Hogyan szabadulj meg az anyagiak miatti aggódástól?

A pénz nyugtatja az idegeket. Megvásárolhatod rajta a jövőd, ezáltal a jelen nyugalmát is. Vagy mégsem? Mitől fogjuk végre tényleg biztonságban érezni magunkat?
Nem tudsz mutatni olyan embert, aki a pénz miatt még soha nem aggódott. Sokunkat hajt az az illúzió, hogy a pénz miatti aggodalom, mihelyt elég pénzed lesz, elmúlik. És vele együtt magad mögött hagyhatod az álmatlanul töltött éjszakáidat is.

A majmok bolygója

Sok érdekes kísérletet végeztek már főemlősökkel, a pénzzel kapcsolatban is létezik egy figyelemreméltó kísérlet. A kísérletben szerepelt néhány majom – és egy automata, mely a majmok kedvenc csemegéjét rejtette. A majmok nagyon hamar megtanulták, hogy az automata érmével működik: ha bedobsz egy érmét, hozzájuthatsz kedvenc eleségedhez.
A kísérlet célja azonban más volt…

majmok

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mi az, ami a majmokat inkább motiválja: csak a csemege, vagy esetleg az érmék is?
Eredmény: az érmék annyira népszerűek voltak, hogy a majmok akkor is hajlandóak voltak mutatványokat végezni, ha az automata nem volt a közelükben. Akár ott volt az automata, akár nem, a majmok szenvedélyesen gyűjtötték az érméket.

Ahogyan mi is megszállottan gyűjtögetjük a pénzt…

Nem minden arany, ami…

A pénzzel bármit meg lehet venni, bármit meg lehet tenni. Ha pénzed van, mindened van: étel az asztalodon, kocsi a garázsban, időd, melyet önmagadra fordíthatsz, eszközeid, melyekkel szórakozol és kikapcsolódsz. Ha pénzed van, megvásárolhatod a jövőd, ezáltal a jelen nyugalmát is: örökre biztosíthatod magadnak a szükséges erőforrásokat, bármi is legyen, amire később szükséged lesz, vagy amire vágysz. Nos, ideje leszámolni néhány illúzióval…

Evolúciós mintánkból adódóan a túlélésért sok mindent hajlandóak vagyunk megtenni. Túlélésünk sikerességét az biztosította leginkább, ha minél inkább ellenőrzésünk alatt tartottuk a körülöttünk lévő világot. Esik az eső? Sebaj, van egy barlangom! Fenyeget egy vadállat? Sebaj, vannak fegyvereim! Megbetegedtem? Sebaj, vannak füveim, gyógynövényeim, amellyel meggyógyítom magam! És minél több van mindezekből, annál biztosabb a túlélés…

Hamis biztonság

Ha úgy érezzük: ki tudjuk elégíteni (alapvető) igényeinket, egyben biztonságban is érezzük magunkat. Biztonságunk létünk alapja, legfőbb mozgatórugóink egyike. Ám sokszor oly mértékben vágyakozunk a biztonság iránt és annyira elhisszük, hogy a pénzen megvehető dolgok azok, amik igazán számítanak, hogy elkezdődik a pénz utáni hajsza.
Azt hisszük…

 • elveszítjük barátaink, kollégáink megbecsülését, ha egy anyagi mélyrepülés során el kell adnunk az autónkat, rosszabb ruhákban járunk vagy másik környékre kell költöznünk
 • ha időszakosan picit rosszabb körülmények közé kerülünk, az kiheverhetetlen katasztrófa
 • ha van pénzünk, akkor van időnk is
 • a tengerparton való koktélozás az igazi pihenés
 • a pénz megbecsülést jelent, ha pénzem van, nem fog beszólni senki és végre önmgam lehetek

In case of – Mit tegyünk, ha tényleg nagy a baj?

Elveszíteni egy állást, csődeljárást indítani, vagy egyszerűen csak végignézni, ahogy elfogy a spórolt pénzed, nagyon rossz érzés. Kudarc, aggódás, veszteség és a veszteség miatti gyász az, amit mindennek kapcsán érzünk. „Mi lesz, ha…?” – ez a kérdés, mint egy sötét mumus, előszeretettel bújik elő és ijeszt ránk a pihenés óráiban.

persely
Nagyon kártékony lehet az az elképzelés, hogy az életben soha nincsenek átmeneti helyzetek, munkanélküliség, betegség vagy gyász. Ártunk magunknak, ha azt hisszük, mindig jól kell kijönni a helyzetekből, tévesen gondoljuk, hogy örök vesztesek vagyunk, ha valami nem sikerül. Ártalmas az is, ha abban reménykedünk, hogy a mi esetünkben nincsenek

 • mélypontok
 • buktatók
 • sikertelen próbálkozások
 • becsődölt bizniszek
 • rossz döntések
 • tévutak
 • csalás és becsapás

Mi ilyenkor a teendő?

A legtöbbször semmi. Van olyan helyzet, nem is kevés, amit nem mi uralunk és szinte semennyi kontrollt nem gyakorlunk felette.

Akárhogy is agyalunk: nem jön a megoldás. Ha vergődünk, ha folyamatosan a „mi lesz, ha…?” kérdésekkel pánikoltatjuk magunkat, attól a helyzet nem lesz jobb.
Ilyenkor lehet elkezdeni az apróságoknak örülni.

nevető afrikai gyerekek

Mert igen, a leginkább embert próbáló helyzetekben is lehet vígasz, ha megszagolsz egy virágot. Ha a szeretteidnek a kedvencüket adod ebédre. Ha elheversz a fűben és a felhők alakját találgatod.
Még a legnagyobb szűk-ségben is lehet nevetni, örülni, beszélgetni, órákig társasozni. Mindez ingyen van. Azt hiszed, a helyzet komolysága megköveteli a kéztördelést, az önsajnálatot és a sopánkodást?
Azt hiszed, a legszegényebb országokban soha nincs nevetés?

A rossz érzésekkel, a bizonytalansággal van, hogy semmit sem kell kezdeni. Elmúlik ez a helyzet is, ahogy elmúlt már eddig is sok minden más.
Türelem!

Mit tegyél, ha a pénz miatti aggodalom miatt nem tudsz jól aludni? Erről lesz szó a következő részben.

Summary
Pénzpara és álmatlanság 1. rész
Article Name
Pénzpara és álmatlanság 1. rész
Description
Hogyan szabadulj meg a pénz miatti aggódástól? Vészhelyzetben is lehetséges a jó alvás.
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest