását.
Amennyiben a fent említett hormonok szintje csökken, az agyalapi mirigy tiroidea-stimuláló hormont (TSH) termel, azaz „üzen” a pajzsmirigynek, hogy fokozza a pajzsmirigyhormon termelését. Ezért szokott pajzsmirigy-alulműködés esetén magas lenni a TSH hormon szintje és ezért találnak sokszor göböt a pajzsmirigyen. Alulműködés esetén a pajzsmirigy „erőlködik”, hogy kiválassza a megfelelő mennyiségű hormont, ezáltal magán a szerven göb (megnagyobbodás) keletkezik.
Elsősorban a T3 (trijód-tironin) nevű hormon felelős a hormonális hatásért, a T3 viszont a T4-ből (tiroxin) keletkezik. Sokszor fennáll az enzimek átalakítási zavara, mivel az általános gyakorlat szerint a pajzsmirigy-betegségek kezelésénél T4 tartalmú hormontablettákat írnak fel, azonban a szervezetnek bizonyos esetekben (nem is olyan ritkán) T3 tartalmú gyógyszerre (is) szüksége volna a rendes működéshez. Azaz hiába jók a TSH és T4 hormonok értékei, hiába szedsz T4 tartalmú gyógyszert (pl. Letrox, L-Thyroxin), a szervezet továbbra is alulműködésre utaló jeleket fog produkálni.

álmatlanság hormonok

álmatlanság hormonok

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

Mivel a pajzsmirigy a sejtek anyagcseréjét szabályozza, a szervezet egészére hat, ezért a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése elképesztően változatos tüneteket produkál, a depresszión, pánikbetegségen át (egy icipici impulzusra is túlreakcióval válaszol a szervezet, ez okozza a pánikrohamokat pajzsmirigy alulműködés vagy túlműködés esetén), a hajhullásig, erőteljes hízásig, puffadásig, szívdobogásig, kézremegésig vagy éjszakai zsibbadásig. Egészen összetett kórképeket is képes produkálni, a meddőségnek, a szívritmuszavaroknak, depressziónak és rossz közérzetnek, valamint az álmatlanságnak nagyon gyakori okozója.
Nagyon gyakori és viszonylag könnyedén felismerhető tünet pajzsmirigy-alulműködés esetén a hajhullás, fázékonyság, száraz bőr, menstruációs-zavarok, szívdobogás és szívritmus-zavarok, álmatlanság vagy állandó álmosságérzet, bőrszárazság, nyomott hangulat, energiahiány.

A pajzsmirigy alulműködés álmatlanságot is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés álmatlanságot is okozhat

De mitől borul fel a hormonrendszer?

A hormonális egyensúlytalanság oka lehet genetika, azonban sokszor az életmódunkból ered. Az ok tehát a táplálkozásban, az ülő, keveset mozgó életmódunkban, a szokásainkban és szellemi beállítottságunkban keresendő.
A finomított cukor az egyik legnagyobb hormongyilkos, egyetlen tábla csokiban vagy cukrozott shake-ben több cukor van, mint amennyit akár egyetlen nap alatt bevihetnénk a szervezetünkbe. Nemi hormonjainkra és az álmosságért, átalvásért felelős hormonokra egyaránt hatással van a fényhiány. A megtermékenyülésért felelős hormonok is jobban dolgoznak, ha teljesen elsötétített hálószobában alszunk.

Egyéb, hormonháztartást felborító tényezők:

– tartós stressz
– fehérjedús táplálkozás
– szénhidrátdús táplálkozás – lásd: Inzulinrezisztencia és alvászavarok
– elsavasodás (csokik, cukrok, húsok savasodást okoznak)
– mozgáshiány
– oxigénhiány
– alkohol, cigi, kábítószerek (nagyon!)
– szintetikus gyógyszerek
– ipari állattartásból származó húsok fogyasztása (tele vannak nyomva növekedési hormonnal, melyek szervezetünkbe jutva folytatják „áldásos” hatásukat)
– vízhiány
– vitamin – és tápanyaghiány (pl. pajzsmirigyhormon problémákat gyakran a szelén és B12 vitamin hiányára vezetik vissza, a vas felszívódást gátolja a pajzsmirigyhormon alulműködése stb.)

Mit tehetünk, ha alulműködik a pajzsmirigy?

Először is keressünk egy megfelelő szakorvost, aki elmondja, mely értékekre kíváncsi a vérünkből. Ha csak a TSH szintre kíváncsi, azonnal hagyjuk faképnél, nem ő a mi emberünk. A megfelelő gyógyszerezés elengedhetetlen, sima táplálkozásbeállítással, glutén- vagy cukormentes diétával nem fog jelentős javulás bekövetkezni.
Másodszor: szedjünk a hormonok mellé vitaminokat és változtassunk az életmódunkon (mozgás, megfelelő, nem szénhidrátdús táplálkozás, keressünk olyan nasikat, édességeket, amik nem zavarják a hormonjainkat stb.). Érdemes részt venni mentális egészséget, érzelmi intelligenciát, asszertivitást segítő programokon ill. stesszcsökkentő programokon (mint amilyen az Alvástréning).
A pajzsmirigy hormon zavarainál a bróm, a jód, a fluor és a króm tartalmú ételekre, szerekre nagyon oda kell figyelni, mert kedvezőtlenül befolyásolják a pm hormonok termelését.
Nagyon nem mindegy, milyen és mennyi vitamint szedünk (vasat, D vitamin szintet nézessünk vérképből). Érdemes szedni C vitamint, D-t, vasat (C vitaminnal együtt), szelént (egyesek szerint minden autoimmun pajzsmirigy rendellenességnél, mint amilyen a Hashimoto kór, szelénhiány áll a héttérben), mellékvese kimerülésre A, B vitaminok és D vitamin javasolt, lehet jód nélküli (!!!) omega-3 vitamint szedni (lenmagolaj tartalmazza), Ca és Mg 2:1 arányban az idegrendszer védelmére és a görcsök, nyugtalanság kezelésére.
Még egy utolsó gondolat a pajzsmirigy alulműködés és az álmatlanság kapcsolatáról: Álmatlanság esetén nem elég pusztán a pajzsmirigy-hormonokat rendbe tenni!

Mit tehetünk, ha rosszul alszunk?

Ha nem tudunk aludni, annak oka gyakran a mentális túlműködésben és az alvásparában gyökereztethető. Nagyon gyakran tapasztalom, hogy az álmatlanságot az álmatlanságra való hibás reakció okozza. Elég néhány rossz éjszaka és máris ráparázunk az álmatlanságra (alváspara). Félni kezdünk, ha közeleg a lefekvés ideje, már egy 20-25 perces ébrenléttől is görcsbe rándul a gyomrunk, hogy „mi lesz, ha ma sem alszom?
Még ha valaki nem is érez szorongást vagy erős nyugtalanságot éjszaka, akkor is működésbe lép az álmatlanságra adott hibás reakciók láncolata (túl sok ágyban töltött óra, sport abbahagyása, az elalvás erőltetése, vég nélküli relaxáció stb). Ezen kívül ha valaki ébren fekszik a sötétben, egészen biztos, hogy az agy ezerrel elkezd pörögni. Ez a mentális „nyüzsgés”, a túl hangos elme szintén erőteljes ébren tartó tényező.
Érdemes az agyalás megszüntetésére és a szorongás kezelésére irányuló technikákat tanulni, az 5 hetes alvásjavító programomról itt olvashatsz részletesen.

 

Horváth Ágnes
alvástréner

Summary
Pajzsmirigy alulműködés és alvászavarok
Article Name
Pajzsmirigy alulműködés és alvászavarok
Description
A pajzsmirigy alulműködés simán képes komoly, krónikus álmatlanságot okozni. Milyen típusú alvászvarokat okoz a pajzsmirigy hormon zavara? Mi a megoldás?
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Ingyenesen letölthető alvástippek + e-mail tanfolyam, amivel már MA jobban fogsz tudni aludni.

N Mi az, ami fenntartja az álmatlanságot?
N Mit tegyél és mit NE tegyél, hogy megjavítsd az alvásod?
N Az alvásmedicina 10 legfontosabb szabályaSikeresen feliratkoztál!

Pin It on Pinterest