A Rivotril elvonási tünetei. Első lépések Rivotril elhagyáskor. Ezzel kezdd!

„Próbáltam “gyorsan”, 4 havi szenvedés után feladtam. Próbáltam lassan, de az se jött be, most pedig már ott tartok, hogy ha csökkentek, minden apró rosszullétre azt gondolom, a megvonástól van. Légyszi, ha tud valaki bevált módszert, segítsen!”

Rivotril elvonási tünetek – a mentő vitte el

Egyik reggel nem vettem be, és így mentem be a munkahelyemre. Délután két óra körül a kollégák vittek a kórházba kocsival, annyira rosszul lettem.”

 „Az benne az őrületes csapda, hogy az elvonási tünete olyan, hogy rögtön be akarod venni. Külföldi szakemberek szerint a heroinról való leszokás ehhez képest gyerekjáték… Az orvosok legyintenek, felezzem egy darabig és ne nyivákoljak. Nem csak egy doki, az összes, akihez fordultam.”

Tele van a net horrorsztorikkal, hogy mi minden rettenetes mellékhatása van a Rivotrilnak, nem is beszélve az elvonási tünetekről.

A fórumokat olvasgatva úgy tűnik, szinte lehetetlen leszokni.

Vagy mégsem?

Rivotril leszokás – így kezdd

Negyed szem Rivotrilnál tartok naponta, de sajnos a 4. ilyen nap után előjöttek újból a megvonási tünetek, émelygés, álmatlanság, feszültség. Ez a fránya szer valahogy beépült az alvásomba. Egyébként jókedélyű, pozitív beállítottságú és nyugodt ember vagyok, nem is értem, hogy miért csapja a szervezetem ezt a mizériát a lassú Rivotril elhagyáskor is.”

Az a tapasztalatom, hogy a Rivotril elhagyása őrületesen nehéz. Egyrészt nagyon tudni kell az elhagyás technikáját (lásd lent. lassú csökkentés), másrészt nagyon fontos egy megbízható pszichiáterrel való együttműködés. Olyan pszichiátert értek megbízható alatt, aki

1, ismer minket

2, egyetért abban, hogy itt az ideje a Rivotril elhagyásának

3, támogat minket a leszokás alatt

4, nem csak a gyógyszerekben hisz.

Azaz pszichoterápiát is tanult és alkalmazza. Tehát képes „beszélgetős” pszichoterápiával (vagy bármilyen egyéb terápiával) kigyógyítani az alap bajodból, amire a Rivotrilt kaptad (ha még fennáll), másrészt megtanít olyan stresszkezelő technikákra, amivel át tudod vészelni az elvonási tüneteket.

Fontos tudni, hogy az elvonási tünetek nem mindenkinél egyformák. Lehetnek lassú elhagyásnál is brutálisak vagy éppen bírhatóak és enyhék. Ez attól is függ, milyen passzban vagy, mióta szeded, hány éves vagy stb. Van olyan időszak, amikor a szervezet nagyon érzékenyen reagál, egy fél év múlva megint másként éled meg ugyanazt a csökkentést. Vagyis nagyon fontos az időzítés!

Pszichiáterre azért (is) van szükség, mert sok esetben olyan tüneteket okoz a Rivotril elhagyás, melyek nagyon nehezen bírhatóak. Ilyenkor van, hogy egy másik pszichiátriai szer sokat segít az a Clonazepam elvonási tüneteinek leküzdésében.

De mire számíthatunk, ha elhagyjuk a Rivotrilt?

itt találsz egy listát, ahol a bezodiazepinek ÖSSZES lehetséges elvonási tünetét felsorolom.
>>>> https://alvasguru.hu/altatok-es-benzodiazepinek-elvonasi-tunetek-listaja/

 

A Rivotril megvonási tünetei

Most (2020-ban) is kaptam egy levelet tele kérdésekkel a Rivotril leszokásról.

“6 éve szedem a 0.5 rivotrilt reggel és este. Leakarok állni vele
mert az orvos lelépett. Amúgy abba is hagytam…hát mit
mondjak..nem egyszerű és az összes ilyen nyomorult gyógyszert
azokkal etetném akik felirják. 4 napja nem szedem szem
bizsergés,hányinger,végtag zsibbadás,viszketés.Mintha nem is én
lennék. Mennyi idő hogy ezek elmúljanak?”

Az ördögi kör, mint minden függőséget okozó szernél, akkor indul be, amikor el akarod hagyni. Illetve amikor először rájössz, hogy nem is olyan könnyű…

A Rivotril elvonási tünetei lehetnek enyhék és durvák (lásd fentebb). Amit szinte mindenki tapasztal, az

 • álmatlanság, alvászavarok
 • szorongás

Kinek-kinek kisebb-nagyobb mértékben.

A Rivotril megvonásai tünetei között lehetnek még:

 • ingerlékenység
 • dührohamok
 • szédülés
 • izzadás
 • hányás, hányinger
 • szívritmuszavar, szívdobogás, hirtelen vérnyomás kiugrások
 • fejfájás, végtagfájdalmak
 • izomfájdalom, izomgörcsök
 • túlérzékenység fényre, hangokra, fizikai ingerekre
 • hőhullámok

Súlyosabb esetekben pedig:

 • pánikrohamok
 • derealizáció (a realitás érzés megszűnése, idegenségérzés)
 • deperszonalizáció (az ember, mintha nem önmaga lenne)
 • hallucinációk
 • epilepsziás rohamok
 • durva, több napig tartó teljes álmatlanság

Ha ennyire nehéz elhagyni a Rivotrilt, miért írják fel?

A Rivotril összetett hatásmechanizmusa miatt rendkívül népszerű gyógyszer. Jellemzően 50-es és 50 év fölötti pszichiáterek, neurológusok és háziorvosok szeretik felírni, ők nagyon hisznek benne. A tájékozottabb, fiatalabb orvosok már inkább modernebb szereket alkalmaznak. Hogy miért írtak fel Neked éppen Rivotrilt? Talán mert volt olyan peched, hogy idősebb neurológushoz kerültél a szédüléseddel vagy az alvászavaroddal.

A Rivotril (clonazepam) rendkívül népszerű szer volt régebben, mára már szerencsére kevesebben használják. Sajnos nem csak pszichiátriai szerként írják-írták fel, szinte minden orvos előszeretettel alkalmazza. Eredetileg szorongásra, pánikra, depresszióra, kényszerbetegségek kezelésére alkalmazzák. Találkoztam azonban olyan esetekkel is, amikor műtéteknél nyugtatásra, szédülésre, pajzsmirigy túlműködésre adtak Rivotrilt. Annak ellenére, hogy még a Wikipédia is írja, hogy…

„(…)kiterjedten alkalmazzák a szorongásos és kóros izgalmi állapotok kezelésében, továbbá epilepszia esetén is. Erős függőséget okoz, a feketepiacon beszerezve kábítószerként is használják.”

Gyógyszerfüggő vagyok? Dugi-adag a táskában

A Rivotril pont az a gyógyszer, aminek szedésekor egy idő után tényleg megállapíthatod, hogy gyógyszerfüggő lettél. Elvonási tünetei, melyek között nem ritkán valódi fizikai tünetek is állnak (verejtékezés, durva szívritmuszavarok, remegés, hányás) nyilvánvalóak és drasztikusak is lehetnek.

Ezért aztán elkezdünk óvintézkedéseket tenni, nehogy újra átéljük azt, amitől annyira rettegünk: a sokkszerű elvonási tünetek együttesét. Elkezdünk dugi-adagokat tartani magunknál: van Rivotril a táskában, az autóban, a nesszeszerünkben. Jó előre bevesszük, ha úgy érezzük, stresszes helyzet lesz.

A legrosszab az egészben az, hogy az alapproblémáról elterelődik a figyelem és már nem arra gyúrunk, hogy megtanuljuk kezelni a stresszt vagy a szorongást. Ehelyett készleteket halmozunk fel a gyógyszeről, hogy mindig, minden körülmények közt legyen nálunk, ha „baj van”.

De a Rivotrilt nem csak stresszhelyzetben használjuk. Mivel az elvonása alvászavarokat okoz, kizárt, hogy nélküle aludjunk.

Miért írják fel a Rivotrilt alvászavarokra?

A Rivotril szorongásoldó, nem altató. A pszichológiában azonban azt tanítják, hogy az alvászavar mindig egy tünet és sohasem alapprobléma. Tünete lehet a depressziónak, a szorongásos zavaroknak és gyakorlatilag az összes pszichiátriai betegségnek. Ezért abból indulnak ki, hogy ha elmúlik a szorongás/pánik/depresszió stb., akkor elmúlik az alvászavar is. Tehát nem az alvászavart, hanem a szorongást kezelik.

Ez önmagában még nem teljesen helytelen kiindulópont, azonban van benne egy óriási csúsztatás. Az alvászavart (is) kezelni kell!!! Az, hogy a páciens esetleg depressziós (bár ezt a billogot túl hamar szeretik rásütni minden helyzetben és életkorban), még nem jelenti azt, hogy az alvászavarokkal nem kell foglalkozni. Szorong a beteg és rosszul alszik? Rendben van, kezeljük a szorongást, de az alvászavarról miért feledkeznek meg?

Válasz: azért, mert fogalmuk sincsen, hogyan kell az alvászavarokat kezelni.

Rivotril (clonazepam) – gyors elhagyás

Kalandvágyó típusok gyakran próbálják a Rivotrilt hirtelen elhagyni. Ez tilos! Még akkor is tilos, ha csak pici adagot, pl. fél szemet szedünk. Hirtelen elhagyáskor sokkal valószínűbb, hogy az elvonási tünetek durvábbik verzióját fogod tapasztalni. Ez odáig vezethet, hogy a fél szem Rivotrilodat fel kell emelni egész szemre, hogy lenyomd az elvonási tüneteket. Azaz még rosszabb helyzetben vagy, mint amilyenből elindultál.

Vigyázat! A Rivotril nagyon becsapós gyógyszer. Felezési ideje (felezési idő = milyen gyorsan űrül ki a szervzeetből) 18,7-39 óra között van. Azaz baromi lassan űrül ki. Ezért az első napon, ha elhagyod, lehet, hogy nem tapasztalsz semmit. Sokan arról számoltak be, hogy 2-3 nap után érezték először az elvonási tüneteket – de akkor aztán nagyot szólt!

Rivotril (clonazepam)  – lassú elhagyás

Ha egyetlenegy dolgot fogadsz csak meg az itteni tanácsokból, akkor az ez legyen: csak lassan, fokozatosan szabad a Rivotrilról leszokni. A Rivotril leszokásra nyugodtan hagyj fél-egy évet. Lassú elhagyás alatt tehát nem a felezést értem (az a gyors elhagyás).

Rivotril esetében tényleg érdemes külső segítséget is bevonni a leszokásba. Főleg, ha belefutottál a súlyosabb elvonási tünetekbe. Meg lehet próbálni csak úgy, magadtól csökkenteni (én nem tenném, de nem vagyunk egyformák), de ha elviselhetetlenek az elvonási tünetek, akkor itt az idő.

Itt az ideje annak, hogy enyhítsd szenvedéseiden. Olvass tovább itt:

Rivotril elvonási tünetek kezelése

Horváth Ágnes portréHorváth Ágnes, alvástréner és mindfulness oktató. 2013 óta tartok Alvástréningeket , mindfulness alapú tanfolyamokat. Tudásomat az Oxfordi Egyetemen szereztem. Egy 5 hetes, gyors és hatékony alvásjavító programmal segítem az álmatlanságban szenvedőket megtanulni gyógyszerek nélkül jól aludni. 

Előadásokban, céges tréningeken, publikációkban, rádióinterjúkban népszerűsítem a mindfulness szemléletmódját és a gyógyszermentes, pihentető alvás jelentőségét 

Summary
Rivotril leszokás, a Rivotril elhagyása. Hogyan kezeljem a Rivotril elvonási tüneteit?
Article Name
Rivotril leszokás, a Rivotril elhagyása. Hogyan kezeljem a Rivotril elvonási tüneteit?
Description
Rivotril elhagyás - segítség a Rivotril leszokásban. Mik a Rivotril elvonási tünetei? Hogyan hagyjam el? Első lépések Rivotril elhagyáskor.
Author
Publisher Name
alvasguru.hu
Publisher Logo

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest