Rólam

Horváth Ágnes alvástréner​Horváth Ágnes, alvástréner és mindfulness oktató. 2013 óta tartok alváshigiénés ill. mindfulness alapú tanfolyamokat, céges előadásokat, tréningeket alvásjavítás, stresszcsökkentés, kiégés-megelőzés témában. Tudásomat a Freiburgi Egyetemen szereztem.

A célzottan alvászavarokat és alvásszorongást kezelő, gyakorlatorientált oktatás formájában segítek energikusabb, összeszedettebb, derűs és bátor emberré válni.

Alvástréning 3.0

Kutatásaim során úgy tapasztaltam, itthon nagyon nehezen elérhető a szaktudás arról, hogyan lehet az alvászavarokat hatékonyan kezelni. Ezért összeállítottam egy tananyagot, és 2013-ban elindítottam az első Alvástréninget. Ezután még 3 év kutatómunka, mérések és tesztelés következett, mire kikristályosodott az Alvástréning végleges tananyaga.
Közben mindfulness oktatói végzettséget szereztem, kronobiológiáról, kognitív terápiáról (CBT-I) végeztem képzéseket. A legtöbbet mégis a résztvevőktől és a kliensekkel való közös munkából tanultam.

Az a tapasztalatom, hogy az inszomnia kezelése nagyrészt a megfelelő információkon múlik. Az alvászavarok kezelése egy többlépcsős folyamat, nem egyetlen módszer eredménye. Az alvásszorongás kezelése illetve a különböző alvásjavító módszerek bőven túlmutatnak akár az autogén tréningen, akár a relaxációs ill. meditációs technikákon.

A megfelelő ismeretek birtokában azonban fel lehet deríteni, mit hagyjunk abba és KONKRÉTAN mit tegyünk annak érdekében, hogy jól aludjunk.

Hol tanultam?

10 évet a felnőttoktatásban dolgoztam, melynek során csoportdinamikai, didaktikai szempontból is rengeteget fejlődtem. Ezért tudom strukturáltan és érthetően átadni a jobb alváshoz vezető információkat.

2010 Recovery and Renewal by John Bliss – tanácsadás a benzodiazepinek elhagyásához Bliss és Dr. Ashton Heather munkássága alapján
2012 Kronobiológia – Ludwig Maximilliam Universität
2013 MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) sajátélményes tanfolyam Fazekas Gáborral, azóta gyakorlom a mindfulness meditációt
2014-2016 MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) – Oxford University, Oxford Mindfulness Centre
2019 The Science of Wellbeing – Yale University, oktató: Prof. Lauri Santos
2020 The Sleep Buddy program – by Dr. Michael Breus, USA
2021 CBT-I (Cognitive Behavioural Therapy for Insomnia) – Universitätsklinikum Freiburg

Hogyan lettem alvástréner?

Egy burn out kapcsán alvászavaraim lettek – ezért majdnem 2 kőkemény évet forgolódtam a magyar közegészségügyi és magánorvosi szférájában – sikertelenül. Jártam pszichológusnál, pszichiáternél – sokat segítettek, de közben rászoktam az altatóra és az inszomniám cseppet sem javult.
Ezért 2010 környékén a saját alvászavaraimat kezelendő beleástam magam az alváshigiéné, a kognitív terápiás illetve mindfulness alapú módszerekbe. Megtudtam, hogy az inszomniát 75-80%-os sikerrel lehet gyógyszermentesen kezelni a CBT-I-nak nevezett, orvosi és tudományos tényeken alapuló módszerrel. További kutatások azt is alátámasztják, hogy a mindfulness alapú intervenciók még inkább megtámogatják az inszomnia kezelését.

Főleg, külföldi szakirodalomból tájékozódtam és rögtön alkalmaztam is az olvasott módszereket, figyelve magamon a gyakorlati hatásait.
Így kristályosodott ki, hogy a felkínált, sokféle, egymásnak sokszor ellentmondó alvásjavító módszerből mi az, ami működik és mi az, ami nem.
Ezen felbátorodva egy hónap alatt letettem az altatókat, aminek következtében az alvásom mélyebb és pihentetőbb lett.

Pilot project – az első Alvástréning

2013-ban elindítottam az első, személyes, kiscsoportos Alvástréningem – melyet 3 éves mérések követtek. Minden résztvevőtől visszajelzéseket kértem, és konkrét, mérhető célok mentén haladva figyeltem, mennyire hatékony az általam is alkalmazott, mindfulness alapú kognitív terápiás módszer. A CBT-I módszer nemzetközi eredményeivel összehasonlítva az általam tartott Alvástréning és Online Alvástréning úgyanúgy hozza az eredményeket, 70-73%-os javulást mutatva.

Az eredményekről, módszerekről itt tudhatsz meg többet.

Kikkel dolgozom?

Az alvászavar egy interdiszciplináris terület. Az inszomnia ritkán fordul elő önmagában, ezért előfordulhat, hogy a jó alvás felé vezető úton a CBT-I módszereken kívül egyéb szakemberek segítségére is szükség van. Ezért az általam jó szívvel ajánlott magyar és külföldi orvosok listáján endokrinológusok, pszichológusok, táplálkozás-szakértők, pszichiáterek, egészségügyi és business coachok szerepelnek,

Aktívan és rendszeresen olyan nagyszerű emberekkel dolgozom együtt, mint Kalmár Szandi gyermek alvásszakértő, és Imre-Szabó Kata irodai asszisztens. Ezúttal is hála és köszönet nekik a több, mint 5 éve tartó együttműködésért!

Szabadidő

Amikor épp nem tanulok, tanfolyamot szervezek vagy blogcikkeket írok, legszívesebben kültéri mozgással töltöm az időmet, nyáron evezek, télen korcsolyázom és túrázom. A kisfiam és a barátaim csodálatos társaságot nyújtanak mindehhez. Nagyon szeretek tollasozni és mindenki tudja rólam, hogy ha teát vesz ajándékba, azzal nem lőhet mellé. Nagy Wim Hof rajongó vagyok, simán úszom a 10 fokos Dunában is.

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest