Xanax és Frontin – mit kezdjek az elvonási tünetekkel? 8 tipp, hogy könnyebben viseld a leszokás időszakát.

Mire számíthatok, ha leteszem a Xanaxot? Hogyan viseljem el az elvonási tüneteket? 8 tipp, hogy könnyebben viseld a leszokás időszakát.

Xanax és Frontin – ezt kell tudni róluk

A Xanax (alprazolam) az egyik leggyakrabban felírt benzodiazepin-típusú nyugtató. A rövid felezési idejű, viszonylag gyorsan ható nyugtatók közé tartozik (de megjelent már a retard változata is), mely a lassabb felszívódási idő miatt tovább hat. A közhiedelemmel ellentétben a Xanax Retard tablettában csak a kioldódás ideje eltérő, a hatóanyagtartalom nem.
0,25, 0,5 és 1 mg-os tablettás kiszerelésben kapható. A Frontinnak teljesen ugyanaz a hatóanyaga, mint a Xanaxé, ezért hatása, mellékhatása és elvonási tünetei is ugyanazok, mint a Xanax nevű nyugtatóé.

Így szokj le a szorongásoldó tablettákról

Így szokj le a szorongásoldó tablettákról

Frontin vagy Xanax – mi a különbség?

Egy rövid kitérő erejéig érdemes megnézni, mi a különbség a Frontin és a Xanax között.
A Frontin és a Xanax között elviekben semmi különbség nincsen. A Xanax számít az eredeti szernek, a Frontin generikum. Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy az eredeti szert szedni (ha már szedünk valamit) sokszor biztonságosabb, mint a generikumot.
Egy gyógyszer hatását nem csupán a hatóanyag, hanem a hordozóanyagok is befolyásolják. Pl. bő 10 éve próbálják a Xanax SR-t lemásolni, de nem sikerül olyan polimert kifejleszteni, ami az egyenletes kioldást, azaz a hosszú távú hatást biztosítja. A generikus készítményekben a hordozóanyag sokszor eltér az eredeti készítmény hordozóanyagától.
A kutatások, a kutatási tapasztalatok szinte kizárólag az eredeti szerhez kötődnek, mivel azok törzskönyvezési ideje több, mint 10 év. A generikum vizsgálatához nem szükséges reprezentatív kutatás, tehát a generikum hatékonysága akár 20%-kal is eltérhet az eredeti gyógyszerétől.
Saját tapasztalataim allergiaellenes szerekkel vannak (pollenallergia): a generikum nálam szinte egyáltalán nem, az eredeti 1 órán belül hatott.

„Szinte csak cukorka…” – mégis nehéz leszokni. Miért?

Sokszor mondják, hogy a 0,25-ös Xanax vagy Frontin szinte semmi, nem okozhat elvonási tüneteket. Mégis okoz.
Háziorvosok, sőt, sokszor szakorvosok is azt mondják, hogy ha ilyen kis dózis esetén elvonási tüneteket érzel, akkor valószínűleg pszichésen ragaszkodsz hozzá.

Vajon mennyire vigasztal meg bárkit is, hogy amit érez, az „csak” pszichés függőség? Na és, ha az? Attól még az elvonás időszakának átvészelése ugyanúgy nehéz. Szerintem még senkinek nem lett könnyebb az élete attól, ha érzéseit, testérzeteit elbagatellizálva azt mondták, hogy amit érzel, az nincsen és csak bebeszéled magadnak.

Túl sokszor hallom az Alvástréningen a résztvevőktől, hogy a 0,25-ös Frontint vagy Xanaxot nem tudják elhagyni, mert ha elhagyják, egész éjszaka fönt vannak tőle. A Xanax/Frontin ugyan nem altató, mégis rengetegen szedik alvásproblémákra. Amikor ugyanis a szakember szerint az alvásproblémákat szorongás okozza, nem altatót, hanem szorongáscsökkentőt ír fel a betegnek, elhitetve vele, hogy ez olyan pici adag, hogy nem lesz nehéz a leszokás.
De igen, a leszokás sajnos sok esetben nagyon nehéz.

Xanax és Frontin elvonási tünetei

Remegés, izomgörcsök, rossz közérzet, visszatérő, sőt felerősödő szorongás, akár a pánikig, ingerlékenység, hányinger, és ami szinte mindig megjelenik: álmatlanság. Akár 2-3 napon át a teljes ébrenlétig is felspannolhatjuk magunkat, a mesterségesen lenyugtatott, befékezett idegrendszer ilyenkor ugyanis túlpörög – és mindent túlreagál. Ezért nagyon fontos, hogy felvértezzük magunkat olyan tudással és módszerekkel, amivel a stresszt és az álmatlanságot egyaránt kezelni tudjuk.

 

Avlászavarok ellen természetes módszerekkel

Ha belegondolsz, végül is éppen ezért kezdted a Xanaxot / Frontint szedni: mert nem volt jobb ötleted a pánik, vagy a szorongás elviselésére. Ha le akarsz szokni, épp itt az ideje, hogy megtanuld kezelni a saját szorongásaidat, így lényegesen könnyebb lesz leszokni a nyugtatókról is.

Ez fokozottan jelentkezhet, ha nagyon régóta szeded vagy nagy dózisról próbálsz leállni. Hirtelen elhagyáskor teljes személyiségváltozás is végbemehet, a tündéri nagymama simán leüvöltheti a nővéreket, ha műtét előtt egyik napról a másikra megvonják a „napi betevő” Xanaxát.
De hirtelen amúgy sem szabad elállni, ezt már többször megírtam. A leszokás szabályairól itt olvashatsz:
>>>> https://alvasguru.hu/leszokas-az-altatorol/

8 tipp, hogy könnyebben viseld a leszokás időszakát

1, Fogadd el, hogy most nyugtatókra, szornogáscsökkentőkre szorulsz. Ritka az az eset, hogy tikkelésre vagy fogászati panaszokra írják fel a Xanaxot / Frontint. Sokszor valóban szorongás, álmatlanság ellen szedjük ezeket a szereket – és utáljuk magunkat ezért.

 

A bűntudat, a kisebbrendűségi érzés („gyenge vagyok, nem tudok gyógyszer nélkül aludni sem”, „meddig kell még ezt szednem, nem tudok leszokni”) nem segít a leszokásban. A türelmetlenség meg pláne nem. Volt vagy van egy olyan időszak az életedben, amikor szükséged volt ezekre a szerekre. Ez nem baj. Egész biztosan le fogsz tudni szokni, de csak ha nem sürgeted a folyamatot. A leszokás kulcsa ugyanis a fokozatosság és a lassú csökkentés.

 

2, A leszokás egy folyamat, ami minimum hónapokig, egyeseknél 1-2 évig is eltart. Mindenkinél különböző időt vesz igénybe, míg az elvonási tünetek teljesen elmúlnak. Ezt az időt türelmesen ki kell várni. Az idegsejtek, az idegrendszer regenerálódását nem tudod siettetni, a kulcsszó itt a türelmes várakozás.

 

3, Fent már írtam róla: a saját helyzetedet nehezíted, ha „csak úgy” belevágsz a leszokásba. Valószínűleg oka volt, hogy Xanaxot / Frontint szedtél. Azért szedted, mert nem tudtad kezelni a szorongást, vagy lövésed sem volt, mihez kezdj az álmatlansággal. Sokkal könnyebb lesz letenni a gyógyszert, ha előbb megtanulsz egy vagy több olyan módszert, amivel felvértezve már nem taglóz le a szorongás, az alvászavar vagy a pánik.

 

4, A leszokás nemcsak egy folyamat, hanem egy projekt, amit nem szabad egyedül csinálnod. Először is olvass utána az elvonási tüneteknek és olvastasd el ezeket a családtagjaiddal is. Meg a barátaiddal – hogy mire számíthatnak veled kapcsolatban (pl. lehet, hogy feszült leszel és ingerlékeny, esetleg sírós vagy éjszaka nem tudsz majd aludni). Fontos, hogy a környezeted mindenben támogasson és elismerje kűzdelmeid fontosságát. Még fontosabb, hogy te magad tisztában legyél avval, hogy hősiesen kűzdesz és nap nap után állod a sarat az elvonási tünetekkel szemben – hol jól tűröd, hol kevésbé, de hős vagy és minden nap büszke lehetsz magadra ezért.

 

5, Ha elvonási tüneteket tapasztalsz, ne ess pánikba. Ha ellenállsz, avval nem segítesz magadnak, fontos, hogy tudd, hogy a tünetek nem betegség következményei, hanem a gyógyszerelvonásra reagál így a szervezeted. Bármit is tapasztalsz, tudnod kell, hogy a gyógyulás útján jársz. A tünetek idővel elmúlnak, még ha úgy is érzed, túl sokáig várat magára a tisztulás.

 

6, Ha teljesen letaglóznak az elvonási tüneteid és nehéz velük bármit is kezdeni (pl. akut szorongás, egymás után több ébren töltött éjszaka), akkor keress magadnak egy szakembert, akinek vannak tapasztalatai a leszokásról és támogatni tud téged ebben.

 

7, Nagyon ritkán, de van olyan helyzet, amikor a csökkentett dózisról (amit nagy melóval letornáztál a nagyobb dózisról kisebbre) vissza kell térni nagyobbra, mert olyan élethelyzetben vagy, hogy a leszokás nem időszerű. De ezt úgyis érezni fogod, az esetek legnagyobb többségében van az emberben elég szufla és bátorság ahhoz, hogy szermentes, tiszta és önálló életet éljen.

 

8, Állítsd fel a prioritásokat. Ha azért, és csak azért szedsz Xanaxot / Frontint, hogy kialudd magad vagy ne szorongj a rád nehezedő felelősségtől és másnap bírd a melót, akkor rossz úton jársz.
Egy lélekölő munkahely, ahol rendszeresen túlhasználják és túlterhelik a dolgozókat, hosszú távon mentálisan megbetegít. Ilyen munka esetén érdemes a leszokás legnehezebb heteiben szabadságot kivenni. Vagy akár nem teljesen leszokni, hanem hébe-hóba, üzleti utak, ügyelet alkalmával alkalmanként (de tényleg csak alkalmanként) 1-1 szemet bevenni, hetente maximum 1-szer.

 

 

 

Avlászavarok ellen természetes módszerekkel
Avlászavarok ellen természetes módszerekkel

Várj! Érdekel egy ingyenes, Mini Alvástréning?

Alvástippek + 10 napos alvásjavító tanfolyamSikeresen feliratkoztál! A 10 alvástippet e-mailen küldjük ki. Ha nem találod, a SPAM ill. a Promóciók között is nézd meg!

Pin It on Pinterest